Yabancı döviz satıp TL’de kalıyor

PİYASALARDA bir süredir devam eden kurlardaki düşüşün kısa bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Son günlerde TL’nin değer kazanmasında yabancıların döviz satıp, TL’de kalmayı tercih etmelerinin etkili olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Konuştuğumuz piyasa analistleri yabancılar döviz sattığı için kurların düştüğünü, hisse senedi piyasalarındaki düşüşün ise daha çok yerlilerin satışlarından kaynaklandığını söylediler. Düne kadar bu trendin devam ettiği görülürken dün ise hisse senedi piyasalarında ve kurlarda küçük de olsa artışlar yaşandı. Piyasa analistleri önümüzdeki 2 hafta boyunca kurlarda iniş çıkışlar yaşanabileceğini ama trendin aşağı doğru olacağını tahmin ettiklerini söylediler.

Buna karşılık hazine kağıtları faizlerinde ise önemli bir değişiklik olmadı. Bu satırlar yazılırken kısa vadeli kağıdın faiz oranı yüzde 24.5, uzun vadeli kağıdın faizi yüzde 18.15 seviyelerindeydi.

Hisse senedi piyasalarında yerlilerin hareketlerinin etkili olmaya devam etmesini beklediklerini kaydeden analistler, yabancıların ise dövizlerini bozdurmaya devam ettiklerini gördüklerini söylediler. Dövizi TL’ye çeviren yabancıların ya tahvil ve hazine bonolarına girdiğini ya da swap’tan yüksek faizle TL sattıklarını kaydeden piyasa analistleri, bu eğilimin şimdilik sürdüğünü kaydettiler. Bu arada dövizini bozan yabancıların geriye dönüş eğilimi olup olmadığını sorduğumuzda ise aynı analistler, böyle bir eğilimin şimdi gözükmediğini ancak daha sonra ne olacağının bilinemeyeceğini kaydettiler.

Haberin Devamı

Mevcut eğilimin 15-20 gün daha devam etmesini beklediklerini tekrarlayan analistler, daha sonraki ekonomik ve siyasi gelişmelerin yeni yönü belirlemede etkili olacağı görüşündeler. Bu arada küresel gelişmelerin de doğal olarak bundan sonraki yönde etkili olması bekleniyor.

Bazı analistler TL’nin son dönemdeki değer kazanmasının devam edip, dolar kurunun 5.20’lere kadar gelebileceğini tahmin ediyorlar. Daha önce bu taban seviyenin 5.50 TL olarak konuşulduğunu ama şimdi tavan tahminlerinin aşağı düştüğünü kaydettiler.

KURLARI ETKİLER Mİ?

Piyasa analistlerine hafta başında açıklanacak olan enflasyon oranlarının kurlar üzerinde ne kadar etkili olabileceğini de sorduk.

Piyasalarda şu an ekim ayı enflasyon beklentisi ortalamasının yüzde 1.7 olduğunu hatırlatan analistler, geçen yılın baz etkisine baktığımızda, bu oranda kalınması halinde Ekim sonunda yıllık enflasyonda küçük de olsa düşüş yaşanacağını hatırlattılar.

Haberin Devamı

Buna karşılık Yüzde 1.7’lik enflasyon tahminini fazla iyimser bulan analistler de var. Örneğin kendisinin ekim ayı enflasyon oranını bunun iki katı, yüzde 3.5 civarında beklediğini kaydeden bir bankacı, bu takdirde yıllık enflasyondaki artışın devam edeceğini söyledi.

Buna karşılık yıllık enflasyonda artışın devam ettiğinin görülmesi halinde bile kurların buna tepki vermesi pek beklenmiyor. Geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında, enflasyonun altında kalmasına rağmen Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmadığını ama buna karşılık piyasadaki iyimserliğin devam ettiğini hatırlatan bankacı, buradan yola çıkarak, yine piyasada enflasyon oranlarına önemli bir tepki beklemediğini söyledi.

Haberin Devamı

Özetle; piyasada oluşan iyimserlik havası devam ediyor. Buna karşılık piyasa uzmanları son günlerdeki hareketin kalıcı olamayacağı, gelinen kur rakamlarının orta ve uzun vadede bu seviyede kalmasının çok zor olacağı görüşünde birleşiyorlar. Bence Merkez Bankası yönetimi de son dönemdeki iyimserliğin kalıcı olamayacağı görüşünde ve bunu dünkü açıklamalarıyla göstermiş.

Yazarın Tüm Yazıları