Yabancı seçim sonrası belirsizliğinden kaçıyor

KUR ve faizlerin son günlerdeki yükselişinde yabancı sermaye çıkışlarının önemli rol oynadığı görülüyor. ABD ve Avrupa Merkez bankalarının alacağı kararlardan çok, seçim sonrasına ilişkin belirsizliklerden kaynaklanan tedirginliğin son günlerdeki hareketin nedeni olduğu görüşü hakim.

Haberin Devamı

Geç kalsa bile Merkez Bankası’nın gerekli kararları artık aldığını kaydeden bankacılar, normal olarak 4.40 TL’ye kadar inmesi gereken dolar kurunun, 1.25’lik son faiz arttırımı yapıldığı sıradaki seviyeyi bile dün aştığına dikkat çekiyorlar. Hisse senetlerinde, panik biçiminde olmasa da, yabancıların ciddi satışlarının görüldüğüne, tahvil faizlerinin aşırı arttığına dikkat çeken bankacılar, yabancıların seçim sonrasında yaşanacaklardan korktuklarının açık olduğunu söylediler. Bu nedenle de seçim sonrası riskini almamak için yabancıların şimdiden çıkışa başladığı, bunun da kur ve faizleri yükselttiği ifade ediliyor.

Bunun üzerine “Fed ve AMB’den şahin kararlar gelmesi halinde içerideki durumun ne olacağını” sorduğumda ise “Merkez Bankası’nın faizi getirdiği bu yüksek seviyenin ötesinde yapacak fazla bir şeyi artık bulunmadığını, belirleyici olanın yine yabancıların tavrı olacağını” belirttiler. Bu nedenle de bundan sonraki, özellikle kur hareketleri için tahmin yapmakta zorlanıyorlar.

Haberin Devamı

Seçim öncesi verilen vaatlerin, yaşanan yüksek büyümenin bedelinin ne olacağının merak edildiğini kaydeden bir bankacı, hükümetin seçim sonrası mali tedbir alacağını söylediğini ama bunun yapılacağına güven bulunmadığını söyledi. Zaten yavaşlaması gereken ekonominin seçimlerden sonra alınacak kararlarla ne olacağının bilinemediğini kaydeden aynı bankacı, “Piyasa seçim sonrası ciddi mali tedbir bekliyor çünkü aksi takdirde durumun düzelmeyeceğini biliyor. Önlem alınması şart ama seçimden sonra sert mali tedbir alınırsa zaten yavaşlayacak ekonominin iyice durma tehlikesi de mevcut” dedi.

Önlem alınmazsa makro dengelerin hızlanarak bozulacağını ama 9 ay sonra yapılacak yerel seçimler nedeniyle sert mali tedbir alınmama ihtimalinin de yüksek olduğunu kaydeden bankacı, buna karşılık yerel seçime rağmen sert önlem alınırsa bu kez de ekonominin durması, banka ve reel sektörün zorlanma ihtimalinin büyüyeceğini söyledi.

FAİZ ARTIŞLARI DA YETMİYOR

İşte Türkiye’de yatırım yapmış kısa vadeli sermaye sahiplerinin bu sarmal haline gelen tercih zorluğunu görüp, bir an önce çıkmak istediğini kaydeden bankacılar, bunun da kur ve faizleri son günlerde yükselttiğini ifade ettiler. Bu hafta yaşanan piyasa gelişmelerinin, neredeyse tümüyle kendi durumumuzdan kaynaklandığını belirten bankacılar, bir başka deyişle, “yabancıların seçim sonrası belirsizliğin iyice artmasından çekinip, risklerden kaçınma eğilimine girdiklerini” söylenebileceğini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Bu arada yabancıların, yetkililerin seçimden sonrasına ilişkin piyasa dışı hareketleri çağrıştıran daha önceki konuşmaları unutamadıklarını kaydeden başka bir bankacı, tüm bu unsurların yabancıların çıkışlarının hızlanmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Gecikmeli olarak Merkez Bankası gerekeni yaptı ama piyasalar, “Bu seçim öncesi kur patlamasın diye kerhen mi yapıldı, yoksa artık gereken yapılmaya devam mı edilecek” sorusunun yanıtını tam olarak kestirecek durumda değiller.

Sonuçta son iki ayda yapılan 5 puanlık faiz artışına rağmen TL negatif ayrışmaya devam ediyor.

Fed faiz arttırım sayısını yükseltir, Avrupa’dan tahvil alımları için şahin bir karar gelirse, bence TL’nin değer kaybı daha da hızlanabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları