DEAŞ'la mücadele için PKK/YPG değil biz varız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la Kayseri’de yaptığımız sohbetin ikinci bölümünde Bakan Akar çok önemli bir çağrı yapıyor..

Haberin Devamı

Konu PKK/YPG terör örgütüne verilen destek... 

Özellikle ABD’nin PKK/YPG’ye başta silah ve mühimmat olmak üzere verdiği destek zaten biliniyor. TIR’larla gönderilen silahlar, eğitim ve petrol bölgesine yerleşme konusunda ABD’nin desteği defalarca belgelenmişti. 

Burası tamam. 

Peki bu konuda ne yapılacak? 

DEAŞla mücadele için PKK/YPG değil biz varız

ABD ikna edilemiyor mu? 

Aklımda bu sorularla Kayseri 12’nci hava üssündeyiz... 

TSK’nın lojistik gücüne çok büyük katkı yapacak olan Airbus (A400M) dev kargo uçaklarını göreceğiz. 

Arkamızda karlı Erciyes bütün güzelliğiyle yükseliyor. 

Bir dinlenme molasında Bakan Akar cevap veriyor: 

“Türkiye içeride ve dışarıda çok büyük bir mücadele veriyor. Terör örgütü PKK/YPG’ye destek verenlere söylüyorum. Onların destek verme gerekçesi terör örgütünün sözde DEAŞ’la mücadele etmesi. Bu bahaneye gerek yok. İşte ilan ediyorum. Biz buradayız. NATO’nun en güçlü ordularından birisi olan TSK burada. DEAŞ’la mücadele için hazır. Nerede istiyorlarsa orada DEAŞ’la mücadele ederiz. Ama terör örgütüne bu destek bahanesi ortadan kalkmalı.” 

100 BİN DEAŞ’LI SINIRDA ENGELLENDİ

Bu noktada soruyorum:  

Haberin Devamı

- DEAŞ’la mücadelede Türkiye’nin rolü hangi düzeydedir?  

DEAŞla mücadele için PKK/YPG değil biz varız

Bakan Akar rakamlarla cevap veriyor 

“Fatih Bey, Türkiye DEAŞ’a karşı mücadelede NATO’da daima ön saflarda yer almıştır. DEAŞ ile göğüs göğüse savaşan tek NATO ülkesi Türkiye’dir. Öyle havadan bombalama değil, göğüs göğüse mücadeleden söz ediyorum.  

- Bugüne kadar Suriye ve Irak’ta 3 bin 700 DEAŞ’lı terörist etkisiz hale getirilmiştir. 

- ABD ile de irtibat kurularak yaklaşık 100 bin kadar DEAŞ’lının Türkiye’ye girişi engellenmiştir. 

- 9 bin DEAŞ’lı ise geri gönderilmiştir. 

Bakan Akar’ın verdiği bu rakamlar çok çarpıcı.  

Gerçekten de dünyada DEAŞ’la mücadelede bunun bir örneği yok. O nedenle Akar’ın yaptığı bu çağrı çok değerli bir hale geliyor. 

Yani zaten bu mücadeleyi göğüs göğüse veren tek NATO ülkesi olarak Türkiye, şimdi açıkça, “Bırakın PKK/YPG’yi DEAŞ’la mücadele için dünyanın en güçlü ordularından Türk ordusu var” diyor. 

Haberin Devamı

ENTELEKTÜEL AHLAK İSTİYORUZ

- Bu çağrı terör örgütüne Suriye ve Irak’ta verilen desteğin bahanesini tümüyle ortadan kaldıracak kesinlikte. 

Bakan Akar bu çağrısını şu çarpıcı ifadelerle netleştiriyor: 

“Biz müttefiklerimizden entelektüel ahlak istiyoruz. Fikri ahlak istiyoruz. Yani hem NATO müttefiki olacaksınız, hem müttefik olduğunuz ülkenin canına kastetmek isteyen terör örgütüne bir bahaneyle destek vereceksiniz. Bu olmaz...” 

TATBİKATTA TÜRKİYE YOK YALANINI KÖKÜNDEN TEMİZLEDİ

- Sohbetin bir başka sorusu da şuydu: 

- ABD’nin Rusya’ya karşı Avrupa’yı koruma amacıyla geliştirdiği senaryo için yapılan tatbikatta Yunanistan var, Türkiye neden yok? Son dönemde gazetelerde, televizyonlardaki tartışma programlarında 1 numaralı gündem maddesi bu soruydu... Son olarak tatbikat için Yunanistan’ın Dedeağaç kıyılarına getirilen Amerikan savaş helikopterleri ve zırhlı araçlar ile 20 bin civarındaki personel tartışmaları daha da büyütmüş, “Yunanistan var, Türkiye neden yok. Türkiye dışlanıyor mu?” iddialarını arttırmıştı. 

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bu “yanlış tartışma”yı kökünden düzeltiyor: 

“Nereden çıkıyor bu laflar. Bu ‘Defender Europe’ tatbikatı Avrupa’nın güvenliği için her yıl yapılır. Bir yıl kuzeyde, bir yıl da güneyde olur. Bu sene güneyde yapılıyor. Bu, ABD ile Yunanistan’ın yaptığı ortak bir tatbikat değildir. ABD’nin öncülüğünde yapılan, bu yıl 26 ülkenin katıldığı çokuluslu bir tatbikattır. Bir aşamasına NATO’nun da katılacağı bu tatbikata, NATO’nun Çok Yüksek Hazırlık Seviyesinde Görev Gücü’nün, kısaca VJTF’nin 2021 yılı komutasını üstlenen Türkiye de VJTF üzerinden katılacaktır. Yani, Türkiye de o tatbikatta vardır. Bu vesileyle VJTF’den de bahsedeyim. VJTF, NATO’nun herhangi bir kriz veya çatışma anında kullanacağı ilk müdahale kuvvetidir. Yani, NATO bir yerde göreve çağrılırsa, bölgeye intikal edecek NATO gücü Türkiye’nin liderliğindeki bu VJTF gücü olacaktır.” 

Haberin Devamı

- Peki bu laflar sizce nereden çıkıyor? 

- Yunanistan sık sık aynı şeyi yapıyor. Türkiye o tatbikatta yokmuş gibi gösteriyor. Yani Türkiye ile Yunanistan arasındaki meseleleri Yunanistan sanki Türkiye ile ABD, Türkiye ile AB arasındaki meseleymiş gibi sunmak istiyor... Bu da böyle bir şey. Doğrusu o tatbikatta Türkiye’nin de olduğudur. 

DEAŞla mücadele için PKK/YPG değil biz varız


YUNANİSTAN 3-5 UÇAK ALMAKLA BİR YERE VARAMAZ

- Konu Türk-Yunan ilişkilerine gelince, şu soru gündeme geliyor: 

- Yunanistan Fransa’dan Rafale savaş uçakları aldı. Silahlanmaya ciddi para harcıyor. Bu durum, Ege’deki güç dengelerini Türkiye aleyhine etkiler şeklinde iddialara neden oluyor.  

- Bakın, öyle 3-5 savaş uçağı almakla, 3-5 gemi almakla Yunanistan bir yere varamaz. Yetmez. Yetmez... Türkiye’nin, Türk ordusunun gücü ortadadır. Dünyanın en güçlü ordularından birisidir. Bu iddialar akla, mantığa, matematiğe uymaz. Çünkü matematik bellidir. Yunan hükümeti bu silahlara para harcayarak Yunan halkının parasını çarçur ediyor. Bundan başka bir sonucu olmaz. Beyhude bir çabadır. Yunan halkı, akademisyenleri, bilim adamları, emekli askerleri de bunu görüyorlar. Bu yaklaşımın doğru olmadığını ifade ediyorlar.  

DEAŞla mücadele için PKK/YPG değil biz varız

Haberin Devamı

KOMUTA KADEMESİNE NİFAK SOKMA GAYRETİ

- Son olarak FETÖ’cü general Serdar Atasoy’un Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’na atanmasıyla ilgili iddialara ve FETÖ’yle mücadele konusuna geliyoruz... Bu noktada tayini bir “gizli el” organize etti iddialarını hatırlatıyorum. Bakan Akar yine aynı keskinlikle konuşuyor: 

“Bu iddialar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi içine nifak sokma gayretinden başka bir şey değildir. Ama biz bunu görüyoruz. Böyle bir şeye izin vermeyiz. TSK bir bütün halinde, aynı ilkeler ışığında FETÖ’yle mücadele etmektedir. 15 Temmuz 2016’dan itibaren 21 bin 194 personel ihraç edilmiş, 3 bin 271 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir. Toplam işlem 24 bin 465’tir. OHAL sonrası bakan kararı ile 5 bin 635 kişi ihraç edilmiştir. 1.639 kişi rütbesi sökülerek emekli edilmiştir. Yeni bilgi, belge ve veriler ışığında mücadeleye kararlılıkla devam edilmektedir. TSK’nın şanlı üniformasını hiçbir hainin taşımasına müsaade etmeyeceğiz.” 

BU ORDUNUN HER FERDİNİN ALNINDAN ÖPERİM, ÇÜNKÜ…

- FETÖ’yle mücadele konusunu anlatırken, Bakan Akar bir an duruyor ve şöyle diyor: 

“Bakın bu öyle bir ordu ki, içine sızmış bu ihanet çetesini temizledikten sonra, rütbeli binlerce kişiyi ihraç ettikten sonra dünyanın en büyük operasyonlarını başarıyla yapabilmektedir. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve diğerleri bunun en somut örneğidir. Üstelik hem sınır ötesinde operasyonlar yapacaksınız, hem de büyük tatbikatlar yapacaksınız.. Düşünün, uyku yok, izin yok, eve gitmek yok, böylesine bir mücadeleyi yapan bu kahraman ordunun her ferdinin alnından öperim...” 

BİR LOJİSTİK DEVİ AİRBUS (A400M)

- Sohbeti bitirdikten sonra dev nakliye uçağı Airbus A400M’i görmek için hava üssündeki bakım hangarlarına geçiyoruz. Birlikte uçağın incelerken Bakan Akar bu dev uçakla ilgili ne yapıldığını anlatıyor: 

DEAŞla mücadele için PKK/YPG değil biz varız

- Bu hangarlar nakliye uçağının iyileştirilme işlemleri için yapılmış. Tank dahil tüm zırhlı araçları taşıyabilen uçak 35 ton yük alabiliyor, gerektiğinde 9 bin kilometre hiç inmeden uçabiliyor... 

Ve en önemlisi Türkiye’de şu yetenekler uçağa ekleniyor: 

- Her iki kapıdan eşzamanlı olarak paraşütçü atma imkânı. 

- Gece paraşütçü atma imkânı. 

- Füze saldırılarına karşı savunma yeteneğinin geliştirilmesi. 

- O pilot ile düşük irtifada uçuş operasyonları. 

Evet, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığımız Kayseri gezisi burada bitiyor. 

Bu arada şunu da söylemeliyim: 

Gezide Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz, Oramiral Adnan Özbal’ı tanıma fırsatı buldum. 

Özetle: 

- Çok çalışıyorlar... 

- Her saniye göreve odaklanmışlar... 

- Moraller yüksek...

Yazarın Tüm Yazıları