Aktar-ma

‘AKTARMA.’ Şu sıralar Ankara’nın en popüler kelimesi...

Haberin Devamı

Direkt hat yerine, EGO’nun ring otobüsleri ile metroya aktarma.
Açıldığı günden beri Sincan Metrosu’ndan Batıkent Metrosu’na aktarma.
Ha bi de.
Cumartesi başlayan...
Akköprü’den bi sonraki istasyon AKM’ye otobüsle aktarma.

*
Kent içi toplu taşımada aktarma’lya ilgili bi mevzu daha var.
Ama bu biraz farklı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı açıkladı.
Anadolu Ajansı(AA) cuma günü servise koydu.
Haberin başlığı şu:
“Ücretsiz seyahate gelir desteği ödemeleri yapılacak.”
Yani.
Bakanlık, engelli ve 65 yaş üstü Ankaralılar için...
Özel halk otobüsü ve midibüslerin her birine aylık 1000 TL aktaracak.
Hatta.
Geçmişe dönük (Nisan 2015-Ocak 2016) 10 aylık ödeme tutarı -ki bu araç başı 10 bin TL eder- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine aktarılmış bile.
*
E iyi de.
Kentte aktara aktara yolculuk yapan Ankaralı şimdi ‘Bu parayı aktar-ma’ dese haklı.
ÇÜNKÜ: Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği 4 Mart 2014’ten bu yana 65 yaş üstü Ankaralılar, özel halk otobüsü ve midibüslere ücretsiz binemiyor.
ÇÜNKÜ: Serbest Ankarakart’ı hatta nüfus cüzdanlarını göstermeleri dahi yeterli olan Ankaralılar, ‘Ücretsiz binmek yasal hakkımız’ demelerine rağmen defalarca hakarete maruz kaldılar.
ÇÜNKÜ: İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi illerde tüm toplu taşıma araçlarında geçerli olan akıllı kartlar, biz de EGO ve metro ile sınırlı kaldı. Paralı otobüsler -istemezseniz- bilet bile vermiyor.
*
Bakalım.
Bakanlığın yapacağı bu destekten sonra da, 65 yaş ve üzeri yolcular...
‘Biz hâlâ özel halk otobüsleri ve midibüslere ücretsiz binemiyoruz’ diyecekler mi?
Meraktayız, takipteyiz.

Haberin Devamı

YÖNETMELİKTEKİ MADDELER

MADDE 5 – (1) Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.
MADDE 12 – (2) Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.

Haberin Devamı

YASAL OLARAK ‘HAK’ AMA...

Okurlardan gelen ‘Midibüslere ücretsiz binemiyoruz’ şikâyetini daha önce Ankara Midibüs ve Halk Otobüsleri Esnaf Derneği Başkanı Kurtuluş Kara’ya sormuş ve şu yanıtı almıştım:
“65 yaş ve üzeri vatandaşların özel halk otobüslerine de ücretsiz binme hakları var ancak, kartlı sisteme geçilmesinin ardından bu haktan yararlanabilecekler.”
NOT: Bu köşe Kurtuluş Kara’ya da açık, yeniden yanıt verebilir.

HAKARETE MARUZ KALIYORUZ ARAÇTAN İNDİRİLİYORUZ

Okur Kudret Kaatsız, ‘özel halk otobüsü ve midibüslere ücretsiz binemediği’ gerekçesiyle Burada Okur Yazar’a en çok ileti gönderenlerden. Maruz kaldığı durumu Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) de iletmiş. Kaatsız, “Türkiye’nin hiçbir büyükşehirinde görmediğimiz kötü davranışları, sadece Ankara’da görüyoruz. Bizleri araçlarından indirdikleri yetmiyormuş gibi sanki intikam alırcasına davranışlarında ısrar ediyorlar. Özel halk otobüsleri ile özel toplu taşıma araçlarına ücretsiz binmek istediğimizde hakarete maruz kalıyoruz, araçtan indiriliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

4 ÖHO’YA 1 EGO

Okur Aysel Yavuz Şengüler de dertli. İletisinin özeti şöyle:
“Hani biz de İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa’da olduğu gibi Ankarakart ile özel halk otobüsü ve midibüslere binebilecektik. 4 özel halk otobüsüne karşı 1 EGO otobüsünün geçtiği başkentte yaşamak suç mu? Özel halk otobüslerinin, beyaz midibüslerin bilet verme alışkanlıkları da yok. Bu işten belediyenin de kaybı var. Ankara’yı, Ankaralı’yı sevdiğine inandığım Sayın Belediye Başkanımız Melih Gökçek’in bu sorunu artık çözeceğine ve verdiği sözü geçte olsa yerine getireceğine inanıyorum.”

GÜNÜN FOTOĞRAFI

LAMBA ASMACA

Aktar-ma

Başarılı kent muhabirimiz Doğahan Giritlioğlu çekmiş. Görünce, ‘adam asmaca’ oyununu anımsadım. Etimesgut Bulvarı’ndaki bu trafik lambası bi aracın tepesine düşmeden önlem alınmalı.

Haberin Devamı

KISA... KISA...

* AŞTİ’ye girer girmez çığırtkanlar insanları çekiştirip, yolcu kapmak adına birbirleriyle kavga ediyor. Afganistan, Uganda gibi ülkelerde bile artık rastlanmayacak bir rezalet bu. İşin ilginci, bütün bu can sıkıcı olan bitenler yaşanırken görevliler terminal içinde ‘turist’ gibi geziyor.
Mehmet AK

* Maltepe’deki Dinçer Proje Danışmanlık adında dijital yayıncılık yapan bir şirkette 1 ay 5 gün çalıştım. Sigortamın yapılmadığını fark edip ayrıldım. Maaşımı da alamadım. Ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ALO 170 danışma hattı ne de İŞ-KUR Ankara İl Müdürlüğü’nden sonuç alamadım. Devletin bu kurumlar üzerinde yaptırımı olmadığını görmek çok acı.
Nazlı AKÇAY

Yazarın Tüm Yazıları