"Erdem Sevgi" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Erdem Sevgi" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Erdem Sevgi

Meze vahası

Deniz kenarı kentlerde; büyük tabelaları olmayan, önünden defalarca geçmenize rağmen içeri girmedikçe fark edemediğiniz küçük meze mekanları vardır.

“Herkes” yerine “müdavimler” ve onların çevresine hitap etmeyi seçen bu adreslerde; hızla koşturan garsonlar, çeşitliliği vitrinlere sığmayan mezeler bulmanız güç olabilir. Fakat tavsiyelere uyup, size önerilenlerin tadına baktığınızda, keyifli bir meze deneyimi yaşama olasılığınız çok yüksektir. Bu hafta, “denizel etki” dışında, sahile yakın meze mekanlarının karakteristik özelliklerini Ankara’ya taşıyabilen bir adresi ziyaret ettim. Sarmaşıklarla gizlenen bu mekanı, önünden geçerken keşfetmeniz bir hayli zor. Öyle büyük ışıklı panoları yok. Kapıyı araladığınızda su kabağından avizelerle aydınlanan loş bir ortam, taş duvarlar ve pencerelerin önünde dizili onlarca saksı ile karşılaşıyorsunuz. Fonda çalan Yunan müzikleri, içeri girdiğinizde Ankara’nın kasvetli ortamından uzaklaştırıyor. Deniz kenarında olmamanıza karşın ortam ve mezeler, sizi “öyleymiş” gibi hissetmeye zorluyor. Bu yönleriyle mekan için “bozkırın meze vahası” diyebiliyorsunuz.

Meze vahası

ÇEŞME’DEN ZEYTİNYAĞI

Yıldız Tagore Caddesi’nde bulunan Zozo Meze ve Balık, dışarıdan bakıldığında fark edilemeyen saklı bir adres. Mekanda masanızı belirledikten sonra meze vitrinine uğramanız gerekiyor. Tadına baktığım; somon sarma, ızgara kabak, börülce, ezme, erik dolması, çağla ve börülceli enginarda yoğun zeytinyağının Çeşme’den geldiğini öğrendim. İçerisine bakla fava eklendikten sonra sarılan filetolarla oluşturulan somon sarma, aslında iki farklı mezeyi bir araya getiriyor. Aldığınız yoğun zeytinyağı tadı, lezzeti artırıyor. Izgarada pişirilmiş ince kabak dilimleri arasına boy baharatlı Girit ezmesi eklenerek hazırlanan mezede kabağın nötrlüğü ile ezmenin baskın tadı birbirini dengeliyor. Bol zeytinyağı ile yumuşatılmış börülcenin üzerinde rende tulum peyniri bulunuyor.

ERİK DOLMASI VE ÇAĞLA

Mezeler arasında ezme gördüğünüzde mesafeli yaklaşmanız olası. Fakat Zozo’nun vitrininde yer alan ezmenin, kebapçılardaki örneklerinden çok uzak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ot ağırlıklı ezmede; maydanoz, dere otu, nane, taze soğan, salça ve irmik gibi malzemelerin bir araya geldiğini öğrendim. Tarifi güç, hoş bir tada sahip. Tuzda pişen somon pastırma, hafif çemenli, kalın dilimler halinde servis ediliyor. Börülceli enginar, zeytinyağlı sevenleri fazlasıyla mutlu edebilir. Meze serisinde farklılıkları ile dikkat çeken son iki çeşit ise erik dolması ve zeytinyağlı çağla oluyor. Çekirdeği çıkarılan eriklerin içine lezzetli bir iç pilav eklendikten sonra pişiriliyor. Üzerine taze nane yaprakları eklenerek servis edilen dolma, üretimi zahmetli, tüketimi keyifli bir meze oluyor. Zeytinyağında bekleyerek yumuşayan yeşil çağla taneleri, nötr bir tada sahip. Üzerine eklenen süzme yoğurt ve dere otu ile birlikte tadıldığında farklı bir deneyime dönüşüyor. Meze serisi ve içeceklerinize eşlik etmesi için roka salatası sipariş edebilirsiniz. Yeşil yapraklara; dilim domates ve küp Ezine peynirleri eşlik ediyor. Çeşme zeytinyağı ile müthiş bir uyum yakalıyor.

TEKİR BALIĞI MANTIYA DÖNÜŞTÜ

Mekanda ara sıcak ve ana yemek türleri bir arada değerlendiriliyor. Levrek filetonun yeşil yaprak arasına gizlendiği pazı sarma, yumuşaklığı ile dikkat çekiyor. Üzerine sıcak krema eklenerek servis edilen sarmayı denemenizi öneririm. Enfes ama tadımlık bir ara sıcak arayanlara tavsiyem enginar kalbi olacak. Un ile kaplanarak kızartılan enginar kalbi, parmesan ve dere otu ile birlikte sunuluyor. Soğutmadan tüketmenizde fayda var. Görüntüsüyle karnıyarağı hatırlatan somonlu patlıcanın tadına bakabilirsiniz. Kızartılmış patlıcan, kayık gibi açılarak içine kaşar peyniri ve somon pastırma parçaları ekleniyor. Sıcak tatlar arasında en ilginç seçenek, balık mantı oluyor. Kızartılmış çıtır tekir balıkları üzerine süzme yoğurt ve tereyağı ekleniyor. İstiridye kabuğu içinde servis edilen balık mantı, denenmeye değer. Mekanda tatlı kapanışı, sıcak tahin helvası ile yapabilirsiniz. Rendelenen yeşil elma, kıyılmış tahin helvası ile birlikte fırınlanıyor. Üzerine tarçın ve taze nane yaprağı eklenen tatlı, yemeğin ardından ortaya çıkan şekerli bir şeyler tüketme ihtiyacını baskın biçimde karşılıyor.

////////////////

MENÜDE
NE VAR

- Mezeler 10-15 TL
- Pazı sarma (adet) 10 TL
- Enginar kalbi 15 TL
- Patlıcanlı somon 15 TL
- Balık mantı 30-35 TL
- Helva 15 TL

X