Romantizmin ‘üstadı’

Herkesin yaşamında anmak, her yıl hatırlamak ve hatırlatmak istediği özel günleri vardır.

Haberin Devamı

Romantizmin ‘üstadı’
Tanışma ve evlilik yıldönümleri bu tarihlerin başında gelir. Başbaşa yenilecek romantik bir yemeğin nasıl olması gerektiğinden daha önemlisi, nasıl olmaması gerektiğidir. İki kelam etmenize Müsaade etmeyen bangır bangır müzikli bir eller havaya mekanında romantizm için ihtiyaç duyacağınız atmosferi yakalayamayacağınıza emin olabilirsiniz. Masaların dip dibe sıralandığı kapısında kuyruk olan bir mekan da ihtiyacınızı karşılamayacaktır. Servis görevlilerinin bir dakika dahi başınızdan ayrılmadığı bir işletme de özel yemek planınızı zehir edebilir. Açıkçası, sizin özel hissetmenizi sağlayacak hizmet standardını yakalayabilmek, mekan açısından da pek kolay değildir. Aradığınız mekan için eleme yaparken, yenileri bir kenara bırakıp varlığını uzun yıllara yaymış olanlar arasından tercihte bulunmak daha doğru olabilir. Deneme yanılma yöntemi ile zaman kaybetmekten hoşlanmayanlar, özel günleri için Çatkapı’nın bu hafta ziyaret ettiği mekanı akıllarının bir köşesine yazabilir.

MÜDAVİMLERİN MEZELERİ

Haberin Devamı

Başkentli çift ya da grupların ağır atmosfer arayışına uzun yıllardır cevap veren Üstad Restoran, Nene Hatun Caddesi üzerinde konumlanıyor. Sakinlik arayanların iç kısmını, hareket düşkünlerinin ise bahçesini tercih ettiği mekanda yemek, mezeler ile başlıyor. Tadına baktığım çeşitler; Girit ezmesi, tahinli patlıcan sultan ezme, muhammara ve börülce oldu. Ezine peyniri ve Antep fıstığı kullanılarak üretilen Girit ezmesi, güney ile batıyı aynı mezede buluşturuyor. Baskın tadı ile damak dolduran bir başlangıç alternatifi olduğunu söyleyebilirim. Közlenmiş seçenekleri sevenler, masalarında mutlaka tahinli patlıcan bulundurmalı. Klasik ezmenin çok ötesine geçmeyi başaran sultan ezme, kırmızı ve yeşil sebzelerden mayhoş bir karışıma sahip. Hatay mutfağından Ankara’ya transfer olan muhammara, müdavimlere hitap ediyor. Ayvalık’tan gelen zeytinyağı ile enfes bir lezzete kavuşan börülce her damak tadına kolayca uyum sağlayabilecek bir lezzete sahip. Meze serinizi oluştururken gönül gezdirenlerdenseniz, bu beşliyi düşünmeden sipariş edebilirsiniz. Masasında salata bulundurmadan içi rahat edemeyenlere önerim ise roka salatası olacak. Koparılarak tabağa dizilen roka yapraklarının üzerinde közlenmiş biber ve domates yaprakları bulunuyor. İri sarımsak dilimleri ve ekşi sos ile çeşnilenen salata, sıcak yaz günlerinde masanızı ferahlatabilme potansiyeline sahip.

ORTA PİŞMİŞ BONFİLE

Haberin Devamı

Ara sıcak faslına geçtiğinizde ilk önerim Arnavut ciğeri olacak. Tazelik ve yumuşaklığı ile dikkat çeken iri küp ciğer parçaları yağda kızartıldıktan sonra soğan ile birlikte servis ediliyor. Sakatata kökten karşı bir bünyeye sahip olsanız da mekandaki ciğerin tadına bakmanızı tavsiye ediyorum. Soğutmadan tüketmenizde yarar var. Bu tavsiyeye karşın önyargınızı kıramıyorsanız, paçanga böreğine yönelebilirsiniz. Bir dilim pastırma ve bol kaşar peynirini, çıtır hamurun içinde gizleyen paçanga da keyifli bir ara sıcak seçeneği oluyor. Ana yemeğe geldiğinizde, mekandaki menünün ‘can alıcı’ kısmı ile karşılaşıyorsunuz. Tüm çeşitler arasından tek bir tercih yapmak zorundaysanız, onu Üstad bonfileden yana kullanabilirsiniz. Dananın bonfile elde edilen bölümünün en kalın kısmından çıkarılan et, başarılı pişirme yöntemi ile lokum kıvamına getiriliyor. Bünyeniz çok hassas değilse orta pişmiş seçeneği tercih etmenizi öneriyorum. Havuç, domates, brokoli, ızgara biber ve patates kavurma ile birlikte servis edilen bonfileye hardal ve acı sos eşlik ediyor. Mekandaki kırmızı et seçeneklerinden bir diğeri olan külbastıda da bonfilenin ince kısmındaki et kullanılıyor. Yumuşaklık bakımında bonfileyi aratmayan külbastı; kabak, havuç, brokoli, ızgara domates ve biber ile patates kavurma ile birlikte servis ediliyor. Kolesterolünü dengede tutmak için kırmızı etten uzak kalması gerekenler, mekanda beyaz ete yönelebilir. Tadına baktığım kaya levreğinin tazeliği ve pişirme yöntemi ile tam not aldı. Kayık tabakta servis edilen deniz balığına; roka, doğan ve limon eşlik ediyor. Tatlı kapanışta doğallığı tercih edenler, Üstad’taki yemeği meyve tabağı ile sonlandırabilir. Ayrıca, mekandaki romantizmin ana unsurlarından biri olan müziklerden de söz etmek gerekiyor. Her parça bitip, bir yenisi başladığında; onları listeleyip evinizde dinleyebileceğiniz bir liste oluşturma isteğiniz yükseliyor.

Haberin Devamı

MENÜDE NE VAR

- Joker meze (4 çeşit) 32 TL
- Roka salata 18 TL
- Arnavut ciğeri 18 TL
- Paçanga böreği 5 TL
- Üstad bonfile 48 TL
- Külbastı 38 TL
- Kaya levreği 52 TL

Yazarın Tüm Yazıları