Erkan Çelebi

193 lira 3 kuruşa oto alınır mı?

27 Ekim 2014
GÜNÜMÜZ koşullarında 338 lira 69 kuruşa Audi A1, 193 lira 3 kuruşa Fiat 500, 112 lira 62 kuruşa iPad Air tablet, 72 lira 53 kuruşa iPhone 5S telefon, 88 lira 35 kuruşa Canon 650D EOS fotoğraf makinesi satın alınabilir mi?

İngiltere merkezli sanal açık artırma sitesi Madbid.com’un kulağa son derece hoş gelen bu iddiası, sadece İngilizleri değil, İsveç’ten Türkiye’ye, Almanya’dan Belçika’ya kadar Avrupa’nın dört bir yanındaki internet kullanıcılarını cezbetmeye yetiyor. Ancak, sitenin şart ve kurallarını tam okumadan, işleyişini yeterince öğrenmeden ucuza araç veya cihaz sahibi olma hevesiyle açık artırmalara balıklama dalan kullanıcılar, bir anda nasıl kabardığının farkında dahi olmadığı kredi kartı ekstrelerini ödemek zorunda kalıyor.

KUMARDAN FARKSIZ

Her ne hikmetse kumar oynamaktan hiç bir farkı olmayan bu sitenin müdavimleri arasında başı da genellikle öğrenciler çekiyor. Kimi dersane parasını, kimi de bayramda topladığı harçlıkları, götürüp kendi elleriyle bu siteye yatırıyor. Sonu ise hüsranla bitiyor. Peki bu uygulama “yasa dışı bir dolandırıcılık mı?” diye sorarsanız, size yanıtım “hayır” olur. Çünkü, her şey kuralına, yasalara uygun olarak ayarlanmış. Sonuçta bir kişi bedelini ödediği takdirde Fiyat 500 otomobili 193 liraya, iPad Air tableti de 112 liraya alabiliyor.Ama asıl can alıcı soru, bunun nasıl ve hangi şartlarda gerçekleştiği olması gerekiyor. Anlatalım...
Site, kullanıcıları çok düşük fiyatlarla ürün sahibi yapmalarının gerekçesini dünyanın dört bir yanındaki üretici, toptancı ve ithalatçıların depolarında bulunan stok fazlası ürünleri açık artırma yöntemiyle eritmelerine bağlıyor. Oysa, işin aslı tam böyle değil. Açık artırmaya koyulan her ürün, açık artırmaya katılımcıların hesaplarını yaptıkları her teklif sonunda eritirken, sitenin hesabına değerinin kat be kat fazlasıyla gelir olarak eklenmesini sağlıyor. Bu da, benzeri diğer açık artırma sitelerinin tersine, sadece artırmayı kazananın değil, artırmaya katılan herkesin yaptığı her teklif için ayrı ayrı belli bir bedeli ödemesinden kaynaklanıyor. Kredi kartı ekstrelerinin kabarmasına ise otomatik teklif veren kullanıcıların hesaplarında bulunan kontör miktarının belli bir limitin altına düştüğünde tamamlama talimatı vermesinden kaynaklanıyor.

İHMAL KABARTIYOR

Siteye üye olduktan sonra, açık artırmalara katılmak için kontör satın alınması gerekiyor. 1000 kontörün fiyatı da 349.99 TL oluyor. Katılımcılar katıldıkları açık artırmalarda yaptıkları her bir teklif için 1 kontör ile 8 kontör arasında değişen ödemelerde bulunuyor. Sitenin manuel ve otomatik teklif verme uygulaması bulunuyor. Teklif vermek için saatlerce ekran başında beklemek istemeyenler otomatik teklif verme seçeneğini seçiyor. Site, otomatik teklif veren kullanıcıların açık artırma bitmeden kontörlerinin sözde bitmesini önlemek için anında tamamlama uygulamasını da devreye sokuyor. Bu uygulama, kontör miktarı belli bir limitin altına düşen katılımcıların kredi kartlarıyla otomatik olarak her seferinde 320 kontörlük paketlerden birini almalarını sağlıyor. Her seferinde katılımcının onayına gerek duyulmadan otomatik olarak satın alınan bu kontörler, katılımcının kredi kartı ekstrelerini kabartırken, kullanıcıların hesabına kontör olarak ekleniyor. Bu uygulamadan etkilenmek istemeyen katılımcının açık artırmaya teklif vermeden önce mutlaka anında tamamlama şıkkında ki işareti kaldırması gerekiyor. Aksi takdirde, sitenin günlük 130 TL’ye kadar kontör bedelini kredi kartından çekmesine izin vermiş oluyor. Açık artırma başladığında geri sayım sayacı da devreye giriyor. Ancak, teklif veren ve verilen teklif sayısına göre sayacın süresi de değişebiliyor.

