Zayıflarken ‘cep’ şişiyor

BORSA General Trading LLC kuruluşuna ait bir internet sitesi, sadece kişiye özel diyet listeleri hazırlamakla kalmıyor aynı zamanda telefon faturalarını kabartarak, ceplerinin de hafiflemesine yol açıyor.

Haberin Devamı

Buna da hedefledikleri kiloya ulaşmak isteyenler için sitenin hazırladığı 4 haftalık diyet listesini almak için yapılan üyelik işlemleri sırasında ücretlendirmeyle ilgili uyarı metinlerinin gözardı edilmesi yol açıyor. Bu ihmal, cep telefonu faturalarına aylık 49 TL üyelik bedeli olarak yansıyor.
Site, hedeflediği kiloya ulaşmak isteyenlere 4 haftalık diyet listesini üyelik şartıyla hazırlıyor. Diyet listesi ise 15 aşamada gerçekleşiyor. Günlük hayatın temposunda kolayca uygulayabileceği savunulan bu kişiye özel diyet listesi için ilk önce kilo, boy, yaştan oluşan üç soruya yanıt veriliyor. Ardından, resimlerle de anlatılan vücut tipi belirleniyor. Daha sonra hazırlanan diyet listesine ulaşılabilinmesi için sıra üyelik işlemine geliyor. Üyelik işleminin tamamlanabilmesi için de ad, soyad ve telefon numarasından oluşan üç boşluğun eksiksiz doldurulup, “listemi gönder” tuşuna basılması isteniyor.

Haberin Devamı


UYARI GÖZDEN KAÇIYOR


Bu tuşun alt kısmında daha küçük puntolarla yer alan bir uyarı yazısı bulunuyor. Kullanıcılar da genellikle bu yazıyı okumadan tıklıyor. Aslında bu uyarı yazısında sitenin haftalık olarak hazırladığı özel diyet listesi için abone olunması, abonelik bedelinin de aylık 49 TL olduğu ve otomatik olarak yenilendiği açıklamasına yer veriliyor. Ücretli aboneliğin iptali için “iptal diyet” yazılarak verilen numaraya SMS gönderilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, mobil ödeme sisteminin Avea, Turkcell ve Vodafone tarafından desteklenen güvenli bir ödeme yöntemi olduğu, yanıt olarak gönderilecek SMS’lerin de standart sms tarifesi üzerinden ücretlendirileceği bilgisi verilerek, çağrı merkezinin numarası da kullanıcılara iletiliyor.Ne varki, uyarı yazılarını okuma alışkanlığının olmaması, bir an önce hazırlanan diyet listesini görmek isteyen aceleci kullanıcılara pahalıya patlıyor. Yazıyı gözardı edip, okumadan üyelik butonuna basan kullanıcılar, cep telefonu faturalarına eklenen 49 TL’lik üyelik bedelini ödemek zorunda kalıyor. Aboneliklerini iptal etmek için gönderdikleri SMS’ler ise sadece üyeliğin daha sonraki aylara yansımasını önüne geçebiliyor. İlk ayın 49 TL olan üyelik bedeli için yapılan tüm itirazlar ise sonuçsuz kalıyor.

Haberin Devamı


GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ


Sitenin “Gizlilik Sözleşmesi ve Kullanım Koşulları” bölümünde “Kaydolmak suretiyle, kullanıcı bu anlaşmanın bütün şartlarını kabul etmektedir” ibaresi yer alıyor. Ayrıca, “Gold üyelik aylık paket fiyatı 49 TL’dir. Ücretli aboneliğinizi iptal etmek için İptal yazarak SMS atmanız ya da Müşteri Hizmetleri’ni aramanız yeterlidir” deniliyor. Hürriyet okurlarının Borsa General Trading LLC adlı kuruluşun internette oluşturduğu siteyle ilgili yaptığı şikayet başvurularıyla ilgili olarak, sitenin müşteri hizmetleri departmanıyla görüştük. Şirket yetkililerinin yaptığı açıklamada, üyelik işlemleri sırasında aylık üyelik bedelinin 49 TL olduğu bilgisinin verildiğine dikkat çekilerek, “Ayrıca bu uyarı, cep telefonlarına gönderilen SMS mesajıyla da tekrarlanıyor. Ancak, bir an önce diyet listesini görmek isteyen üyeler, bu uyarıları göz ardı edebiliyor. Abone mesajı tam okumadan direkt onaylayabiliyor. Sorun da bu uyarının gözardı edilmesinden kaynaklanıyor” denildi.

Yazarın Tüm Yazıları