‘Sessiz’ kongre

Haberin Devamı

“ŞEHİTLERİMİZ için yastayız... Kongre salonunda müzik çalınmayacak” anonsu yapılınca anladık...
Vatan gazetesinden Murat Çelik, Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya birlikte oturuyorduk.
Ve “Bir gariplik, bir heyecan eksikliği var sanki” diye konuşmaya başlamıştık..
Çünkü kongre salonlarını ayağa kaldıran üç şey vardır..
1) Liderin hitabeti.
2) Müzik...
3) Slogan...
Müzik olmayınca, şarkılar olmayınca.. Parti için bestelenmiş şarkılar gümbür gümbür çalmayınca, parti kongresi yavaştan sosyal içerikli ya da bilimsel amaçlı bir kongreye dönüşebilir...
Ankara’daki AK Parti kongresi öyle bir dönüşüme uğramadı. Ama müziğin eksikliği bir anlamda az da olsa bir “sessiz film” etkisi yarattı...
Ya da fotoğrafsız bir haber gibi... Ama Davutoğlu bu sessizliği, “Burada müzik yok ama en ulvi müzik var, kalplerin ritmi var” diyerek biraz olsun aştı. Üzerine yoğun bir şekilde birlik mesajı verip hitabetini arttırınca coşkuyu yükseltti.
Sonuçta şehitlerimiz için böyle bir hassasiyet gösterilmesi anlamlı oldu.

ERDOĞAN FARKI

Haberin Devamı

Kongrenin bir heyecan grafiği çıkarılırsa..
Tayyip Erdoğan adının geçtiği her an en üst seviyeye yükseldi.
Zaten Erdoğan’ın liderliği kongre salonunun her metrekaresinde vardı..
Ve elbette partinin yeni yönetiminde..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partide belirleyici olması konusunu yadırgamanın artık bir anlamı olmadığı dün iyice netleşti..
Zaten bu durumu yadırgayanları da anlamıyorum.
Çünkü Erdoğan, Davutoğlu’nu genel başkan olarak gösterdiğinde açık açık söylemişti.
“Ben bir yere gitmiyorum. Yine buradayım..” demişti..
Ve öyle de oluyor..

ÇÖZÜM SÜRECİ


Davutoğlu’nun performansı iyiydi. Ama konuşması eğer biraz daha kısa tutulsaydı, daha etkili olabilirdi.
Başlıklar halinde bakarsam..
ÇÖZÜM SÜRECİ: Artık bir öncelik olarak yer almıyor. Terörle mücadele önceliği almış..
SİYASİ HEDEF: Salonda biraz sohbet yapınca çok net anlaşılıyor. AK Parti 1 Kasım’da HDP’yi siyasi hedef olarak belirlemiş. Ve bir de MHP’ye kayan oyları geri alma kararı var. Bunun için daha keskin bir üslup gelebilir...
BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ KÜRT OYLARI: Şehit haberlerinden sonra özellikle batı illerinde Kürt kökenli vatandaşlara karşı yapılan saldırılar ciddi endişe yaratmış. Büyükşehirlerdeki Kürt kökenli oyların tepki olarak HDP ve CHP’ye yönelmesi ihtimali endişe yaratıyor.
Bunun için PKK ile mücadelenin Kürt kökenli vatandaşlarımıza karşı bir düşmanlığa dönüşmemesi için özen gösterilecek..
BİNALİ YILDIRIM: Salonda en çok konuşulan isimlerin başında Binali Yıldırım geliyor. Son dakika MKYK’ya alınmaması karşısında genel başkan adayı olacağı haberi dalga dalga yayılmış.
Yıldırım’ın Davutoğlu’na rağmen listeye girdiği haberi etkili olmuş.. Davutoğlu gerçekten bu konuda direndi mi? Cevabı tahmin edilen ancak açıklanamayan bir soru olarak salonun her yerine sinmişti.
1 KASIM MESAJI: AK Parti kadroları 7 Haziran seçim sonuçlarını bir uyarı gibi algıladılar. Ancak “Nerede yanlış yaptık” sorusuna Davutoğlu bir cevap bulabilmiş mi? Onu hiç vurgulamadı. Süleyman Soylu teşkilat başkanı olarak “7 Haziran seçimleri 1 Kasım’da tamamlanacak” derken bir anlamda bir rövanş duygusu ortaya koydu. Ama koalisyon endişesi hâlâ kuvvetli bir endişe olarak teşkilatta görülüyor.
SEÇİM STARTI GİBİ DEĞİLDİ: AK Parti’nin geçmişteki seçim stratejilerini hatırladım. Bu kongre seçim startı için dev bir kampanya başlangıcı olabilirdi. Ama nedense bana tam öyle gelmedi. Belli ki Başbakan Davutoğlu seçim kampanyasındaki vaatleri ve projeleri kongreye getirmeyi tercih etmemiş. Önceden bu tür fırsatlar kaçmazdı.

Yazarın Tüm Yazıları