Esra Midilli

Parti elbisenizi seçtiniz mi

18 Aralık 2007
Duruşu ve tarzıyla sürprizler yaratmayı seven herkes için yılbaşına geri sayım başladı. Hazırlanan özel gece koleksiyonlarında yine farklı parti konseptlerine göre seçenekler var. Bizleri zor bir dönem bekliyor. Birçok karar alacağımız bu haftalarda, hediye maratonunu bitirdikten sonra, nasıl bir gece geçireceğimize karar vereceğiz, ardından da ne giyeceğimize... Gecenin konsepti, şıklığımıza yön verecek...

Kimliksiz olmayın

Görkemli kutlamalardan şık ev davetlerine, sokak sokak parti dolaşanlardan kırmızı giymeyi seçenlere kadar sonsuz seçenekler sunan Derishow, uçuşan ipekler, ışıltılı metalik deriler, kürk pelerinler, kıpkırmızı şapka ve eldivenlerle stil sahibi kimliğinizi destekliyor. Top Shop gecelerinde başrolde trendler var. Dizin hemen üzerinde biten hacimli tül etekler ve pullu elbiseler altında yüksek topuklar göze çarpıyor. Kısa paçalı dar pantolonların kombini ise baskılı ve bol kesimli penyeler. Markanın Kate Moss koleksiyonu ise biraz daha aykırı bir ruha sahip. Bu sezon zımbalı aksesuarlarla vurgulanan ışıltılı elbiseler, ince örgülü trikolar, ince dantel işlemeler ve kişiye özel dikilmiş gibi duran kıyafetler öne çıkıyor. Küçücük zımbalı tuniklerden grafik desenli elbiselere, fildişi renkli ipek mini elbiselerden zümrüt yeşili Marilyn Monroe tarzı elbiselere kadar tüm parçalara zarif detaylar hakim.

Parti parti dolaşacaksanız...

Twist gece koleksiyonunda parlak kumaşlar kadar, gri ve ara tonların arasına serpiştirilen flaş renkler dikkat çekiyor. Dinamik parti kızlarının favorilerinden biri olan tunik elbiseler, kalın kemerlerle tamamlanmış. Balon etekler ve elbiseler kadar, büyük cepli minik siyah modeller de gözde. Saten morlar, fuşya ve maviler kalın siyah opak çoraplar, mini bolero ve stiletto’larla tamamlanıyor. Aksesuarların öne çıktığı bu konsepte, skinny denim pantolonlara renkli parlak üstler, kimono kollu bluzlar eşlik ediyor. Kepler, kemerler, bileklikler ve takıları saymıyoruz bile...

Stephanel, bu yıl bir ilke imza atıyor ve çarpıcı bir gece koleksiyonu sunuyor sizlere. Uzun elbiseler, balonlu etek formlarıyla son derece gösterişli bir duruşa sahip. Mor ve siyah ağırlıklı elbiselerde, parlak taftalar, şifonlar, modern tasarımlarıyla hızlı bir geceye ortak olmaya hazır.

En çok elbise seçeneği bulabileceğiniz BCBG’de ise miniler kadar, dantel, şifon, kadife karışımları ve dekolteleriyle öne çıkan, içinde kendinizi bir "prenses" gibi hissedebileceğiniz modeller var. Fiyatları 500-1500 YTL arasında değişiyor.

O gece "hatasız" olmalı

Parti alışverişlerinde en çok yapılan hatalar:

1- Bedene sımsıkı oturan, kalın kemerlerle tamamlanan elbiselere göz atarken vücut şeklinizi dikkate alın. Moda olan her şey size yakışacak diye bir şey yok.

2- Seçim yapın: Ya minisi iddialı bir elbise ve dikkat çeken yüksek topuklar, ya da sade bir elbise ve çarpıcı mücevherler... Her ikisi bir arada istenilen etkiyi vermeyebilir.

3- Gecenin konsepti, ne kadar seksi görünmeniz gerektiğini belirleyecek. Mütevazı bir ev veya ofis partisi için çıtayı aşmış olabilirsiniz!

4- Gecenin renginin siyah olması gerekmiyor. Altın tonları, mor, mürdüm, fuşya, gri gecelerin yeni yıldızları...

5- O gece uzun olacak... Nasıl göründüğünüz kadar o kıyafetler içinde nasıl hissettiğiniz de önemli. Renkler ve kumaşlarla oynanan oyunlar, bu yıl dekoltelere karşı tartışılmaz bir üstünlüğe sahip.

6- Rengi ne olursa olsun, elinize alacağınız büyük bir clutch el çantası, şık bir broş ya da küpe, şık bir saç tokası veya seksi bir ayakkabı, sizleri partinin "stil sahibi" kadınlarından biri yapmaya yetecek.

7- Güzel bir vücudun sırrını açıklıyoruz: İç çamaşırı seçimi önemli. Küçük bir detayıyla gece elbisenizin havasını değiştirebilirsiniz. Göğüsleri dik, büyük veya küçük gösteren sütyenleri, derin sırt dekolteleri için seçenekleri, popo kaldıran ve karnı saklayan korseleri mutlaka sorun.

8- Vücut kusurlarını saklamak için birkaç öneri: Eğer kilo sorununuz yoksa ve basenlerinizi saklamak istiyorsanız, o zaman balon formu sizin için ideal. Karnınızı gizlemek isterseniz de göğüs altından bollaşan ampir elbiseler, kimi zaman da sık, ince drapeler size yardımcı olabilir.

9- Yılbaşı partilerinde ışıltı yine başrolde. Tepeden tırnağa payetli bir elbiseyi fiziğine güvenenlere öneriyoruz. Ama aksi bir durumda, kumaş bir pantolonun üzerine kayık yaka, yarasa kollu, hafif sırt dekolteli payetli bir bluz çok şık duracaktır.

10- İlk kural, mini bir elbise giyerseniz, diz kapaklarınıza kadar uzananan bir çizmeden kaçının. Özellikle de boyunuz kısaysa. Eldivenlar, stiletto’lar, saç aksesuarları, kalın bileklikler, parlak mücevherler partilerin başrol oyuncuları.

MODA HABER

Yeni butiği Manhattan’da

Dünyanın önde gelen erkek markalarının bulunduğu Madison Avenue- Manhattan’da açılan yeni Sarar Boutique, Grand Central Terminal’e ve Manhattan’ın en prestijli otellerine yakınlığı nedeniyle yoğun bir insan trafiğinin ortasında bulunuyor. Mağaza, pek çok müşteriye konforlu bir biçimde ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmış.

Hepsinin bir hikayesi var

Cihangir’de, yaz başında açılan Atölye Mariposa’nın küçük atölyesinde, iki tasarımcı Banu Öneş ve Burcu Denizer modaya yeni bir bakış açısı getiriyor. Türkiye’nin farklı yerlerinden topladıkları, değişik kumaşlarla meydana getirdikleri koleksiyonları daha çok elbise ağırlıklı. Kullandıkları danteller ve diğer detaylar sayesinde yaptıkları tasarımlar hem güncel, hem eşsiz, hem de eski zamanların havasını taşıyor. Hepsi kendi hikayesini anlatıyor. Değişik bir seçim yapmak isteyenlere...

Etiketin yarısı

Özel markaların exclusive ürünlerini bir araya getiren Bilstore, modern kentli insanın yalnızca kıyafet ihtiyaçlarına değil, ilgi alanlarına ve hobilerine yönelik ürünlerle de yılbaşı alışverişini keyifli bir hale getiriyor. Şimdi, sadece Bilstore İstinyePark’ta bulunan Uslu Airlines, Alessi, Coven ürünleri, Eco-Ganik’in Kanyon ve Nişantaşı Bilstore’lardaki ürünleri ve

tüm mağazalardaki Puma Black Station koleksiyonunun etiketlerinin yarısını ödüyoruz.


Hızlı ve dinamik partiler kadar, özel yemek davetleri için de "ağır ve abiye" önerilerimiz var.

Aristokrat silüetler

Kadınlar: Fabrika kadın koleksiyonunda, saten ve şifonlar ağırlıkta. Renk olarak gümüş, koyu mor, ördek başı yeşil ve vazgeçilmez siyah öne çıkıyor.

Minik yarasa kollu, ’V’ dekolteli kloş saten elbiseler ve boyundan bağlamalı göğüs dekolteli jarse abiyeler...

Dar kesim pantolonları tercih edenler için tasarlanan şifon ve saten üstler, tavşan kürkü bolerolarla kombinleniyor.

Smokin kadınlar arasında da gözde.

Şort üzerine şifon gömlekler ve saten smokin yeleği, yeni bir silüet yaratıyor. İpekyol gece elbiseleri parlak detaylarla süsleniyor. Rengarenk saten gömlekler, çantadan ayakkabıya ve takıya kadar her tür aksesuar ile bir bütün oluşturuyor. Kıyafetinizi tamamlayıcısı bu kez zarif kürkler.

Erkekler:

Fabrika erkek tasarımlarında, bedene oturan dar kalıplar ön planda.

Smokin gömlekler, papyon ve kol düğmeleri ile kombinleniyor.

İnce kravatlar çok moda.

İGS’de kol düğmeli beyaz gömlek, puantiyeli bir mendille giyildiğinde romantik ve sofistike bir imaj çiziyor. Takım elbiselere füme, siyah ve lacivertin koyu tonları kullanılmış. Kumaş yüzeyleri, karışımındaki ipeğin etkisiyle hafif parlak ve net. Belli belirsiz minik desenler ve kumaşın dokumasıyla oluşan jakarlar, çizgili takım elbisenin yerini alıyor. Kombinlerde hem kontrastlar, hem de tek renkler var.
Yazının Devamını Oku

Örgü hiç bu kadar sıra dışı olmamıştı

11 Aralık 2007
2007 kışında, hayal gücünü ilmeklerle ortaya koymak isteyen tasarımcılar, her türlü formu yaratmaya son derece müsait olan yün, kaşmir ve moherle rahatlığın peşine düşüyorlar. Örgülerin podyumdaki görüntüsü kesinlikle feminen değil. Ancak çarpıcı görünmediklerini kimse söyleyemez. Klasik triko takımları, uzun zamandır bir kenara koymuştuk ancak yerine seçtiğimiz parçalar hiç bu kadar "sıra dışı" olmamıştı. Moda "Bu sene gardıroplarınıza kesinlikle bir iki parça örgü bir şeyler ekleyin" diyor. 2007 kış modası, el örgüleriyle ortaya konana kaşmir, moher ve yünden çılgın parçalarla, sert bir "U" dönüşü yapıyor. Şimdiye kadar belki de böylesini görmediniz, çünkü uzun bol hırkalar, elbise kazaklar, kısa örgü ceketler, asimetrik önlerden bırakılan iki uzun parçasıyla sizlere farklı şekillerde kullanma fırsatı veren hırkalar, bereler, makrame kemerler, materyalleri hem de formları nedeniyle, bu kez "estetik" kaygısı taşımadan rahatlığınıza hizmet ediyorlar. Modanın hayal gücünü her şeyin üzerinde tutan markaları için herhalde en keyif alarak tasarladıkları parçalar el örgüsü olanlar oldu.

SANDIKLARDAN PODYUMLARA

Giles, kalın örgü hırkalarında renklerle oynamayı tercih ederken, kadınlara kesinlikle sıcacık bir kış vaat ediyor. Öyle ki, bu battaniyeye sarınılmış ve çıkılmış görüntünün altında başka bir şey aramak zor. Sonia Rykiel ve Malo, örgünün "efendisi" olarak neredeyse en çok konuşulan isimlerden. Modellerindeki kıvrımları, daha kadınsı ama kesinlikle fark edilir bir couture hırka konseptleri yaratmalarına yardımcı oluyor. Prada, renkli örgü bereleriyle, şıklığın kontrastlarla yaratmakta usta. Calvin Klein, sade ve koyu renkli tasarımlarında yine kalın dokularında saç örgüsü motiflerini kullanıyor.

Geleneksel desenlerin arka planda kaldığı örgü sezonunda, ponponlar, saç örgüleri, püsküller, makrame, ekli motifler, tığ işleri ve rasta etkisi ön plana çıkıyor. Rasta stilini, hırkalarına adapte eden birçok marka arasında, Malo hırkaları, Fendi ve Louis Vuitton, yün deri karışımı çantalarıyla lüks ve konfor birlikteliğini vurguluyorlar. Bora Aksu, Anadolu’yu karış karış geçerek sandıklardan çıkardığı motiflerden oluşan tığ işi elbiseleriyle Londra Moda Haftası’nın en çok ilgi gören tasarımlarından biri olurken, Hüseyin Çağlayan’ın da tasarımlarında örgülerin bir detay olarak önem kazandığını görüyoruz.

Modanın yeni materyaller arayışının sonucunda ilmek ilmek yaratılan bu şıklık, podyumlardan sonra Hollywood yıldızlarının da tercihi oldu. Uzun hırkalarına sarınıp çıkan ünlüler, kalın atkıları ve berelerini hiçbir kıyafetinden eksik etmiyor. BCBG Max Azria, DKNY, Burberry, Marc Jacobs ve Anna Sui, Giles, Malo, Anna Sui, Pucci, Marc Jacobs, Prada, Calvin Klein, Kors dışında, Zara, Mango, Benetton, Koton, Park Bravo, İpekyol, GAP, Berscka’nın yeni sezonunda da uzun ve bol kesimli örgü seçeneklerine rastlayabilirsiniz. Özellikle kalın tüm boynu kaplayan, uzun atkılar kışın vazgeçilmezlerinden.

Dünya modasında ilmekler sadece kıyafetleri süslemiyor. Juicy Couture’ün örgü ve ponponlarla tasarlanan kar botları ve terlikleri şu sıralar, netten alışveriş yapanların yakın markajında. Parmaksız eldivenler ve tozluklar, eğer trendleri yakından takip ediyorsanız gardıroplarda yerini alıyor. Uzun eldivenler kol bitişlerinde yarattığı volümle çok şık duruyor. Bir tek parçayla günü geçirmek isterseniz, etekleri balon formlu, diz üzerinde biten elbiseleri, tek başına kalın bir çorap ve çizmeyle tamamlayabilirsiniz.

İlmeklerde renkler söz sahibi

Şimdi renkler ve detaylarla oynamanın tam sırası. Dökümlü formlar yaratmaya olanak tanıyan en iyi malzemenin yün olduğuna karar veren tasarımcılar, "retro stillerin" etkisinde kalan sezonda, tığ işi, aplike ve motifleri detaylandırıyor. Vintage tutkunlarının baş tacı ettiği bere ve boneler dışında uzun hırkalar ve asker ceketlerinin yerini alıyor. Dökümlü kalın hırkalar, feminen bir görünüme sahip değil, ancak çarpıcı renklerle desteklenerek dikkat çekici bir şekilde yorumlanabiliyorlar. Özellikle bu aylarda manto hırkalar, makrame kemerler, kısa örgü ceketler, trend raporlarının ilk sıralarında.

Başınızın üzerinde yeri var

Hollywood yıldızları, bu kadar ihtişam ve lüksün içinde kendilerine bir çıkış yolu arıyor olacaklar, kış geldiğinde basit ama kesinlikle stil sahibi parçalardan vazgeçemiyorlar. Onları kısa bir süre önce Doğu kültürünün bir parçası olan etnik şallarla görmüştük. Modanın öne çıkardığı bu detaylardan sonra şimdi kalın atkıların, el örgüsü berelerin dönemi diye düşünüyoruz. Beyonce’nin tahtına aday gösterilen Rihanna’nın bir televizyon programına çıkarken, parlak büstiyeri ve el örgüsü beresi de bunun göstergesi. Farklı şekillerde karşımıza çıkan bereler, ponponlarla süsleniyor, boneler kalın yünlerle farklı renklerde karşımıza çıkıyor. Parmaksız kalın eldivenlerle takım olarak da satılan bere ve boneler, birçok aksesuar ve spor giyim markalarının koleksiyonunda bulunuyor.

MODA HABER

Denim dünyasının yeni gözdesi

Diesel, denim koleksiyonunda Kate Moss’un da tercihi olan bu model şu sıralar birçoklarımızın favorisi. Kirli ve pas efekti verilmiş tasarımlar bizleri seçim yaparken zorluyor. Bu sezon da pantolonlarda dar kalpılar çok moda. Üst kısımları dar, dizden bollaşan modellerde ise bir retro havası var. Erkek modellerinde sade ve rahat modeller ön plana çıkarken, kadınlarda yüksek beller, zamanla daha çok benimseniyor.

