Kızgın sac üstünde Anadolu cızlağı

“Un, süt ve yumurtanın çırpılması ile oluşturulan karışımı, sıcak sac üzerine yayarak döktüğünüzde ortaya ne çıkar?” diye sorsam, İstanbul kökenliler “krep”, İç Anadolulular “cızlak”, Trakyalılar ise “akıtma” yanıtını verir.

Haberin Devamı

Özellikle günün ilk öğününe keyif katan bu yiyecek, dünya açılımını Fransa üzerinden yaptığı için büyük oranda “krep” ismiyle tanınıyor. İç Anadolu ise akışkan hamurun sıcak sacla temas ettiği anda çıkardığı sesi esas alarak, krebi, “cızlak” adı ile anıyor. Kahvaltının başlangıç ve kapanış safhalarına kolaylıkla eşlik edebilen krep, içine peynir eklediğinizde açlık bastırıyor, fındık kreması sürüldüğünde ise ağız tatlandırıyor. Nötr bir tada sahip olan krebi hangi içerikle zenginleştireceğiniz, damak tadı ve hayal gücünüze kalıyor. Krebin dünyaya açılımını sağlayan Fransızlar, bu yiyeceği sadece sabahları tüketmiyor. Paris sokaklarında bolca rastalanılabilen krep dükkanları, günün her saatinde hizmet veriyor. Yunanlar ise krepçilere, yoğun içecek tükettikleri gecelerin sonunda uğruyor. Türkiye’da ise dünya lezzetlerini sunan birçok restoran menüsünde krebe yer veriyor. Fakat Fransa’daki gibi menünün krepten ibaret olduğu mekanlar yeni yeni ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Kızgın sac üstünde Anadolu cızlağı

TATLI VE TUZLU BİR ARADA

Yaklaşık iki hafta önce Tunalı Hilmi Caddesi’nde, Kuğulu Park’ın yanı başında hizmete giren Cızlak’ta menünün yüzde 90’ı kreplerden oluşuyor. Küçük ve sevimli bir alan olarak dizayn edilen mekanda, kapalı mutfak ortamı olmadığı için krep üretimi gözünüzün önünde gerçekleşiyor. Mideye indireceğiniz her şeyin hazırlık sürecini yakından izleyebiliyorsunuz. Menüde yer alan “cızlak” seçenekleri tuzlu ve tatlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ankara için daha önce fazla karşılaşılmayan bir konsept olduğundan servis şekillerine ilişkin de bilgi vermenin yararlı olacağını düşünüyorum. Cızlak krepleri; tabak, rulo ve külah şeklinde servis ediyor. Mekanda vakit geçirmek isteyenler, tabağı tercih edebilir. Sunum; kağıt tabakta, plastik çatal ve bıçakla gerçekleştiriliyor. Rulo istediğinizde, krebiniz dürüm halini alıyor. Külah ise yemeğini gezinirken yemek isteyenler için krebin paket halinde sunulmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

DANA JAMBONLU ALTERNATİF

Mekana aç geldiğinizde haliyle açılışı tuzlu kreplerden yapıyorsunuz. Menüde ilk tadına baktığım seçenek “Safinaz” oldu. Saç üzerinde göz göz pişen krebin arasına ıspanak ve beyaz peynir ekleniyor. Safinaz isminin, 90’lı yılların popüler çizgi filmi Temel Reis’ten geldiğini tahmin ediyorum. Keza mekanın ortamı, 80 ve 90’lı yıllarda çocuk olanların yüzünü güldürecek çok sayıda objeye sahip. Bir duvar boyunca yayılan ışıklı vitrin içinde, sürpriz çikolatadan çıkan oyuncaklardan oluşturulmuş yaklaşık 2 bin parçalık bir koleksiyon var. Sipariş beklerken oyuncakları incelemek, can sıkıntısına çare oluyor. Menünün tuzlu üyeleri arasından denediğim ikinci seçenek, tavuklu krep oldu. Tavuk, mantar ve beşamel sos üçlüsünün hamurun arasına girdiği krep çeşidi, beyaz et sevenleri mutlu ediyor. Cızlak’ın tuzlular arasındaki favori krebimi üçüncü denemede buldum. Dana jambon, krem peynir, roka ve çeri domatesli içeriğe sahip olan krep, menünün tuzlu üyeleri arasında en lezzetlisi oldu. “Dana jambonlu” adıyla anılan krep, tüm öğünlerde tercih edilebilir.

Haberin Devamı

FISTIK EZMEZİ VE REÇEL

Tuzlunun ardından tatlısız yapamayanlar için Cızlak’ta şekerli krep seçenekleri de bulunuyor. Bal ve kaymak karışımı ile ceviz parçalarını hamurun içerisinde buluştan balkız, yöresel Türk kahvaltılarının tatlı kapanışını hatırlatıyor. Frutella adlı krepin içerisinde; fındık kreması, muz, çilek ve file badem bulunuyor. Tatlılar arasındaki favorim ise fıstık reçel adlı krep oldu. Krebin içerisine sürülen fıstık ezmesine seçetiğiniz bir reçel eşlik ediyor. Benim tercihim frambuazdan yana oldu. Fıstık reçelde ikili karışıma, mısır gevreklerinin de eşlik ettiğini hatırlatmakta fayda var. Cızlak’ta tatlı krepler haricinde profiterol, portakallı muhallebi, muffin ve kurabiye gibi seçenekler de bulunabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları