Yeni başkan göreve piyasa uyumuyla başladı

Merkez Bankası’nın yeni başkanı, görevinin ilk gününde, ayağının tozuyla katıldığı ilk faiz toplantısında, eski yönetimin devamı gibi davrandı.

Haberin Devamı

Piyasa beklentileri doğrultusunda faiz koridorunun üst sınırında yarım puanlık indirim gerçekleşti. Dolayısıyla Çetinkaya’nın görevine piyasaya uyumla başladığını söylemek mümkün.

 

Bu kararın eski Başkan Başçı döneminin Başkan Yardımcıları ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleriyle alındığını da söylemek gerekiyor. Bundan sonra kısa süre içinde adım adım başkan yardımcıları ve PPK üyelerinin değişimi söz konusu. Yani yeni Başkan Çetinkaya’nın kuracağı yeni kadro ile kararların değişip değişmeyeceğini de görmek gerekecek. Bununla birlikte, Merkez Bankası’nda faiz komitesi ve PPK üyelerinin sözlerinin önemli olduğunu ama fiili olarak başkanın ağırlığının bulunduğunu de söylemek gerek. Yani eski kadro ile çalışsa da, yeni başkanın kararının da dün açıklanan kararlar yönünde olduğunu tahmin ediyoruz. Bir başka deyişle; eğer başkan bu karara katılmasa idi, böyle bir faiz kararı açıklanmazdı. 

 

Haberin Devamı

Yeni Başkan Çetinkaya’nın bu kararına bakarak ilerisi için kesin karar vermek ise pek mümkün değil. Piyasalar tabi ki kendi beklentileri doğrultusunda alınan tavan faizdeki 0.50 puanlık indirim kararına memnun oldular. Zaten, bu kararın ardından piyasa gelişmeleri de bu memnuniyeti açıkça gösterdi. Ancak piyasaların bu kararla yeni başkan konusunda hemen tatmin olup, güven duyacaklarını düşünmek ise yanlış olur. Çünkü piyasa oyuncuları biliyor ki; bu alınan karar en makul karardı ve yeni başkanın göreve başlarken çok radikal bir adım atması zaten beklenmiyordu. Yani piyasa oyuncuları bu karara bakarak Murat Çetinkaya’nın ekonomiye bakışı ve yönetim anlayışı hakkında kesin bir yargıya varılamayacağını çok iyi görüyorlar. 

 

Özet olarak piyasalar kendi beklentileri doğrultusunda çıkan, yeni başkanın ilk toplantısında alınan, bu karara olumlu tepki veriler. Verdikleri tepki ile Çetinkaya’nın bu yolda yürümesi gerektiği mesajını da verdiler ama bundan sonra alınacak kararları da, dünkü karar gibi yakından izleyecekler.

 

Haberin Devamı

TERCİH YAPMAK ZORUNDA

 

Daha önceki yazılarımızda bu kararın ilk sınav olduğunu ama asıl zorlu sınavın daha sonra, özellikle küresel likidite sıkışmaya başladığında, vereceği kararlarla gerçekleşeceğini söylemiştik.

 

Dolayısıyla yeni başkanın sınavına hata yapmadan başladığını söyleyebiliriz.

 

Bir başka deyişle yeni başkanın balayı döneminin başladığı da söylenebilir. Hem piyasalarla hem de politikacılarla iyi başlayan bir yönetim süreci... Piyasalarla arasının nasıl seyredeceği daha sonra belirlenecek. Özellikle zorlaşacak süreçlerde, eğer faiz indirimi kararı aldığı kadar rahat faiz artışı kararı da verebildiğini gösterirse, işte o zaman piyasalara güven vermiş olacak. Güven tablosunun netleşmesi için en azından 4-5 ayın geçmesi gerekecek. Politikacılarla da dost olarak başladı diyebiliriz ama bunun en önemli nedeni politikacıların kendisine süre vermiş olmaları. Daha önce piyasaların beklediğinin çok ötesinde bir faiz indirimi beklediğini açıkça söyleyen Ekonomi Bakanı, dün kararın açıklanması sonrası “yatırıma heveslendirecek bir karar görmedik inşallah yakında görürüz” dedi. Bu da gösteriyor ki; hükümet özellikle belli kanadı faiz indiriminin sürmesi, yeni yüksek oranlı indirimler bekliyor. Halbuki bu karardan sonra, artık olursa bile ölçülü faiz indirimleri olabileceği gözüküyor. Yeni başkanın eninde sonunda politikacılar ile piyasa arasında seçim yapmak zorunda kalacağı açık. Bakalım hangisini seçecek?

 

 

Yazarın Tüm Yazıları