Partini tasarla

Mavi Jeans, Kafana Göre Kutla projesiyle, Mavi tutkunlarının hayalindeki partiyi gerçeğe dönüştürüyor. Mavi’den 50 YTL ve üzerindeki alışveriş yapanlar kasadan alacakları kuponda yazılı şifreyle www.kafanagorekutla.com adresine girerek hayalindeki partinin hikayesini anlatacak. Başvuran müşteriler parti mekanını, DJ’ini ve davetli listesini ve davetiyesini kendisi tasarlayacak. Başvurular tamamlandıktan sonra, internet üzerinden yapılacak oylamada en çok oyu alan partinin tasarımcısı, İstanbul’un en popüler dört mekanından birinde, kendi etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Modadan vazgeçemeyenlere

Nolita, Ra-re, Ed Hardy, American Vintage, Acquaverde Jeans, Alice&Olivia ve Hartford gibi dünyaca ünlü markaları aynı çatı altında toplayan Acquaverde, bayrama özel uygun fiyat etiketleriyle alışverişlerinize renk katıyor. Yılbaşı öncesi sevdikleriniz için de seçenekler bulabileceğiniz, Akmerkez, Bağdat Caddesi ve İstinyePark’taki moda üssünün indirimleri 3A etiketli ürünlerde geçerli.
Yazının Devamını Oku

Şıklığınızda ünlülerin imzası var

4 Aralık 2007
Dünya, Hollywood yıldızlarının, top modellerin giysi ve makyaj koleksiyonlarından, kendi adlarını taşıyan parfümlerinden bahsediyor. Tüm bu ürünlerin kapış kapış satılmasının nedeni, sadece onlara duyulan hayranlık değil, büyük bir ustalıkla yaratılmış olmaları.

Jennifer Lopez, moda haftalarında birbirinden şık tasarımlarıyla boy gösteriyor. Her sezon parfüm koleksiyonuna bir yenisini daha ekliyor. Şu sıralar yeni bombası; "Live". Heidi Klum, terliklerden sonra şimdi de "Very Sexy Make Up" ile sahnede... Ve Kate, Sienna, Scarlett, Penelope... Hepsi de dünyanın en güzel kadınları arasında gösteriliyor. Bu yıl, kendi koleksiyonlarını yaratarak, güzellik ve moda alanında, modellerin ve aktristlerin de çok başarılı olacağını kanıtladılar. Sienna ve kız kardeşi Savannah Twenty8Twelve, top model Kate Moss, "Kate" adlı parfümü ve Top Shop için yarattığı giysileri, Scarlett Johansson Reebok tasarımları, Penelope ve Monica Cruz, Mango koleksiyonlarıyla özellikle sonbahar-kış alışverişlerine yön verdiler. Onlar, moda ve güzellik dünyasındaki bu "hızlı" çıkışlarını bakın nasıl anlatıyorlar:

Reebok

İhtişamı ve lüksü yansıtan tarzıyla Scarlett Johansson ilk tasarım denemesini Reebok spor markasının çatısı altında gerçekleştirerek herkese sürpriz yapıyor. Koleksiyonunun adı; "Scarlett hearts RBK". Ünlü yıldız koleksiyonu oluşturma aşamasında, Reebok yaratıcı ekibiyle birlikte New York sokaklarında günlerce dolaşarak, beğendiği vintage mağazalarına girmiş. Logo’daki kalbi, giyenlerin bir ayrıcalık hissetmelerini istediği için tasarladığını belirtiyor. Scarlett’e göre yaratılan tüm parçalarda, kadınların "bayılacakları" kıvrımlar var. Detaylar, tasarımların özünü oluşturuyor. Taytlar, deri, spor çizmeler, spor ayakkabılar, gündelik şıklığınızda da söz sahibi.

Kate Moss

Top Shop

İngiliz moda devi Top Shop, top model Kate Moss ile bu yıl da işbirliğini devam ettirdi. Moss, kış sezonunun trendlerine, kendi zevkine göre, değişik kumaşlar ve tarzlarla yeniden hayat verdi. O, ilhamını 70’lerden alıyor; özel dikim ceketlerin içine şifon bluzlar veya çizgili trikolar giydiriyor. Biraz hanım hanımcık, biraz da punk bir yanı var ortaya çıkan kombinasyonların... Çünkü diğer mankenin üzerinde deri, motorcu ceketi, kalın zımbalı bir kemer görebiliyoruz. Şimdilerse ise Kate Moss’un gündeminde yeni parfümü "Kate" var. "Parfümüm de benim gibi, su ve sabundan... Ama çok seksi..." diyor.

Sienna - Savannah Miller

Twenty8Twelve

"Eklektik" kız kardeşler olarak tanımlanıyorlar. Stil ikonu Sienna Miller’ın zevkini, stilist olan Savannah’nın da teknik bilgisini ortaya koyduğu Twenty8Twelve (Sienna’nın doğum günü 28 Aralık anlamında) koleksiyonunda bunu doğruladılar. Onlara en sevdikleri aksesuvarlar sorulduğunda; Sienna, Hindistan’dan aldığı gümüş kaplama bilezikleri, Savannah ise astleyclarke.com’dan sipariş ettiği altın, küçük taşlı küpeleri örnek veriyor. Gece için, iki kız kardeşin kadınlara önerisi, kendi markalarında yer alan siyah elbiseler, Raven adlı ceket ve Matthew Williamson tasarımları. Gardıroplardan bu kış eksik olmaması gereken parçalar ise her ikisine göre farklılık gösteriyor. Sienna, vintage parçaların stili çok kişiselleştirdiğine inanıyor. Savannah’nın tercihi ise vücut hatlarını ortaya çıkaran bir jean.

Mango

İkli, Mango’nun sonbahar-kış koleksiyonu için 31 parça tasarım yaptı. Bol kesimli pantolonlar, elbiseler, jileler, 50’li yılları andıran ve pantolonların üzerine giyilebilen elbiseler ve el örgüsü başlıklar... Cruz kardeşlerin kendi tarzlarını yansıtan parçaların yer aldığı ve sınırlı sayıda üretilecek bu koleksiyon, fazlasıyla şehirli.

MODA HABER

Yeni yıl hediyeleri

Orka Group markaları Damat, ADV, D’S Damat ve Tween ürün katalogunda hem indirim hem de hediye çeki sunuyor. Her tarza uygun seçeneklerin yer aldığı markalarda gündüz ve gece için sadece giysiler değil, aksesuvarlar da var. Yılbaşı alışverişinizi tamamlamadan önce mutlaka bir göz atın.

Şehirli ve renkli bir koleksiyon

Koton modanın izinden giden kış koleksiyonunda yine farklı temalara yer verdi. Şehirli kadın ve erkeğin gününün her anına uyum sağlayacak kıyafetlerin çıkış noktası, silüet ve kumaşlara odaklanan minimal tasarımlar. Bunların birçoğunda süslemeler minimumda tutulurken, bir kısmında kullanılan teknolojik kumaşlar dikkat çekiyor.

Ayakkabı bir tutkudur

Dorothy Perkins, ayakkabı ve çanta koleksiyonuna sezonun trendlerini yansıtan birçok model ekledi. Tasarımlar arasında süet modeller, bilekte botlar, bantlı babetler, büyük el çantaları geçmişe dönüş yaşanan bu dönemde biz kadınların gardıroplarının anahtar parçaları arasında yerini alıyor.

Madalyonun öbür yüzü

Moda, B planını devreye soktu. Yani artık kadınların kendilerini daha seksi hissetmeleri ve fark edilmek için dekolteleri bir silah olarak kullanmalarını istemiyor. Gerçi, artık bu erkeklere de çok itici geliyor olmalı ki, yapılan araştırmalarda erkekler, dekolteyi kullanmayan kadınları daha çekici buluyormuş. Gizemli görünen bir kadının, kendine güvenini sorgulama gereği duymuyorlarmış. Peki bu tasarımlara nasıl yansıyor? Yaratıcı ruhlar, seksi, çarpıcı, zarif, gösterişli, yani sergilemek istedikleri her detayın keşfedilmesi gerekliliğine inanıyorlar. Bu nedenle yeni hedefleri, sırtta veya söz konusu bir ayakkabıysa, topuklarda yoğunlaşmak.

Fiyonklar, stras taşlar, zincirler ve fermuarlar artık "arka planda"; yeni seksi anlayışına farklı bir boyut kazandırıyorlar.

