Seçim sonuçlarına göre bugünden itibaren Türkiye

“ELBETTE biraz sancılı oluyor. Sonuç olarak 16 milyon nüfuslu İstanbul’da yaklaşık 8.5 milyon seçmen oy kullanmış. Bu neredeyse bazı ülkelerin nüfuslarına eşit. O nedenle aradaki fark daralınca beklentiler de yükseliyor. Haliyle biraz gerilim oldu.”

Haberin Devamı

Peki bundan sonrası?

Pazartesiden itibaren normalleşir. Seçim sonuçları kesinleşir. Kazanan mazbatasını alır. Bu dakikadan sonra bir anormallik olmaz. Olamaz... Türkiye pazartesiden itibaren normalleşir.” 

Yani?

AK Parti de kazansa CHP de kazansa sonuçta herkes işine bakar. Tabii arada seçimle ilgili hırsızlık noktasında kriminal bir şey çıkmazsa...

Böyle bir iddia başka bir noktaya götürür Türkiye’yi... 

Nitekim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Organize işler var” diye bir açıklama yapıyor. 

Tabii bu çok ağır bir açıklama... Yavuz da bir hukukçu olduğu için elbette ciddiye alınmalı...

Kriminal dediğim de bu zaten...

Ancak...

Bu tartışmaların ötesinde iktidar ve muhalefet bir noktaya bakacaktır...

İKTİDAR AÇISINDAN

İki yönlü bakacaktır.

Haberin Devamı

1) İktidar Türkiye’nin çok ciddi sorunlarına ve hedeflerine odaklanır. Ekonomi, diplomasi, Suriye ve terör odaklı yapılanmalar, ABD ve AB ile ilişkiler... Ve elbette İsrail, Rusya, İran...

2) İktidar kendi içinde de elbette sorgulayacaktır. İstanbul’daki tartışmasız AK Parti üstünlüğü başabaş hale nasıl geldi? Ankara nasıl kaybedildi? AK Parti bu seçim sonuçlarını iyi okumak için çok ciddi bir çalışma yapacaktır. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan meseleyi enine boyuna ve derinlemesine ölçecektir. Bazı önlemler alacaktır. Sanıyorum daha önce söylediği “metal yorgunluğu”nun sonuçları üzerine bakacaklardır. Cumhurbaşkanı siyaseti ve sonuçlarını iyi okuyan bir lider. O nedenle kapsamlı bir çalışma olacaktır. Gelişmeler olacaktır. Zaten Cumhurbaşkanı ilk gece yaptığı açıklamada bu sorgulamanın ve araştırmanın sinyalini vermişti. 

MUHALEFET AÇISINDAN

Muhalefet zafer kazanmış havasına girerse kayıplarını da başlatır. O nedenle normalleşmeyi en çok isteyen taraf olacaktır. Zaten kazanan adayların açıklamaları örtüşüyor. Genellikle “Kavgaya değil, hizmete geldik” türünden açıklamalar yapıyorlar. Böyle olursa önümüzdeki dönemde hizmet odaklı bir süreç yaşanır. Bu da Türkiye’nin normalleşmesi anlamına gelir.

SONUÇ

Bu pazartesiden itibaren Türkiye seçim geriliminden çıkıp, normalleşme sürecine adım atar.” Bu aktardıklarım tek bir kişiye ait sözler değildir.

Haberin Devamı

Son iki gündür siyasetin değişik çevrelerinde yaptığım sohbetlerden süzdüklerimdir. 

Güzel olan şudur ki...

Bütün siyasi parti temsilcileri “normalleşme” odaklı konuşuyorlar. O nedenle pazartesi itibarıyla gerilimi düşük bir döneme gireceğimizi düşünüyorum...

Yazarın Tüm Yazıları