33 BİN TEKLİF

Her teklif verildiğinde hesaptan kaç kontör düşerse düşsün ürünün fiyatı sadece 1 kuruş artıyor. Yani yapılan her bir teklif için katılımcılar 35 kuruş (1 kontör bedeli) ile 2.8 lira (8 kontör bedeli) arasında bir ödemede bulunurken, yapılan her teklif ürünün fiyatını 1 kuruş artırıyor. Artırma sonunda katılımcılara belli miktarda bedava kontör de veriliyor. Ancak, bu kontörler, paraya çevrilemiyor. Sadece daha sonra yapılacak tekliflerde kullanılabiliyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa’nın birçok ülkesinden aynı anda aynı ürün için binlerce kişinin teklif yaptığı düşünüldüğünde, sitenin elde ettiği geliri hesaplamak hiç de güç olmuyor. Her bir teklifte ürün fiyatı 1 kuruş arttığı ve ürünü sadece açık artırmada en son teklifi yapan kazandığı göz önüne alındığında, o ürüne kaç defa teklifte bulunulduğunu ve toplamda kaç lira ödendiğini kabaca hesaplamak mümkün olabiliyor. Bu da basit bir hesapla 8 kontör (2.8 lira) karşılığında teklif yapılan bir açık artırma sonucunda 338 lira 69 kuruşa satılan bir otomobil için toplam 33 bin 869 kişinin teklifte bulunduğunu ve sitenin tüm katılımcılardan toplam 94 bin liranın üzerinde gelir elde ettiğini ortaya koyuyor.

Yazının Devamını Oku

Zayıflarken ‘cep’ şişiyor

19 Ekim 2014
BORSA General Trading LLC kuruluşuna ait bir internet sitesi, sadece kişiye özel diyet listeleri hazırlamakla kalmıyor aynı zamanda telefon faturalarını kabartarak, ceplerinin de hafiflemesine yol açıyor.

Buna da hedefledikleri kiloya ulaşmak isteyenler için sitenin hazırladığı 4 haftalık diyet listesini almak için yapılan üyelik işlemleri sırasında ücretlendirmeyle ilgili uyarı metinlerinin gözardı edilmesi yol açıyor. Bu ihmal, cep telefonu faturalarına aylık 49 TL üyelik bedeli olarak yansıyor.
Site, hedeflediği kiloya ulaşmak isteyenlere 4 haftalık diyet listesini üyelik şartıyla hazırlıyor. Diyet listesi ise 15 aşamada gerçekleşiyor. Günlük hayatın temposunda kolayca uygulayabileceği savunulan bu kişiye özel diyet listesi için ilk önce kilo, boy, yaştan oluşan üç soruya yanıt veriliyor. Ardından, resimlerle de anlatılan vücut tipi belirleniyor. Daha sonra hazırlanan diyet listesine ulaşılabilinmesi için sıra üyelik işlemine geliyor. Üyelik işleminin tamamlanabilmesi için de ad, soyad ve telefon numarasından oluşan üç boşluğun eksiksiz doldurulup, “listemi gönder” tuşuna basılması isteniyor.