Sırttaki kavisi ortaya çıkaran derin dekoltelerin dozunu artırmak isteyenlere bir sözümüz yok. Ama güzel bir dekolte, tende şık bir fiyonk veya kemik, zincir bir detay, her şeyi değiştirebilir. Ralph Lauren çıplak tende kumaşlarla oynuyor. Antonio Marras, ise tasarımdaki ustalığını ceketinin arka kısmına saklamış. Katlat, drapeler uzun ya da kısa, her tasarıma uyum sağlıyor. Mischa Barton gece elbisesiyle, Kate Hudson ise gömleği ve eteğindeki hareketi işte böyle gösteriyor bizlere.

Ayakkabı tasarımlarında ise topuklarda bir "ihtişam" var. Burada devreye Swarovski taşlar, ayna kaplamalar ve zincirler giriyor. İri fiyonklar ise yine ayak uçlarında bileklere taşınmış. Tüm bunların varlığı yetmiyor elbette. Top sizde; çünkü bunu sergilemek de bir uzmanlık konusu...
Yazının Devamını Oku

Şimdi moda foho şıklığı

27 Kasım 2007
Boho görünüme geçtiğimiz yıl veda ettik. Ancak şimdi 70’lerin ruhuyla şekillenen ve içine geleneksel detayları alan yepyeni ve modern bir şıklıkla tanışıyoruz. Foho tarzın tanıtımını dünyaya yine ünlüler yapıyor.

Sienna Miller, geçtiğimiz yaz, bohem tarzına veda ettiğini, artık kovboy botları ve kalın, metal tokalı kemerlerle görünmek istemediğini ilan etmişti. Bir zamanlar, stil ikonu olarak, moda dergilerinde yıldızının parladığı günlerde, "boho" adı verilen bu stil, sadece onun değil, ünlü oyuncu ikizler Mary Kate ve Ashley Olsen, Elle Macpherson ve Kate Moss’un da liderliğinde tüm dünyaya yayıldı. Salaş bir görünüm, özgürlükçü bir tavrın sonucu olarak her zevkte farklı bir yorum durumu, kısa zamanda fark edilir bir deformasyonu da beraberinde getirdi. Üst üste ne bulurlarsa giyen, uyumsuzlukla rüküşlüğü birbirine karıştıran gençlik, birkaç yıl bu görünümün ardında modanın zorlama kurallarından uzak, belki de mutlu, mesut yaşadı.

Son iki sezondur, artık etnik ve bohem detaylardan uzak, sadeleşmeye giden bir şıklık anlayışından bahsediyoruz. Daha net formlar ve kombinasyonlar, kafa karıştıran desenlerden uzak, doku odaklı bir görselliğin peşindeyiz. Modern-lüks, futurizm, eklektik ve sofistike kelimelerine artık tasarımlarda ve temalarda daha çok rastlar olduk.

Peki, modada özgürleşmeye giden ve trendlere uzak durmak isteyenler sizce böyle giyinmekten vazgeçti mi? Hayır. Gerçekten ruhunun sesini dinleyen boho’lar da kendilerini yenilemeyi tercih ettiler. "Sezonluk boho"larsa yeni mesajlara açık! O zaman sizlere bir müjdemiz var. Artık bohem dokunuşlara sahip yepyeni bir stilden söz edilecek: Foho...

70’ler ilham verdi

Boho modası gerilerde kaldı. Yani, rengarenk ve desenli bluzlara, gömlekler, kovboy şapkaları ve kat kat eteklere son... Şimdi, bohemliğe göndermeler yapan, folklorik-geleneksel bir estetik anlayışıyla yeniden doğan "foho" tarzı moda. Biraz daha açmak gerekirse, foho, eklektik karışımlardan doğuyor; klasik boho detaylarıyla, 70’lerin silüetlerini ve ruhunu bir araya getiriyor.

Dantel parçaları, yıkanmış denimler, geleneksel işlemeler, nakışlar foho ailesinin renkli üyeleri arasında. Ayrıca, sezonun en moda çantalarından, parlak ve büyük modeller, şık spor ayakkabılar da bu görünümün modern yüzünü ortaya koyuyor.

Onlar artık ünlü foho’lar

Foho tarzı, şu sıralar Lindsay Lohan ve Mischa Barton gibi birçok ünlü tarafından mercek altına alınmış durumda. Barton, süet ceketinin altına giydiği, yüksek belli denim pantolonu, ilerleyen günlerde ise 70’ler tarzındaki mini elbisesi ve altına giydiği yüksek topuklu ayakkabılarıyla bizlere bu yakınlaşmanın sinyallerini çoktan verdi.

Kate Moss’un Top Sop için hazırladığı kolesksiyona bir göz atabilirsiniz. Bora Aksu, Marni, Chloe, Dries Von Noten koleksiyonlarına bu görünümü en iyi şekilde taşıyan isimler arasında. Bunlar şimdilik bizim gözümüze çarpan markalar. Bunun yanı sıra, Miss Sixty, V2K, DKNY ve birçok markada 70’lerin etkisi yoğun olarak görülüyor. Danimarkalı top model Helena Christensen’in arkadaşı Lief Sigersen ile lanse ettiği, foho tarzına yakın tasarımlara sahip koleksiyonu İngiltere’de satışa çıktı. Hippie ruhlu oyuncu Milla Jovovich’in tasarımlarında ise ağırlıklı olarak retro dokunuşlara, dantellere ve nakışlara yer verilmiş. Elbiselerde bütünüyle 70’li yılların etkisi var.

Bu bir başkaldırı mı

Bohem tarzını içten benimseyenlerden biri olan Olsen kardeşlerden, Mary Kate Olsen, bu salaş görünümüyle zaman içinde rüküşler listelerinde hep zirvede kaldı. Bol ve dökümlü bluzlar, bol pantolonlar, uzun hırkalar ve yırtık denimleriyle modada özgürlüğün sınırlarını biraz aştı. Ancak moda çevreleri küçük yaşta şöhret olanların kendilerini bir süre de olsa "bırakma" isteğine bağlıyor bunu. Olsen bohem tarzın tadını çıkardıktan sonra şu sıralar daha kadınsı görünüyor. Elbette ruhunun derinliklerinde yatan bohemliği reddetmeden... O da ünlü foho’lar arasında yerini alacak mı? Evet!

Mücevher ustası Arto Boyyer: "Bunlar dünyadaki en küçük Mevlana figürleri"

Mevlana anısına yaratılan koleksiyonlar arasında, gerçekten dikkat çeken çalışmalardan biri de Kapalıçarşı’nın tanınmış ustalarından Arto Boyyer’in yüzük küpe ve broş olarak tasarladığı, Mevlana, Semazen ve Fatih Sultan Mehmet figürlerinin yer aldığı "Zaman İçinde Zaman" koleksiyonu. Meslek hayatında 30 yılı geride bırakan Boyyer, kendini bir gönül ustası olarak tanımlıyor. Kişiye özel tasarımları dışında özel çalışmalarıyla da gündeme gelen sanatçının müşterileri arasında siyasetçiler ve sanat dünyasının ünlü isimleri var. İşte koleksiyondan birkaç örnek...

Boyyer, "Zaman İçinde Zaman" için: "Yarattığım her parça benim için çok değerli. Ama birkaçı var ki yerleri ayrı; onlar da Mevlana figürleri. Bunların şu an dünyada Mevlana’ya ait en küçük figürler olduğunu düşünüyorum" diyor. Tasarımları, www.globartjewellery.com’dan görebilirsiniz.

MODA HABER

İçinizdeki çocuk için

Sonbahar kış sezonunda kaşmirin sıcak ve yumuşak dokunuşlarını renklendiren Hello Kitty figürü, birbirinden farklı tasarımlarıyla Nişantaşı A46 Butik’te sizleri bekliyor. Dostluğu ve mutluluğu simgeleyen, pembe fiyonklu sevimli kedi hayranları için önerdiğimiz Hello Kitty Victoria Couture modelleri arasında kazaklar, eldivenler, atkı ve bereler var.

Aksesuvar bir tutkuysa

Kokosh kış koleksiyonu, 60’lı ve 80’li yılların etkisinde sizlere zengin seçenekler sunuyor. İhtişamlı ve ışıltılı tasarımlarda, sade ve yalın çizgiler hakim. Eğer tarzınızı, Hollywood yıldızlarının ışıltısını taşıyan abartlı aksesuvarlarla zenginleştirmek istiyorsanız şık ve sofistike seçimler yapmalısınız. Gecelere altın, bronz ve bakır tonları damgasını vururken, inci kullanılarak hazırlanmış, antik görünümlü, gösterişli tasarımlar tüm bakışları üzerinize çevirecek.

BENİM OLMALI

Sezonun yenisi; Retrograde

Swatch, erkekler için yarattığı Irony Chrono Retrograde’de sizleri dört yeni modelle tanıştırıyor. Geleneksel ve yenilikçi kronografları temsil eden ve ileri teknolojiyle üretilen bu modelin ana kadranının üzerinde üç küçük kadran bulunuyor. Çelik ve deri kayışlı şeçenekleri mevcut.
Yazının Devamını Oku

Sonunda yasakları deldik

20 Kasım 2007
Kurukafa, dünyaca ünlü modacılar sayesinde modanın en popüler sembollerinden biri oldu. Bu kış, Hollywood’dan sonra ülkemizde de "tehlikeyi" seven moda takipçilerinin tutkusu kurukafa. Modanın devleştirdiği sembollerden biri olan kurukafa, 2003 yılında, Alexander McQuenn’in ilkbahar-yaz sezonu için tasarladığı ipek eşarpların başrol oyuncusu olduğunda bugünlere taşınan bu ilginin de temelleri atılmış oldu. O yıllarda yaratılan bu eşarpları, kemer olarak kullanan Carmen Electra, başından eksik etmeyen Pink, boynuna takmadan çıkmayan Lindsay Lohan, "tehlike"nin sembolünün tedirgin etmeyen bir imaj olarak algılanmasına yardımcı oldular. Protest bir kaygı güdülmeden takılan, çarpıcı bir görünüm de vermeyen kurukafa baskılı bluzlar, takılar ve eşarplar, bir de McQuenn imzasını taşıyıp 450 dolara satılınca dönemin lüks objelerinden biri olup çıktı.

Moda yazarları ve tasarımcılar, sembole olan ilginin kendilerine de sürpriz olduğunu belirtirlerken, kimileri de özellikle Lohan’ın bu eşarplarla aptal gibi göründüğünü, yeni ve pahalı bir şey takmak için taktığını iddia ettiler. Onlara göre işin asıl komik kısmı, onu stil ikonu olarak görüp her taktığını takanların da aynı duruma düşmesi... Bu acımasız eleştirilerin asıl nedeni, insanlara tehlike ve ölümü çağrıştıran bu sembolün pozitif mesajlar vermesinin mümkün olmaması... Oysa durum bunun tam tersi... Bugün kurukafa, modanın sayesinde şıklıkta pay sahibi ve son derece de ironik bir duruşa sahip.

Fitili Karayip Korsanları ateşledi

Bu "yasaklı" sembolün bu kadar gündemde olmasının nedenini şöyle açıklayabiliriz: Biraz gotik, biraz rock, biraz Karaip Korsanları, biraz Johnny Depp, biraz iyi, biraz kötü kız... Ne derseniz deyin, geçtiğimiz yıllarda ününe yeniden ün katmaya başladı. Elbette bunda Depp’in filmdeki imajının da etkisi büyük. 2006 yılında koleksiyonlarda tekrar yıldızı parlayan kurukafa, Juicy Couture, Cavalli’nin takılarında, Thomas Wylde’ın çizme, elbise, bluz ve çantalarında, sneaker’larda, McQueen’in yeni eşarplarında ve trikolarında öncelikle Hollywood ünlülerinin tercihi oldu ve olmaya devam ediyor. Ona "Hiç de çekici görünmüyor" diyenlere de cevabını Jennifer Lopez veriyor. Lopez, geçtiğimiz yıllardan başlayarak kurukafa sembolleriyle yarattığı tasarımlarıyla stil sahibi ünlülerin tercihi tasarımcı Thomas Wylde tutkunu. Öyle ki, gündelik hayatta giydiği bluzunun (üstte) neredeyse çok benzeri elbisesini bir albüm tanıtımında giymekten hiç çekinmiyor. Eda Taşpınar ise yazın taktığı metal kurukafa baskılı bu Thomas Wylde çantasıyla oldukça ilgi çekmişti. Çanta, Harvey Nichols’dan satın alınmış. Şu sıralar ise yine Wylde’ın renkli küçük, kurukafalı el çantaları en çok satanlar listesinde.

Mischa Barton, kurukafa motifli hırkası ve yanlarında küçük metal kurukafalar olan çizmeleriyle Hollywood’un bu ilgisini bir kez daha kanıtlıyor. Ayrıca, kemer, küpe, tişört, babet, kazak, denim ve bluzlardaki kurukafa sembolleri, 2007-08 kış sezonunda Zara gibi trendsetter markalarının da raflarına taşınmış. Zara’nın kurukafa baskılı rengarenk tişörtleri, özellikle denim pantolonlarla kombine edilmiş. ToyWatch’ın tüm dünyada en çok satan "skull kurukafa" serisi de renkli kayış ve sembolleriyle tarzınızı renklendiriyor.

MODA HABER

Bir şeyler eksik

Eksik olan şey kıyafetlerinizi süsleyen detaylar... Coquet, sonbahar- kış sezonu için yine rengarenk aksesuvarlarla karşınızda. Broşlar, kolyeler, uzun küpeler, gece için iri taşlı seçeneklerle tarzında detayları baş tacı eden kadınların tercihi. Son derece sofistike bir sunumla, yeni ürünleri sizlerle buluşturan Coquet, iddialıyı sevenleri şık mağazalarına bekliyor.

Sadece dokunun

Kaşmir sevgisi, onu ortaya çıkarma isteğini doğurdu ve "Cashmere In Love" markası doğdu. Yalın ve modern çizgisiyle, dokunmaya doyulmaz kaşmir yumuşaklığı ve sıcaklığı birleştirildi. Rahat kup detaylarıyla kaşmirin doğallığı ortaya çıkarılırken, stil sahibi kadın ve erkekler hedeflendi.

Ofislere taşıyor

Aldo’nun sezon koleksiyonunda özellikle çalışan şehirli kadın ve erkekler için birçok seçenek bulunuyor. Dolgu tabanlı, yüksek topuklu ayakkabılar, bilekte botlar, uzun renkli süet çizmeler, babetler giyimine düşkün kadınların en moda tercihleri arasında. Erkekler içinse, siyah ve kahve ağırlıklı tasarımlar hem işte hem haftasonları kullanılabiliyor.

BENİM OLMALI

Modayı kolunuzda taşıyın

Ülkemizde de satılmaya başlanan Michael Kors saatleri, ünlü modacının yalın ve şık tasarım çizgisini yansıtıyor. Bu kış beyaz modellerin çok moda olduğunu göz önünde bulundurarak sizler için bu beyaz modeli seçtim. Diğeri ise "Tarzım spor" diyenlere... Tüm modeller, Saat&Saat satış noktalarında.

Gözlüğünüzü, göz ve ten renginize uygun seçin

Gözlerinizdeki sorunları gözlük takmamak için ertelemeyin. Bugün ünlü markaların optik koleksiyonlarıyla bu konuda şanslısınız!

Gözlük, gözlerinizdeki bozukluk nedeniyle ya hayatınızın "zorunlu" bir parçası olursa? Ön yargılı olmayın; trendlerden esinlenerek tasarlanan, günün modasına uygun gözlükler, tarzınıza uygun bir aksesuvar olabilir. Örneğin, Merve Optik’in kendi markası "Osse", özellikle bu aylarda daha da önem kazanan optik modelleri konusunda pek çok zevkli seçenek sunuyor.

Markanın kurucularından Ali Demirel: "Optik modelleri doğru seçmek önemli; çünkü iyi seçilmiş bir gözlük yüzün güzelliğini ortaya çıkarır, ifadeyi güçlendirir. Tamamen görünümün değişmesi bile mümkün olabilir. Önemli olan göz ve ten rengine uyum sağlayabilecek optik modelleri seçmek" diyor.

n Beyaz ten rengine, sarı saç ve mavi/yeşil gözlere sahip kadınlar, kırmızı ya da sapsarı gibi güçlü iddialı renkler kullanabilir.

n Akdeniz tipli, kumral ya da kestane saça, mavi/yeşil gözlere sahip kadınlar, açık mavi, turkuaz gibi pastel renkleri seçmeli.

n Bronz ten rengine, kızıl ya da kahve renk saça, yeşil ya da kahve göze sahip kadınlar, sıcak, güçlü ve doğal renkler kullanabilirler. Zeytin yeşili ve altın renkleri gibi.

n Açık ten rengine, koyu renk saça mavi ya da kahve gözlere sahip kadınlara kontrast yaratan renkler yakışır. Koyu mavisi ya da alev kırmızısı, siyah ve beyaz renkler gibi.

n Koyu renk gözlükler kişiyi ön plana çıkarır. Açık renklerde ve iddialı renklerde ise gözlük ön planda olduğu için yüz arka planda kalır.

n Gözlükler bulunduğunuz ortama göre seçilebilir. Örneğin iş ortamında biraz daha ciddi modeller, geceleri daha gösterişli modeller, günlük yaşamda, spor yaparken daha sade modeller seçilebilir.

