Dört denizin keyif buluşması

Deniz ürünleri konusunda uzman bünyeler; barbun ile tekiri, lidaki ile ısparozu, sardalya ile tırsiyi ayırdığı gibi uskumru ile kolyozun arasındaki farklılıkları bilir.

Haberin Devamı

Çoğunlukla balık tezgahlarına “uskumru” kod adıyla çıkan kolyoz, yağlı olduğu aylarda tuzlanarak keyifli bir deniz sofrasına konuk olabilir. Kökeni Yunanca’ya uzanan kolyoz, Türkiye’yi çevreleyen dört denizde de avlanabilen balıklardan biridir. Dört denizden bahsetmişken Türkiye’nin su ürünleri konusunda şanslı bir ülke olduğunu vurgulamak gerekiyor. Ankara, her ne kadar bozkırın ortasında kalsa da şansı değerlendirebilen kentlerden biri. Şehrin balık ve meze kültürü günbegün gelişiyor. Başkent’in balık restoranları, “Ama boğaz manzarası yok ki” diyerek şehri küçümseyenlere karşı susmayı tercih ediyor. Çünkü yanıtı, birbirinden lezzetli mezeler ve taze deniz ürünleri veriyor. Bu hafta Ankara’nın sağlıklı beyaz et ihtiyacını keyfe dönüştüren mekanlardan biri olan Kolyoz Balık Restoran’ı ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Dört denizin keyif buluşması

SEÇİMİ ZORLAŞTIRAN TEPSİ

Filistin Caddesi Attar Sokak üzerinde müstakil bir binada hizmet veren Kolyoz Balık, dört yıllık geçmişi olmasına karşın ritüellerini oturtmuş bir mekan. Şık dekorasyonuyla dikkat çeken restoranda, konukların tercih edebileceği farklı salon alternatifleri bulunuyor. Masadaki yerinizi almanızın ardından yeşil ve siyah Hatay zeytinleri ile kornişon turşu servis ediliyor. Bir gelenek olarak balık ziyafetine mezeler ile başlamak gerekiyor. Mutfakta hergün sayısı 30’u aşan meze çeşidi servise hazır hale getiriliyor. Servis görevlisi tarafından masanıza getirilen meze tepsisinden seçim yapmak gerçekten zor. Lezzetinden daha sonra bahsedeceğim fakat tepsinin görüntüsü, çeşitlerin tümünü sipariş etme isteği uyandırıyor. Tadına baktığım dört mezeden söz edeceğim. Bunlardan ilki ve en lezzetlisi hardal soslu avokado üzerinde karides bacağı... Ham olduğu dönemde kabuğu soyulan karidesler ikiye bölünerek hardal sosuna yatırılıyor. Gün ışığından uzak bir yerde sosun içinde olgunlaşan avokadonun üzerine karides bacağı eklenerek sunuma hazır hale getiriliyor. Ortaya, “Hardal sevmem” diyenlerin dahi denemesi gereken bir lezzet çıkıyor. Taze ürünlerle hazırlanan patlıcan beğendili enginar ise meze serisinin ikinci denenmesi gereken üyesi. Fesleğen soslu levrek marini de es geçmemek gerekiyor. Ege bölgesindeki bir bahçede mekan için hazırlanan yoğun zeytinyağı, limon ve fesleğen ile dikkat çekmeyi başarıyor. Yine sızma zeytinyağı içerisinde sunulan ahtapot salatası ise meze tepsisinden seçim yapılırken atlanmaması gereken bir seçenek.

Haberin Devamı

KALAMARDA IZGARA TERCİHİ

Mezelerin ardından sıra, ara sıcaklara geliyor. Mekanın menüsünde seçenek çok fakat ısrarla önereceğim alternatif, kalamar ızgara olacak. Geniş bir kalamar parçası, dikine kesilerek ucu püsküllü hale getiriliyor. Terbiye sürecinin ardından ızgaraya hazır hale geliyor. Herkes gibi genellikle kalamarı tava şeklinde tercih edenlerdenim. Fakat Kolyoz’da denediğim kalamar ızgaranın, bundan sonrası için fikrimi değiştirdiğini söyleyebilirim. Denemek için kalamarın tava ve ızgara çeşitlerini bir arada sipariş edebilirsiniz. Sıra ana yemeğe geldiğinde balığınızı mekanın tezgahından seçebilir ya da servis görevlilerinin önerilerini alabilirsiniz. Mekana; Antalya, Mersin, Samsun ve İstanbul çevresinden balık geldiğini öğrendim. Tadına baktığım çinekop ızgarayı başarılı buldum. Balığın iki yanından çıkan filetolar birleştirildikten sonra mangalın üstündeki yerini alıyor. Sunumda ise balığa; kremalı ıspanak, kaya tuzu ile fırınlanmış patates, dilim soğan ve roka eşlik ediyor. Ana yemekte daha farklı bir şeyler denemek isteyenler için menüde; karides Adana, balık ali nazik, beğendili ahtapot, dil menüver gibi seçenekler bulunuyor.