UYARI GÖZDEN KAÇIYOR


Bu tuşun alt kısmında daha küçük puntolarla yer alan bir uyarı yazısı bulunuyor. Kullanıcılar da genellikle bu yazıyı okumadan tıklıyor. Aslında bu uyarı yazısında sitenin haftalık olarak hazırladığı özel diyet listesi için abone olunması, abonelik bedelinin de aylık 49 TL olduğu ve otomatik olarak yenilendiği açıklamasına yer veriliyor. Ücretli aboneliğin iptali için “iptal diyet” yazılarak verilen numaraya SMS gönderilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, mobil ödeme sisteminin Avea, Turkcell ve Vodafone tarafından desteklenen güvenli bir ödeme yöntemi olduğu, yanıt olarak gönderilecek SMS’lerin de standart sms tarifesi üzerinden ücretlendirileceği bilgisi verilerek, çağrı merkezinin numarası da kullanıcılara iletiliyor.Ne varki, uyarı yazılarını okuma alışkanlığının olmaması, bir an önce hazırlanan diyet listesini görmek isteyen aceleci kullanıcılara pahalıya patlıyor. Yazıyı gözardı edip, okumadan üyelik butonuna basan kullanıcılar, cep telefonu faturalarına eklenen 49 TL’lik üyelik bedelini ödemek zorunda kalıyor. Aboneliklerini iptal etmek için gönderdikleri SMS’ler ise sadece üyeliğin daha sonraki aylara yansımasını önüne geçebiliyor. İlk ayın 49 TL olan üyelik bedeli için yapılan tüm itirazlar ise sonuçsuz kalıyor.


Yazının Devamını Oku

‘Yıldız’ oyunu

12 Ekim 2014
TEK yıldız kategorisine giremeyecek oteller internet üzerinden ‘4 yıldızlı’ diye pazarlanabiliyor.

Bu otellerde yüzme havuzu, spor salonu, bar, kasa ve kahvaltı yapılabilecek yemek salonu bile bulunmuyor.

YURTİÇİ ve yurt dışı seyahatlerinde otel rezervasyonlarını internet üzerinden yapanlar, uyanık bazı işletmelerinin yıldız oyununa gelebiliyor. Bu da, tek yıldız kategorisine giremeyecek otellerin internet üzerinden otel rezervasyon işlemi gerçekleştiren sitelerde, 4 yıldızlı diye pazarlanabilmesinden kaynaklanıyor. Uluslararası kıstaslara göre 4 yıldız kategorisine giren otellerde, yüzme havuzu, 100 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği lokanta, spor, dinlenme ve toplantı yapabilen salonlar, kahve ya da içki içebileceği barların bulunması gerekiyor. Odalarda da mini bar ve kıymetli eşyaların konulabileceği kasaların olması şartlar arasında.


KAHVALTIDA PİRİNÇ LAPASI


İnternet üzerinden 4 yıldız diye pazarlanan bazı otellerde ise bırakın yüzme havuzlarını, spor salonlarını, barları, kahvaltının yapılabileceği bir yemek salonu dahi bulunmuyor. Kahvaltı diye pirinç lapası benzeri yiyecekler odalara tabakla servis edilip, yatak üzerinde yemek zorunda bırakılıyor. Bu da, otellerin tanıtımında ekstra hizmet veriliyormuş gibi imaj yaratılarak sunuluyor.


Yazının Devamını Oku

Her sorunun bir bedeli var

7 Eylül 2014
BAZI numara sorgulama servisleri, numaradan isim, isimden numara sorgulama işlemi yapan cep telefonu abonelerine fatura şoku yaşatıyor.

Buna, web siteleri üzerinden internette sorgulamaların yanı sıra telefonlara ‘ücretsiz’ indirilen mobil uygulamalar yol açıyor.