Bir aile şirketi olan Merve Optik, Osse, Fendi, Roberto Cavalli, Just Cavalli, Guess, Polaroid, J. Richmond, Missoni, Cerruti 1881, Hawk, Vivienne Westwood, Mustang gibi 20’den fazla markayı çatısı altına topluyor.
Yazının Devamını Oku

Asi mi, asil mi

13 Kasım 2007
Elbette her ikisi de! Sadelikten bir ayrıntı, sıradanlıktan uzak bir zarafet için "asi" görünümün bir parçası olmayı tercih eden kadınlar, bunu güçlü bir feminenliğin, altı çizilen bir asaletin yansıması olarak nitelendiriyor. Ve anahtar ürünlerini seçiyor... Deriler, zımbalar ve koyu renklerle kendine has "asi" bir kimliği olan kış sezonunda, belki de kadınların en çok dikkatini çeken trendlerden birinin bu görünüm olduğunu söyleyebiliriz. Derinin dünya modasında öne çıktığı soğuk sezonda, motorcu montları, pardesüler, deri elbiseler, kalitesi, tasarımı ve detaylarıyla öne çıkan bot ve ayakkabılar gardıropların yeni lüksleri arasında yerini alıyor.

Yumuşak derilerden tasarlanan iri çantalar, her gün seyahate çıkıyor izlenimi verirken, boyları biraz büyüyen clutch’lar, yani el çantaları, gecelerden gündüzlere taşınıyor. Marc Jacobs, Prada ve Louis Vuitton’un el çantaları, Burberry’nin hem gece hem de gündüz yanınından ayıramayacağınız "Medieval" clutch’ları, moda takipçilerinin yakın markajında.

Bu hafta, lüks markalardan örnek vererek yapacağım yorumlarda, giyim-kuşamlarıyla öne çıkan stil ikonu sıfatını sonuna kadar hak eden yıldızların tercihlerinden yola çıktım. Onlar, verdikleri mesajlarda derinin altını bir kez daha çizerken, sezonun en moda el çantalarına modellik yapıyorlar. Krokodil, gümüş, zımba, rugan ve kapitone çantaları süsleyen detaylar arasında yerini alırken Burberry zımbaları, Tod’s ise çanta ve ayakkabılarında ruganı öne çıkarıyor.

Ortaçağ’dan mesajınız var

İngiliz zarafetini, Ortaçağ’ın ruhuyla buluşturan aksesuar modellerinde, kadınlar tek bir parça ile tarzlarını zenginleştiriyorlar. Aslında ortaya çıkan görünümde hissedilen başkaldırı, biraz daha "asi" bir duruşa sahip. Tepeden tırnağa siyahlar içinde halinden son derece memnun ve kendinden emin bir kadınla karşılaşıyoruz şimdilerde.

Bu yılın en çok konuşulan top modeli Agyness Deyn, uzun siyah elbisesinin altına giydiği, çift sıra nikel zımbalarla süslü Burberry ayakkabılarıyla son derece kadınsı bir görünüme sahip. Sahip olduğu zarafet ve yalınlık ise bu ayakkabılarla yeniden sorgulanır nitelikte... Yine bu modelin tutkunları arasında yer alan Sienna Miller, aynı ruh haliyle yaratmış kombinasyonunu... Ona baktığınızda da en güçlü mesajı ayakkabıları veriyor. Tek bir hamle yapıyor ve oyunu kazanıyor!

Artık mevsim tanımayan açık ayakkabılar arasında zirveyi zorlayan ayakkabıyı tercih edenler arasında, Mischa Barton daha sportif bir kombinasyonun tamamlayıcısı olarak kullanmış zımbalı modeli. Jennifer Lopez ise siyah-beyaz bu şık elbisesinin altında güçlü bir etki yaratmış. Metali bileklerinde de kullandığı için bir denge yakalamış. Ama sadece "siyah" bu modele daha çok yakışmıyor mu, ne dersiniz?

Seçimlerinizi yaparken de içinizdeki çelişkiyi bu şekilde yok edebilirsiniz. Sadelikle, trendler arasında gidip geliyorsanız, kozunuzu aksesuarlardan yana kullanın. Yalınlık şık bir çanta, fular veya botla çok daha farklı bir boyuta taşınabilir. Sezonun en "tutku" yaratan modeli Burberry "Knight Bag", Eylül ayından itibaren ülkemizde de satılmaya başladı. Ve kesinlikle kadınların güçlü feminenlik arayışına dikkat çekiyor. İri çivilerle (zımbalarla) bezenmiş napa deri, file dokulu ve düz napa deri olmak üzere üç modele sahip. İngiliz lüksü ve Ortaçağ’a ait detayları bu çantada buluşturan marka, gündüz ve gece kullanılabilen bu modelden iki boy yaratmış.

MODA HABER

Sadece iki tekerlek değil

Chanel, 2008 yaz koleksiyonuyla birlikte el yapımı ergonomik bir bisiklet üretti. Coco Mademoiselle’in o yıllardaki spor tutkusuna ithafen yaratılan bu lüks objesi, siyah deri selesi ve detayları, yine Chanel kabartmalı logolarıyla markanın zarafet anlayışını taşıyor. Sekiz vitesli bisiklet, Aralık ayından itibaren Avrupa’daki Chanel butiklerinde satışa sunulacakmış. Fiyatı: Yaklaşık 12 bin Dolar.

Nike 35. yılını kutlıyor

Bu kutlama için yaratılan özel Sports Culture koleksiyonu, markanın ürünlerinin farklı yerlerinde bulunan 26 derecelik "v" şeklindeki açıdan esinleniyor. Geniş paçalı, rahat Woven pantolonları, Cortez’den esinlenilerek tasarlanan Shox Rivalry, Air Max 97’den esinlenilerek tasarlanan Nike Plata ve 26 derecelik açıyı temel alarak tasarlanan Long Sleeve Tee tişört, öne çıkan klasik ürünler arasında.

Kuş gibi

Modadaki tüy tutkusu kadınların ihtişamlı görünümlerine katkıda bulunuyor bu kış. Özellikle kıyafetlerin etek uçlarını, çatmalarını süsleyen bu detay, farklı renklerde olabiliyor. İşte Marni’nin bu çantası sezonun en moda parçalarından biri olarak dünya listelerinde. Modayı yakından takip edenlerin bilgisine...

Çok şık, çok tarz

Kazaklar elbise, çoraplar tayt, elbiseler tunik, kemerler korse oldu... Şık göründüğü sürece artık hiçbir şey bizi şaşırtmıyor...

Eva Mendes’i Max Azria defilesinde kazak elbisesiyle gördüğümüzde, sezonun hit parçalarından birinin bu olacağına emindik. Modaya yön veren markanın dünyada ve ülkemizde çok ilgi gören gece koleksiyonun yanı sıra gerçekten hiç göz ardı edilmeyecek gündelik tasarımları bulunuyor. Üstelik bu koleksiyonu da, tıpkı gece olduğu gibi kadınları olduklarından daha çekici gösterecek kesimlere, kumaşlara, bunlara ek olarak modada "bireysellik" arayanların çok hoşuna gidecek detaylara sahip. Üstelik her bir parçadan fazla üretilmediği için aradığınız ayrıcalığa da sahip olabilirsiniz. Bizim bu haftaki önerimiz, hem şık hem de stil sahibi bir görünümde söz sahibi bu kazak-elbiseler.

Ofisten geceye taşınacak bir şıklık anlayışının da vazgeçilmezleri arasında, farklı renklerde, kesimlerde ve kesinlikle çok rahat. Bcbg Max Azria kış koleksiyonu, dokuma ve renk karışımları ile oldukça sofistike ve romantik havaya sahip. Bol kesimli bu elbiseler arasında hareket sevenler için uyumlu renk geçişlerine sahip modeller de mevcut. Seçenekler şehirli kadınlara rahat etme şansı veriyor.

BENİM OLMALI

Gösterişli ve modern

Modern tasarımlarıyla altına yepyeni bir kimlik kazandıran markalar arasında Gülaylar Altın, sonbahar - kış koleksiyonunda modern ve neo-klasik takılara yer veriyor. Günlük hayatta rahatlıkla takabileceğiniz modeller arasında, beyaz ve sarı altın karışımı iri yüzükleri ve spor kıyafetinizle bile rahatlıkla takabileceğiniz bu bilekliği çok beğendim.
Yazının Devamını Oku

Dozu aşmaktan korkmayın

6 Kasım 2007
Siz bunu ister moda kurbanı, isterseniz stil sahibi olmak olarak tanımlayın, kombinasyonlardaki "doz aşımı" kendinizi daha özgür hissettiriyor. Seksi görünme çabası içinde değilseniz, bu da bir seçim! Ama şıklık kavramını sorgulamadan yapılan cinsten... Yeni görünüm, yani modanın ortaya koyduğu "new look" içinde deneysel olmak işte ortaya böyle bir görünüm çıkarıyor. Karmaşık, hatta rüküş... Tarz olarak avangard da değil... Kesinlikle bireysel bir arayışın sonucu olarak "karıştır ve bul" mantığıyla yaratılıyor. Ve görünen haliyle sizlere kendinizi özgür hissettiriyor.

Bu modanın sınırlarının net olarak çizilmediği son yıllarda, "fantazi" dünyasının sınırlarını zorlayanların ortaya koyduğu bir tavır. Şıklık ve cazibenin gerçekte doğallığın bir sonucu olduğu düşüncesiyle bir araya gelmesi zor olan kumaşların, renklerin ve desenlerin buluşması hali... Geçmişe göndermeler yapmak, lüks parçalara yönelmek, trendlerin yakın takipçisi olmaktan uzak duranlar için her sezon ortaya konulan parçalarla yapılmayanı yapmak...

Bu arayış sonucunda tabii insanların tarzınız hakkında ne düşündüğü de sizin için bir o kadar önemini yitiriyor. Ayrı bir yaratıcılık gerektiren bu fantastik dünyada, görsel olarak yaratılan bu karmaşanın içinde kendi içinde bir uyum yakalamak da kolay değil.

Örneğin bu sezon, ağırbaşlı koyu renklerin hakim olduğu koleksiyonlarda, sıradanlığı ortadan kaldırmak için çingene pembesi, canlı yeşiller, çivit mavisi, sarı gibi renkler kullanılıyor. Bunun yanı sıra yine ekose, aralarda çizgiler, geometrik renk geçişleri, baskılar, zımbalar, tüyler, hacimli kesimler, parlak naylon dokular, kalın el örgüsü yünler, göz alıcı opak çoraplar, bilekte botlar, yüksek topuklar; seksapel, yaratıcılık, biraz çılgınlık üçgeni arasında birbiriyle flört eden parçalara zemin hazırlıyor.

Cazibe aranıyor

Peki tasarımcıların kadınlar için yarattığı feminenlik, bu görsel bütünlük içinde yolunu nasıl buluyor? İşte bunun cevabı bazı anahtar parçalarda saklı... Uzun bol kazaklar, altına giyilen renkli bir çorap ve el örgüsü bir tozluk ve seksi bir botla son derece çarpıcı görünebilir. Ya da daracık pantolonların üzerinde kısa ceketler ve bambaşka renklerde kalın renkli atkılarla yaratılan bir bütünlük içinde rugan yüksek topuklu ayakkabılara da bir şans vermelisiniz. Ama tam tersi bir durumda, istediğiniz "uyumu" yakaladığınız an "stil sahibi" görünmenin de yarattığı etkinin yerini hiçbir şey tutmayacaktır. Bu durumda "topuklu" bir silaha da ihtiyacınız yok. Aynı şey erkekler için de geçerli elbette. Kadınlar artık alışverişte biraz daha yaratıcı olabilen erkekleri beğeniyor. Yapılan araştırmalarda tarz sahibi olan erkekler, yakışıklı olanlara karşı daha avantajlı. Çünkü nasıl göründüğünü önemsiyor ve denemekten çekinmiyor.

İşte modanın geleceği tartışmaları içinde belki de üzerinde en durulması gereken konu bu; görsel yaratıcılık. Fütürizm, teknolojik yenilikler, ekolojik denemeler, bunların hepsi yakın gelecekte gardıroplarımızın içinde olacak. Ama biz, yine bu malzemelerle kendimizi sorgulayacağız. Modada yaratılan görsel fantezi, size, "Yakışsın ya da yakışmasın, karıştır ve giy" mesajını da vermesin. Burada önemli olan zıtlıklarla o uyumu yakalamak!

Yeni sezon "fantazileri"

Binici tipi kargolar

Uzun tunik bluzlar

Kapitone renkli montlar

Dar paça, beli korseli veya hippi tarzı çok bol paça pantolon, avangard yıkamalar

İri ve renkli desenler, çizgiler, geometrik renk geçişleri, ekose

Balon kollar, dar kısa ceketler, panço ceketler, süveter, abartılı karpuz kollar

İnce trikolar, uzun asimetrik hırkalar, el örgüsü elbiseler, el örgüsü atkı, şal, tozluk, örgü tayt çoraplar

Hacimli mantolar, balon elbiseler, kalem etekler, renkli çoraplar, parmaksız eldivenler, kemer (kalın korse tipi veya ince), platform tabanlı rugan topuklular, bilekte botlar, bavul çantalar, büyük el çantaları (clutch, bkz. Marc Jacobs), retro renkli, iri gözlükler, yağmur botları

Doğal görüntülü kumaşlar ve el işi aksesuvarların yarı değerli mücevherlerle birleşerek yarattığı zıt kombinasyonlar

Mat ve parlak yüzeyler, eskitme kumaşlara uygulanmış altın ve gümüş metalik baskılar

Yıldızlara dokunun

Dikkat çeken küçük sade detaylar içinde, parlak ve göz alıcı bir dünya saklı... Swarovski tutkunu Hollywood yıldızlarının geceleri tutku objelerinden biri olan el çantaları, zarafet ve şıklığın yeni simgesi. Soul of Time koleksiyonunda yer alan bu çantalardan Daiquiri, ister gece ister gündüz kullanılabiliyor. Dawn, iddiayı sevenler için, Dune ise üzerinde onu süsleyen kristalleriyle romantik ve havalı. Sportif bir havadaki Drop ve herkesin favorisi, gece elbiselerini süsleyen Power...

Madonna, Sharon Stone, Penelope Cruz, Eva Longoria, Diane Kruger, Jennifer Lopez gibi kadınların stil ikonlarının da tercih ettiği bu modeller arasında gece seçenekleri, elle kolayca kavranıyor, ışıltısı ve sade tasarımıyla beğeniliyor. Eğer bu ışıltılı dünyanın bir parçası olmak isterseniz, markanın takılarına ve broş gibi aksesuvarına da bir göz atabilirsiniz. Hem sevdiklerine iyi bir hediye almak, hem de kıyafetine küçük ama dikkat çeken bir detay eklemek isteyenler için...

MODA HABER

Bir günde tükendi

Roberto Cavalli’nin H&M için hazırladığı "gece" koleksiyonunun haberini sizlere aylar öncesinden vermiştik. Kasım ayının başlarında birçok büyük mağazaya giren tasarımlar duyduğumuza (ve gördüğümüze) göre, daha askılara asılır asılmaz tükenmiş. Leopar ağırlıklı elbiselerin ve bluzların öne çıktığı koleksiyon, özellikle Cavalli tutkunlarını, uygun etiketleriyle tam on ikiden vurdu. Ünlü isimlere her sezon ulaşılabilir koleksiyonlar hazırlatan H&M’in Stella McCartney ve Madonna serisi de aynı ilgiyi görmüştü. Bizde İstinyePark’ta açılması beklenen mağaza hálá bekleniyor.

Lükse yeni bir yorum

Silk&Cashmere’in 2007/08 sonbahar-kış koleksiyonunda yer alan "Deluxe" grubunda, dünyanın en kaliteli kaşmiri ile üretilen kürklü etol ve şallara, vizon kontürlü kloş pelerinlere yer verilmiş. "Kürk Cape" koleksiyonundaki zarif detaylarda gizlenen ihtişam, hem duygusal hem görsel olarak sizi çok etkileyecek. Etiketleri süsleyen gerçek kristal taşlar astar yerine kullanılan saf ipek organzeler, broş tadında düğmeler öne çıkan detaylar arasında.

Benim olmalı

Enerjisi yüksek

Daha görür görmez herkeste alma hissi uyandıran yağmur botları (e-bay’de "wellies" olarak da arayabilirsiniz) artık ülkemizde de birçok markanın koleksiyonunda yerini aldı. Harvey Nichols’da (Kate Moss’un Hunter’ları), Beymen’de, Zara’daki modeller ilk gözüme çarpanlar. Ayaklarınızı çok sıcak tutmasa da, sonbahar yağmurlarında ideal. Pucci, Chanel gibi lüks markalarda da bulabilmek mümkün. Fiyatları: 100- 350 YTL arasında.
Yazının Devamını Oku

Bedenlerde rasta efekti

30 Ekim 2007
Moda, podyumlarda başlattığı şovunu zaman zaman sokaklara da taşıyor. Metalik yansımaların, volümlü tasarımların göze çarptığı koleksiyonlarda rasta efektli yün detaylar, bizlere modernizm anlayışını yeniden sorgulatıyor. Kopyalanması gereken bir öneri... Yünlü rastalar... Estetik kaygısı güdenlerin hemen karşı çıkacağı bu görsellik, avangard ruhların hoşuna gidecek. Ama biraz yakından bakarsanız, kalın el örgüleri ve yünlü dokuların ağırlık verildiği kış modası arasında farklı ve esprili bir yoruma sahip. Dolgun, abartılı ve dikkat çeken bir görünümü var. Yakından baktığınız zaman yünlerle yaratılmış bir detay olarak çıkıyor karşınıza. Hatta "tüylerin" de bu oyuna dahil olduğu koleksiyonlarda renkler önemli bir yere sahip.

Yumak yumak ayrıcalık

Jamaikalıların rasta saç stillerine benzeyen bu detay, "couture" bir yorumla tanınmış moda markalarının koleksiyonlarında yerini almış. Sarıp sarmalanan kabanlar, kazaklar ve elbiselerin ya omuz ya da etek uçlarına yerleşmiş. Benetton’un triko elbiselerinin etek uçlarında kullanılan yünlü rastalar, yenilenen modern tasarım anlayışına uyum sağlıyor.

Fendi, çanta modasına yön veren ve yapılan araştırmalarda kadınların en sevdiği aksesuvarlara imza atan bir marka olarak, gözden kaçan bu rastalara şık bir yorum getirmiş. Logosunun büyükçe yer aldığı yeni çantalarında, deri sapları yünlerle karıştırmış. Adeta bir "lüks" yumağı yaratmış.

Hollywood’un izinde

Geceleri ise bedeni saran zarif elbiseler, kat kat danteller, kalem etekler, saten ve ipek taftalar, bluzlar ve yüksek belli bol kesimli pantolonlarla yaratılan "lady" şıklığı, kuralcı olmayan özgür bedenler için yerini büyük taşlar, tüyler, parlaklık ve rastaların yer aldığı deneysel bir şova bırakıyor. Ama dozunda bir detaycılık anlayışıyla...

İtalyan tasarımcı Giambattista Vali, hiç şüphesiz yünlerle yaratılan bu karmaşık oyunun önemli bir temsilcisi. Panço modeli uzun kabanı hem formu, hem de dokusuyla oldukça "hip" bir görünüme sahip. Tıpkı Malo’nunki gibi... Ve fark arayanlarda sahip olma isteği uyandırıyor. Emilio Pucci’nin kazakları ise her ne kadar karmaşık görünseler de, renk bütünlüğü içinde son derece kadınsı bir etki bırakıyor.

Moda markalarıyla sıkı bir işbirliği içinde olan Hollywood yıldızları, yeni sezon trendlerine de ışık tutuyorlar. Belini saran kalın siyah deri kemeri ve rastalı "couture" gece elbisesi içinde Mary - Kate Olsen... Son birkaç yıldır sahip olduğu hippie görüntüsünden kurtulmuş, avangarde bir tarzda. Minyon vücut hatlarına seçimlerini çok yakıştıramayan moda takipçisi rüküş ikizler için yenilikçi tanımını yapabiliriz. Mary Kate’in, konsepti moda olan özel bir davette giydiği bu elbise Vali imzalı.

Podyumlardan sokaklara taşınan modada trendleri bire bir not edebilmek mümkün değil. Tasarımcıların koleksiyonlarının bu özel parçaları, ulaşaşılabilir lüks anlayışı kapsamına da girmiyor. Ama en azından değişikliği reddetmeyenler için bir ipucu. Bu sezon, hálá varlığına şaşırdığımız "leoparın" artık moda dünyasına veda etmesini dilerken (bunun için bir network açılabilir mi: D&G’ye yalvaralım leoparı kullanmasın!), el örgülerine ve trikoya teşekkür ediyoruz. Bizleri rastalar, atkılar, bone ve uzun hırkalarla, stil sahibi ve rahat bir kışa davet ettikleri için...

MODA HABER

Tasarımları "simli" ama kullanımı kolay

Red Apple, yeni koleksiyonunda özel olarak tasarlanan sim ile dokunmuş kadife ve jean kumaşlarla dikkat çekiyor. Bakımı oldukça zor olan simli giysilerden vazgeçemeyen kadınlar için yeni bir üretim tekniği geliştiren Red Apple, bu teknik sayesinde kadife ve jean kumaşları simle birlikte dokuyor. Böylece simli kumaşların yıkama esnasında yıpranmaları ve simlerin dökülüp cilde yapışmaları önleniyor.

1920’lere dönüş

Wrangler 2007 sonbahar-kış sezonunda Hotel Chealsea ve 1920’lerin fabrika yaşantısından etkileniyor. Koleksiyonunun ilk bölümüne 1905’te New York Hotel Chelsea’de kalan, paraları olmadığı için kiralarını yarattıkları eserlerle ödeyen sanatçılardan Bob Dylan, Jimi Hendrix, Mark Twain gibi dünyaca ünlü sanatçılar ilham veriyor. İkinci bölümde ise fabrika endüstrisinin etkisi var. Tasarım ekibi, koyu renk tonlar ile farklı kumaş ve doku karışımlarını yalın bir kontrast oluşturacak şekilde bir araya getiriyor.

İlham perisi

Tasarımları ve Milanolu kimliği ile dikkat çeken İtalya’nın öncü saat ve takı markası Breil Milano’nun yeni reklam kampanyasının yüzü Charlize Theron oldu. Amerikan basını tarafından "Hollywood Tanrıçası"olarak anılan, Oscar ödüllü, Güney Afrikalı eski model Charlize Theron, şıklık, cazibe ve duygusallığın vurgulandığı kampanyanın ilham perisi olmuş. Ünlü yıldız, doğal güzelliği ve şıklığıyla listelerin hep zirvesinde.

En "sıcak" renk: Karamel

Saç modasında karamel ve çikolata tonlarının öne çıktığı yeni sezonda, kılık kıyafetimizde de şıklığın simgesi bu sıcak rengi görüyoruz.

Koyu tonların etkisindeki moda, parlak dokularla bu ağırbaşlı tavrını biraz yumuşatıyor. Canlı renk ve couture baskıların da gardıroplara getirdiği pozitif enerji, siyahlar içinde bir sezon geçirmek istemeyenlerin imdadına yetişiyor. Peki ya klasikler: Bejler, kahve ve karamel tonları? Sezonda yine hemen hemen her tasarımcının "karamel tonları" üzerine güçlü denemeleri var. Renk dünyasının kesinlikle en aristokrat rengi, şıklığı sembolize ediyor. Biraz İngiliz, biraz bon ton, ama kesinlikle şık... Sonbahar- kış aylarında tepeden tırnağa bir bütünlük içinde ele alınıyor. Prada’nın deri etek ceket kombinasyonu, hiç şüphesiz "örnek" ikililerden biri. Roberto Cavalli ise yine pantolon ceket takımında aynı tarzda bir yaklaşım sergilemiş. Özellikle aksesuvarlarda mutlaka kullanılan karamel tonları, Tod’s yeni çanta modellerinde de vazgeçilmez. Bunun yanı sıra uzun deri eldivenler, kısa bot ve çizmelerde tercih ediliyor.

Öneri: Eğer gece karamelin sıcak tonlarında bir elbise seçerseniz, siyah yerine, bu kez gümüş rengi aksesuvarları deneyin.
Yazının Devamını Oku