Esra Kaya

Sevgi Evleri’ne bilgi transferi

1 Mayıs 2011
Bilinçli Gençler Derneği’nin yürüttüğü Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi kapsamında Türkiye’deki tüm ilk ve ortaöğretim öğrencileri ile üniversiteli gençler birbirinden farklı ve renkli projeler üretmeye devam ediyor. “Bilinçli Gençler”in bu haftaki durağı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi.

BİLİNÇLİ Gençler Derneği ve Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi Genel Başkanı Kerem Hasanoğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilinçli Gençleri’nin “Eğitime Destek Projesi”ni Ankara Hürriyet’e anlattı.
Kırşehirli Bilinçli Gençler eğitim gibi önemli bir konuda proje yaptı. Projeden kısaca bahseder misiniz?
- Kırşehirli Bilinçli Gençler, Çocuk Esirgeme Kurumu’nda ihtiyacı olan çocukların eğitimi ile ilgilenmek istedi ve bir eğitim projesi başlattı.
Kırşehir Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde bulunan Sevgi Evleri’nde kalan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin okul derslerine katkıda bulunmak için Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilinçli Gençleri bir araya gelerek “Eğitime Destek” ismini verdikleri projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında kurumdaki çocuklara farklı alanlarda dersler verildi. İlköğretim öğrencilerine fen ve türkçe dersleri verilirken; ortaöğretimdeki arkadaşlarımız da fizik, biyoloji ve kimya dersleri aldı. Projenin hedefi buradaki öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak ve onların derslere karşı olan ilgi ve başarılarını arttırmak.
“Eğitime Destek Projesi” ile gençlerin kazanımlarından bahsedersek neler söylersiniz?
- “Eğitime Destek Projesi” ihtiyacı olan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin derslerine katkı sağlamak için başladı ama Kırşehirli Bilinçli Gençler, kendi eğitim alanlarını kullanarak yaptıkları projeyle, küçükler için olduğu kadar kendi gelecekleri için de önemli bir adım atmış oldu. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde eğitim gören öğretmen adayı üniversiteli gençlerin hayata geçirdiği proje, onların iş hayatı öncesinde tecrübe kazanmaları açısından da son derece önem taşıyor. Öğretmen-öğrenci arasındaki iletişimi doğru kurabilmek; çocukların kendi aralarındaki iletişimlerini geliştirmelerine katkıda bulunmak; öğretmenlerin çocukların eğitiminde ne denli önemli bir yere sahip olduğunu doğrudan gözlemlemek açısından proje ile üniversiteliler meslek hayatları için faydalı bilgiler edindi.

Birbirleriyle yarışıyorlar

Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi ile Türkiye’nin dört bir yanında üniversitelerden ilköğretime kadar gençlerin hepsi, projeler üretmede, çevreye olan duyarlılıklarını göstermede birbirleriyle yarışır hale geldi. Kırşehirli Bilinçli Gençler de “Eğitime Destek Projesi” ile “Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’nde Biz de Varız” dedi ve küçüklerin eğitimlerine destek vermek için harekete geçti. Kendi branşlarında sahip oldukları bilgi birikimini kullanarak küçük arkadaşlarına sahip çıkan ve onlara eğitim konusunda destek veren Kırşehirli Bilinçli Gençlerimizi kutluyorum. Bu genç arkadaşlarımız ellerinde olanı, sahip oldukları kazanımları başkaları ile paylaşarak hem üniversiteli gençlere hem de ilköğretim ve ortaöğretimdeki gençlere örnek bir proje yaptı.

Yazının Devamını Oku

Türkiye’nin dört bir yanından proje yağıyor

24 Nisan 2011
Bilinçli Gençler Derneği’nin yürüttüğü Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’ne Türkiye’nin dört bir yanındaki “Bilinçli Gençler”den projeler yağmaya devam ediyor. Proje kapsamında, ilköğretimden üniversiteye kadar çevrelerindeki sosyal sorunları çözme hedefiyle yola çıkan gençler, yepyeni projelerle dünyaya örnek birliktelik mesajı veriyorlar.

Tüm üniversite, ilk ve ortaöğretim öğrencilerini ile yurtları sosyal projeler üretmeleri için bir araya getiren Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi kapsamında Türkiye’deki çok sayıda üniversitede “Bilinçli Gençler Topluluk ve Kulüpleri” kuruluyor ve birbirinden anlamlı projeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda örneklerden sadece biri olan Şırnak Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği projeden bahsedebilir misiniz?
KEREM HASANOĞLU: Bilinçli Gençler’den gelen yepyeni proje önerileri ve toplulukların yaptığı faaliyetler, gençlerin sosyal konulara karşı olan ilgilerini ve onların çevrelerindeki sorunlara dahil olmak konusunda ciddi anlamda istekli olduklarını gösteriyor. Topluluk kuran gençlerimize şimdi Şırnaklı Bilinçli Gençler de katıldı. Üniversitede yapılan “Ağaçlandırma Projesi” ile topluluk öğrencileri herkese örnek “birliktelik” sergiledi.
Yüzlerce üniversiteli biraraya geldiŞırnak Üniversitesi Bilinçli Gençler Topluluğu, kampüs alanında yüzlerce üniversiteliyi buluşturarak büyük bir yeşillendirme faaliyeti yaptı. Proje için Ankara’dan Şırnak’a 2011 adet fidan getirtildi. Bilinçli Gençler Topluluğu tarafından yapılan projede, gençlerle birlikte faaliyete katılan çok sayıda akademisyen ve öğretim üyesi de gençlere destek verdi. Hem üniversite alanının yeşillendirilmesi hem de yüzlerce gencin bir araya gelmesi fikriyle, gençler arasında iletişimi kuvvetlendirmek ve “birlik” düşüncesinin yaygınlaşmasını   sağlamak için sağlam temeller         atılmış oldu.
Akademisyen- öğrenci birlikteProje bir anlamda, toplumda ve çevrede olduğu kadar gençlerin kişisel gelişimlerinde de önemli bir rol   oynayıp, onların birbirleriyle olan ilişkilerine olumlu katkılar sağlıyor. Yalnızca gençler arasında değil, akademisyenler ve öğrenciler   arasındaki iletişimi desteklemesi açısından da proje ayrıca önemli. “2011 yılında 2011 fidan” sloganıyla yola çıkan Şırnak Üniversitesi Bilinçli Gençler Topluluğu, yeni projelerle birlikte, yeşillendirme çalışmalarının yanısıra daha birçok yeni projeyi hayata geçirmeye yıl boyunca devam edecek. Ben de böylesine güzel bir projeyi  gerçekleştiren Şırnak Üniversitesi  Bilinçli Gençler Topluluğu’nu kutluyorum.

Her hafta yeni ve renkli projeler

BİLİNÇLİ Gençler’le elele veren Hürriyet Ankara’da artık her hafta Türkiye’nin dört bir yanındaki “Bilinçli Gençler”in hayata geçirdiği sosyal sorunları çözmeye yönelik birbirinden renkli ve anlamlı proje örneklerini takip edebileceksiniz. Projeler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak istiyorsanız ve “Benim de bir projem var. Sesimi duyurmak istiyorum” diyorsanız ayrıntılı bilgilere “www.bilincligencler.com” adresinden ulaşabilirsiniz.


Yazının Devamını Oku

Özcan’dan üniversitelere bilinçli gençlik yazısı

28 Kasım 2010
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Bilinçli Gençlerin yürüttüğü Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’ne övgüler yağdırdı. Projenin yürütücüsü ve Bilinçli Gençler Derneği Genel Başkanı Kerem Hasanoğlu’nun dünyaya örnek bir proje gerçekleştirdiğini belirten Özcan, “Müthiş bir adım” dedi.

TÜRKİYE Bilinçli Gençlik Projesi’ni başladığı günden bu yana yakından takip ederek destekleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bu hafta “Bilinçli Gençlerin” konuğu oldu.
Özcan, projenin ilk ve ortaöğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri, yurtlar, üniversiteler, rektörler, akademisyenlerin yanısıra toplumun bütün kesimlerini biraraya getirerek dünyada bile bir ilki gerçekleştireceğini belirtti. “Üniversite ayağı olarak her zaman Kerem Hasanoğlu’nun yanında olacağız” diyen Özcan, projeye ilişkin şunları söyledi:
Dünyaya örnek
“Düşünsenize kimsenin bunca yıldır yapamadığı bir şeyi Kerem Hasanoğlu gerçekleştiriyor. Üniversiteli, liseli hatta ilköğretim öğrencisi bile sosyal sorunları çözmek için biraraya gelecek. Kerem Hasanoğlu’nun bu fikri bence müthiş bir adım. Hasanoğlu, projeyi bana anlatmak için geldiğinde inanılmaz heyecanlanmıştım. Size bunu tarif edemem. Çünkü karşımda, çok iyi bir üniversiteden mezun olmuş, kendi işini kurmuş, herkesin olmak istediği noktaya gelmiş dört dörtlük bir genç duruyordu. Ancak Kerem Hasanoğlu, bütün bu sahip oldukları ile yetinmiyor ve ülke geleceği için birşeyler yapmak istiyordu. İşte bu nokta çok önemli. Çünkü sadece kendisini ve kendi geleceğini değil, ülkenin geleceğini düşünüyor. İşte hem Kerem Hasanoğlu’nun bu tavrı hem de projesi beni çok etkiledi. Hem gurur duydum böyle bir gencimiz olduğu için hem de heyecanlandım. Kerem Hasanoğlu ile biraraya geldikten sonra birkaç gün düşündüm böyle bir genç ülke çapında dünyaya örnek bir birliktelik mesajı veriyor ve herkesi en azından haftada bir saat sosyal sorunları çözmeye davet ediyor.
Üniversitelere çağrı
Üniversiteler, yurtlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hep birlikte aynı anda proje üretip, çevresindeki sosyal sorunları çözmeye başlayacak olması inanılmaz müthiş bir şey.
Biz de bu konuyla ilgili çok kısa bir süre içinde bütün üniversitelerimize bir yazı yollayarak, tüm üniversitelerin kendi çevrelerinde olan sosyal sorunları çözmeye yönelik ürettikleri projeleri ile Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’ne katılması için üniversitelerden konuya ilişkin görevlendirdikleri yetkililerini Ankara’da toplantıya çağıracağız. Ben zaten bu konunun üniversitelerdeki ayağına da ‘Üniversiteler Birliği’ diyorum.

Yazının Devamını Oku

Bilinçli Gençler engel tanımıyor

22 Kasım 2010
Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’nin yürütücüsü Hasanoğlu, “Her yaştan gencimizi proje üretir hale getirirsek, geleceğimizin garanti altında olduğunun göstergesi olacaktır” dedi.

TÜRKİYE Bilinçli Gençlik Projesi’nin aldığı destekler, gördüğü ilgi ve kısa sürede kat ettiği yola ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hasanoğlu, projenin son dönemde geldiği noktaya ilişkin sorularımızı yanıtladı.
? Gençlere sorumluluk duygusunu kazandırmak için yoğun çaba harcadığınızı biliyoruz. Devlet kurumları da size bu konuda destek sağlıyor. En son kimlerle görüştünüz?
Her kesimden genci proje üretmeye çağıran Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’nde bildiğiniz gibi üniversiteler, yurtlar, ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrenciler ile bütün gençleri bir araya getiriyoruz. Bunun için de bu ay ciddi görüşmeler gerçekleştirdik.
Görüşmeler gerçekleştirildi
Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Faruk Nafiz Özak, Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarımız Esengül Civelek, YURTKUR Genel Müdürümüz Sayın Hasan Albayrak, Üniversitelerarası Kurul Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve daha bir çok rektör ve bürokratla görüşmeler gerçekleştirdik. Bu hafta da YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile biraraya gelerek gençlerin getirdiği projelerin yanı sıra tüm üniversitelerin kendi sosyal projeleri ile nasıl katılabileceklerini değerlendireceğiz.
? Bunların dışında öğrencilerle de sık sık bir araya geliyorsunuz. Bu kapsamda son olarak Gazi Üniversitesi’nde öğrencilerle yaptığınız toplantıdan bahseder misiniz?
Gazi Üniversitesi Bilinçli Gençleri Hakkari Yüksekova’da bir ilköğretim okulu için bin 500’ün üzerinde kitap topladı. Gazi Üniversitesi’nde Müjdat Doğan adlı genç arkadaşımız temsilciliğimizi yürütmekte. Geçtiğimiz hafta da Gazi Üniversitesi’nde tüm topluluk başkanlarıyla biraraya geldik. Gençler son derece enerjik. Bizlere birçok sosyal proje önerisi getirdiler. Şimdi Gazili arkadaşlarımızla tüm toplulukların katılacağı bir proje hazırlığı içerisindeyiz.

Yazının Devamını Oku