118 ile başlayan bazı numara sorgulama servislerinin internet üzerinde oluşturdukları web siteleri ile cep telefonları için geliştirdikleri mobil uygulamalar üzerinden numaradan isim, isimden numara sorgulama işlemleri, fatura şoku yaşatıyor. Buna da web siteleri üzerinden internette yapılan sorgulamaların yanı sıra telefonlara ‘ücretsiz’ indirilen mobil uygulamalarla ücretsiz sorgulama yapılaileceği imajının oluşması yol açıyor. Oysa, numara sorgulama servisleri, mobil uygulamalarla yapılan her bir sorgulama için tek tek, web’den yapılan sorgulamalarda ise haftalık olmak üzere faturalandırma yoluna gidiyor. Cepten yapılan numara sorgulamalarında, faturalara 2 lira 90 kuruş yansıtılırken bu bedel, webden yapılan ilk sorgulamadan itibaren, daha sonra tarama yapılsın ya da yapılmasın her hafta düzenli olarak telefon fatturalarına yansıtılıyor. Şirket yetkilileri bu konudaki şikayetlerin ‘tüketicilerin okuma alışkanlığı olmamasına’ bağlıyor.

ZORUNLU ÜYELİK

Sorun özellikle numara sorgulama şirketlerinden Jan İletişim Teknolojileri’nin 11860 bilinmeyen numaralar servisinin sorguport.com ve 11860 mobil uygulamasında yaşanıyor. Bu uygulamalardan sorguport.com’un ana ekranında ücretlendirmeyle ilgili herhangi bir uyarı yazısı bulunmuyor. Uyarı, sorgulanacak numara girildikten sonra ekranda görülüyor. Bu da, “Sorgulamanızı tamamlayabilmek için cep numaranızla 2.90 TL ödemenizi yapın. Ödeme işleminiz tamamlandıktan sonra sorgulamanın sonucunu öğrenebilirsiniz” denilerek, bir kereye mahsus ödeme yapılacakmış algısı oluşturuluyor. Abonelikten ise hiç bahsedilmiyor. Bunun sonucunda sadece bir kere sorgulama yapmak için cep telefonu faturalarıyla 2.90 TL ödemeyi kabul edenler, şirket tarafından servisin abonelik sistemini kabul etmiş gibi işleme tutuluyor. Bunun sonucunda kullanıcı, 2.90 TL olan bu bedeli daha sonra sorgulama yapsın ya da yapmasın, her hafta düzenli olarak ödemek zorunda kalıyor. Bu da her ay düzenli olarak cep telefonu faturalarına 11 lira 60 kuruş bilinmeyen numara abonelik bedeli olarak yansımasına neden oluyor.


SUİSTİMALLERE AÇIK

Ayrıca, 11860 bilinmeyen numaralar servisinin oluşturduğu Sorguport.com ve 11860.com.tr adlı sitelerle ilgili yapılan şikâyetlerde, birçok kullanıcının bu web siteleri kullanmadığı, sorgulama dahi yapmadığı görülüyor. Bu da, söz konusu sitelerin suistimallere açık olduğunu ortaya koyuyor. 11860 bilinmeyen numaralar servisinin bir diğer sorun yaratan uygulaması da cep telefonları için geliştirdiği mobil sorgulama sistemi oluyor. 11860 mobil sorgulama uygulaması, ceptelefonlarına ücretsiz olarak indirilebiliyor. Tüketicilerde ücretsiz olarak yüklenen bu uygulamadan yine ücretsiz olarak numara sorgulama yapacaklarını düşünerek, kullanıyor. Oysa, bu mobil uygulamayla yapılan her bir sorgulama, cep telefonu faturalarına 2.90 TL olarak yansıyor. Ayda sadece 10 sorgulamanın bedeli, cep telefonu faturalarına 29 TL, 50 sorgulamanın bedeli de 145 TL olarak yansıyor. Fark edildiğinde iş işten geçmiş oluyor. Uygulamalarla ilgili şikayetlerin bir diğerini de iptal işleminde yaşanan sorunlar oluşturuyor. GSM operatörleri iptal işlemini yapmıyor. Yapılan başvurulara adres olarak Jan İletişim Teknolojileri adlı şirketi gösteriyor.

Yazının Devamını Oku

Günün fırsatları

2 Eylül 2014

METRO, marketlerde Bonus kartla tek seferde peşin ya da taksitle yapılan 250 TL ile 499 TL arasında ki alışverişlerden 25 TL, 500 TL ve üzeri alışverişlerden ise 50 TL Bonus kazanma fırsatı yaratılıyor. Yüzde 10 oranında hediye Bonus kazandıran bu kampanya, 3 Eylül Çarşamba gününe kadar sürüyor.