ÇİKOLATA KÜPÜ

Haberin Devamı

Kolyoz’da tatlı kapanış için birçok alternatif bulunuyor. Bunlar arasından mokamat pay seçeneğini tercih ettim. Cappuccinolu dondurma, bisküvi ve pudra şekeri ile hazırlanan keyifli bir tatlı. Bu malzemelerden oluşan küp şeklindeki lezzetin üzerine bol miktarda çikolata sosu dökülüyor. Dondurmalı bir ürün olduğu için yemeye başlamak için servisin ardından bir süre beklemek gerekiyor. Bunun dışında tatlı kapanış için dil peynirli irmik tatlısı ile sufleyi deneyebilirsiniz.

MENÜDE NE VAR

- Avokadolu karides 9 TL
- Patlıcanlı enginar 10 TL
- Levrek marin 10 TL
- Ahtapot söğüş 20 TL
- Kalamar tava 20 TL
- Kalamar ızgara 20 TL
- Çinekop ızgara (günlük fiyat)
- Mokamat pay 13 TL

Haberin Devamı

Dümeni lezzete kıran Miço

Ege’nin tüm kıyılarına hakim olan mavi ve beyaz renkleri, Yunan meyhanelerinin de vazgeçilmezidir. Tüm ayrıntıları süsleyen bu renkler, herhangi bir sürpriz yaşanmadıkça lezzetli meze ve balıkların habercisi olur. Dekorasyon ve lezzetin yanına bir de samimiyet eklendiğinde ortaya keyifli bir ziyafet çıkar. İşin sohbet kısmı ise aynı masayı paylaştığınız dostlarınızla beraber size kalır. Bu hafta Yıldız Turan Güneş Bulvarı ile ve 4. Cadde arasında kalan 701. Sokak üzerinde birkaç ay önce açılan Balıkçı Miço’yu ziyaret ettim. Mavi ve beyaz renkli dekorasyonu, tahta sandalyeleri ve geniş bahçesi ile Ankaralılara, keyifli deniz ürünleri sunan mekanın en önemli özelliği patronsuzluğu... Yıllarca yeme-içme sektöründe hizmet veren iki şefin kurduğu Balıkçı Miço’nun ismi de işletmecilerden birinin çocukluk yıllarındaki takma isminden geliyor. Çevresinin ona taktığı ismi, yıllar sonra mekanının tabelasına taşımış.

Haberin Devamı

Dört denizin keyif buluşması

IZGARA YA DA FIRINDA

Mekana gittiğinizde önce tezgahtan mezeleri seçiyorsunuz. Hergün farklı seçeneklerin hazırlandığı Miço’da; ahtapot bacağı, hardallı levrek, fava, peynirli biber, deniz börülcesi ve kaya koruğu denedim. Bu seçenekler arasında ilk tavsiyem hardallı levrek olacak. Kırmızı biber ve mısır taneleri ile renklenen kaya koruğunu da deneyebilirsiniz. Dere otu ile birlikte servis edilen fava da mekanın mezeleri arasında favoriler arasına girebilir. Ara sıcaklardan karides güvecin tadına bakmanız gerekiyor. Tereyağ ile pişen diş sarımsak, mantar ve orta boy karideslere pul biber ekleniyor. Kalabalık masalarda hızlı davrananların daha fazla faydalanabildiği bir ara sıcak... Soğutmadan yemekte fayda var. Ayrıca mısır ve buğday unu karşımı ile kaplandıktan sonra kızartılan kalamar tavanın da tadına bakabilirsiniz. Levrek, kalamar, karides, kaşar peyniri ve yumurta ile hazırlanan balık köfte ise baharatlı yemekleri sevenlere hitap ediyor. Ana yemekte ise deniz levreğinin ızgara ve fırında hazırlanmış iki farklı alternatifini denedim. Mekanda kullanılan çeşnileme yöntemini balığın lezzetine lezzet kattığını söylemem gerekiyor. Ateş üzerindeki filetoya ekilen toz karışım, levreğin tadını daha keyifli hale getiriyor. Roka, kırmızı biber ve soğan eşliğinde servis edilen balığın soğumasına fırsat kalmadı. Kapya biber, soğan ve mantar eşliğinde hazırlanan fırın levrek de Miço’nun lezzetli balık seçenekleri arasında yer alıyor.

ÜZÜM PEKMEZİ UNLA BULUŞTU

Tatlı kapanışta tercih ettiğim, Kapadokya yöresine ait dolaz adlı lezzeti unutmak güç olacak. Un, tereyağı ve süt karşımı ile hazırlanan dolazın üzerine üzüm pekmezi ekleniyor. Kahverengi, helva kıvamını alan tatlının üzerine yeniden üzüm pekmezi ve ceviz ekleniyor. Orta sıcaklıkta tüketilmesini tavsiye ettiğim dolaz, Balıkçı Miço’da konuklara kapanış ikramı olarak sunuluyor.

MENÜDE NE VAR

- Yeşil mezeler 6 TL
- Balık mezeleri 18 TL
- Karides güveç 18 TL
- Kalamar tava 15 TL
- Levrek (günlük fiyat)

Yazarın Tüm Yazıları