BKM Express özellikli banka kartlarıyla, Avansas.com’dan yapılan KDV hariç 140 TL’lik alışverişlerde anında 40 TL indirim sağlanıyor. Kampanyadan ilk 1250 kişi yararlanabiliyor. Ayrıca, belirlenen işlem adedine ulaşıldığı anda kampanyanın otomatik olarak durdurulacağını göz ardı etmemek gerekiyor.


VATAN Bilgisayar, Odea Bank’la yaptığı işbirliği sonucunda, müşterilerine yıllık yüzde 3.9 faiz oranıyla anında kredi kullandırıp, 12 ay taksitle cep telefonu alma imkanı sağlıyor. Bunun sonucunda müşteriler, satış fiyatı 2 bin lira olan bir akıllı cep telefonunu, 12 ay taksitle, toplam 2 bin 79 TL karşılığında sahip olabiliyor.

TÜRK Hava Yolları’nın bu hafta uygulamaya koyduğu kampanyayla İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından Saray Bosna’ya herşey dahil, gidiş dönüş 99 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçma fırsatı yakalanabiliyor. Kampanyadan yararlanma şartları arasında kalış süresinin 1 ayı geçmemesi de bulunuyor.

MAAŞINI Vakıfbank’tan alan müşteriler, bankanın kart aidatı yansıtılmayan Word Card’ını da almak isterlerse, faizsiz nakit avans kullanma imkanı da bulabiliyor. Maaş müşterilerine özel bu sıfır faizli nakit avans kampanyası, 1000 TL ile sınırlı tutuluyor. Kullanılan nakit avans, 4 eşit taksitte geri ödenebiliyor.

Yazının Devamını Oku

Günün fırsatları

30 Ağustos 2014

İSTANBUL Fenerbahçe’de bulunan Atlantis Yatçılık Eğitim Merkezi, yatçılığa merak sarıp, yelkenli tekneleri kullanmayı öğrenmek, amatör denizcilik belgesi sınavlarına hazırlanmak isteyenler için KDV hariç 850 TL’ye kurs düzenliyor. 6 Eylül’de başlayacak olan kurslar toplam 37 saat eğitimden oluşuyor.

ONLİNE bankacılık sistemi Akbank Direkt’i kullananlar, internet üzerinden film izlenmesine olanak sağlayan Dailymotion Plus’dan 3 aylık bedava üyelik hakkı kazanıyor. Kampanya için bankanın internet şubesinden müşteri ya da kredi kartı numarasıyla giriş yapmak yeterli oluyor.


TÜRKİYE’nin kilotlu çorap ve kadın iç giyim markalarından Penti, iç çamaşırı koleksiyonunda yer alan tüm ürünlerinde “3 al-2 öde” kampanyasını uygulamaya koydu. Penti’nin bu kampanyası, yeni sezon iç çamaşır koleksiyonunda yer alan modelleri de kapsıyor. Kampanya Penti’nin tüm mağazalarında bulunuyor.


OKULA dönüş kampanyasını uygulamaya koyan Bilkom, satış noktalarında Mac ve Ipad ürünlerinde yüzde 10 ile yüzde 12 arasında değişen indirimleri devreye soktu. Bu indirim, ürün yanında satın alınan bazı aksesuarlarda yüzde 20’ye kadar çıkıyor. Ayrıca, Apple TV 279 TL’ye satılıyor.


Yazının Devamını Oku

Günün fırsatları

29 Ağustos 2014

GÜNÜN en çarpıcı kampanyalarından birini Saat&Saat firması uygulamaya koydu. Firma, bu hafta sonuna kadar Fossil marka bazı model erkek kol saatlerinde fiyatı 599 TL’den 209.65 TL’ye, Diesel saatlerde de 979 TL’den 391.60 TL’ye düşürdü.

AVEA’nın “Bu tarife eşsiz” sloganıyla uygulamaya koyduğu son kampanyası abonelerinin benzer tarifelerin hemen hemen yarı fiyatıyla konuşmasını sağlıyor. Aboneler, ayda 24 TL’ye 1000 dakika konuşma, 1000 SMS ve 2 GB internete bağlanma imkanı elde ediyor.

AYAKKABI sektöründe faaliyet gösteren BETA, 35 mağazasında satışa sunduğu ayakkabı ve sandaletleriyle yaz mevsimini yaşattırmaya devam ediyor. BETA, 31 Ağustos akşamına kadar % 50’yi aşan avantajlı indirimler sunuyor.

TÜRKİYE Finans’la işbirliğine giderek, taksit yasağını delen kuruluşlar kervanına katılan İstanbul Bilişim, anında kredi uygulamasıyla 36 aya varan oranlarla cep telefonu satışına başadı. Uygulamayla 36 ay taksit imkanıyla cep telefonu almak mümkün.

NOT: Listede yer alan kampanyalar, firmaların stoklarına göre sınırlı sayıda olabilir. Ayrıca, düzenlenen kampanyaların sorumluluğu da organize eden firmalara aittir. Hürriyet’in bu kampanyalarla herhangi bir bağlantısı yoktur.

Yazının Devamını Oku

‘Beğenmedin iade et’ kampanyası

28 Ağustos 2014
YAZ sezonunun sonlarına yaklaşılmasıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren firmalardan iddialı kampanyalar peş peşe gelmeye başladı.

Küçük ev aletleri üreticisi Arzum, satın aldığı ürünü 90 gün içinde beğenmeyip iade etmek isteyen müşterilerine bedelin tamamını geri veriyor. Fırın ekmek kızartma makinesini 164 TL’den 135 TL’ye, çift hazneli termosu 135 TL’den 109 TL’ye, saç kurutma ve düzleştiriciden oluşan setleri de 115 TL’den 95 TL’ye düşüren Arzum’un 90 gün para iade garantisi, 30 Eylül tarihine kadarki alışverişlerde geçerli olacak.

PERAKENDE sektöründe başlayan nostalji kervanına Türk Telekom’da katıldı. Dijital teknolojiye sahip klasik görünümlü 1960’lı yılların çevirmeli telefonlarını andıran nostaljik Sixty Retro Dect telefon kampanyasına katılanlar, ayda 9.90 TL’ye hem telefonun sahibi oluyor. Ayrıca, 6 ay boyunca her yöne 500 dakika bedava konuşma hakkı elde ediyor. 28 Şubat 2015 tarihine kadar devam edecek kampanyadan yararlanmak için 24 ay süreyle Türk Telekom aboneliğinde kalma sözü verilmesi gerekiyor.

FAST Food zincirleri arasında yaşanan rekabet, tüketicilere de uygun fiyatla öğün atlama fırsatlarını yakalama imkanı sağlıyor. Bu zincirlerden KFC’de 25 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’de ki 85 restaurantında, 11 farklı baharatla soslandırılmış 6 Parça Hot Wings ve 6 parça Crispy Strips, 5 parça Hot Shots, 2 parça tavuk bulunan 25’nci Yıl Kovası’nın fiyatını, yanında 2 biscuit ve 2 normal boy içecekle beraber 25 TL olarak uyguluyor.

KONFEKSİYON GAP’ta, indirimli ürünlerden 3 adet ve üzerinde alımlarda, etiketin yarısı ödenecek, Ramsey, ilkbahar-yaz koleksiyonunda yüzde 50 indirim başlattı. W Collection, yüzde 50 artı yüzde 25 indirim yaptı. Derimod, babet fiyatını 59 TL’ye, sandaletleri 69 TL’ye, çantaları da 79 TL’ye düşürdü.

NOT: Listede yer alan kampanyalar, firmaların stoklarına göre sınırlı sayıda olabilir. Ayrıca, düzenlenen kampanyaların sorumluluğu da organize eden firmalara aittir. Hürriyet’in bu kampanyalarla herhangi bir bağlantısı yoktur.

Yazının Devamını Oku