Tamam mı devam mı

TAYYİP Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı makamına oturması, bununla birlikte yeni Başbakanın kim olacağı ve yeni Hükümetin üyeleri piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu tarih yaklaşırken, piyasalarda özellikle yeni ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağına ilişkin merak da büyüyor.
Ankara kulisleri çok yoğun ve yeni Bakanlar Kurulu açıklanana kadar belli ki çalkalanmaya devam edecek. Siyasi kulislerde daha çok Başbakanın ve bakanların kimler olacağı merak edilirken, piyasalarda ise daha çok merak edilen konu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yerinde kalıp kalmayacağı.
Babacan’ın görevine devam edip etmeyeceği henüz netlik kazanmış değil.
Erdoğan’ın piyasaların tepkisini dikkate alarak Babacan’ın görevine devam etmesini isteyebileceği konuşuluyor. Buna karşılık Babacan’ın zaten genel seçimlerde aday olmayıp, işine odaklanacağını söylediğine dikkat çekip, şimdiden yeni kabinede yer almak istemediği belirtiliyor. Hatta “kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele yasası çıkarılmadan bakanlığı kabul etmem” dediği bile söyleniyor. Babacan bakanlığa devam etmek istiyor mu tam olarak bilinmiyor ama istemese bile seçime kadar görevde kalabileceği de konuşulanlar arasında.
Bu arada Babacan’ın tüm tepkilere rağmen artık görevi bırakmasını isteyen AKP’liler de bir hayli fazla. Özellikle Erdoğan’ın yakın çevresinde, “Babacan bakan olduğunda adı bilinmiyordu, şimdi yeni bir bakan da işi götürebilir” diyerek, “faiz düşmanı yeni bir bakan” atanmasını isteyenler var. Bu arada Davutoğlu ya da bir başka Başbakanın “Babacan’ın yüksek kredibilitesi” nedeniyle, Babacan’ı dışarda bırakmak isteyebileceği de konuşulanlar arasında.
Babacan olmadığı takdirde, piyasaların o göreve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in atanacağına ilişkin umudu var. Halbuki kulislerde Şimşek’in Maliye Bakanlığını bile koruyamayacağı söyleniyor. Geçen kabine değişikliğinde Cumhurbaşkanı Gül’ün geri çevirdiği söylenen Nurettin Canikli’nin bu göreve atanacağı, Canikli’nin 3. döneminin sonuna gelirken Erdoğan’ın sözünü böyle yerine getireceği de konuşulanlar arasında. Yine paralel tartışmaları çerçevesinde Şimşek’in bakan olamayacağı AKP kulislerinde konuşuluyor.

BÜROKRASİDE DEĞİŞİKLİK

Babacan’ın kalması halinde bile ekonomi bürokrasisinde kapsamlı bir değişiklik bekleniyor. Yine paralel tartışmaları kapsamında Başbakanın sözünü tam yerine getirmedikleri için hedefe alınan bürokrat sayısı bir hayli fazla. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı’nın IMF’deki yeni görevi nedeniyle artık bu görevde olmayacağı kesin. Eğer Babacan kalırsa bu göreve Kalkınma Bakanlığı’ndan, teknik yönü kuvvetli bir atamanın yapılması bekleniyor.
Bu arada Babacan olmadığı takdirde Merkez Bankası yönetiminin iyice sıkıştırılacağı ve istifaya zorlanacağı da söylenenler arasında.
Babacan kalsa bile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul (BİST) un başkanları dahil kurul üyeliklerinde kapsamlı değişiklik olacağı değişim dönemi yaklaşırken daha çok konuşulmaya başladı. Başbakanın danışmanları ve akraba yazarlarına yakın sosyal medya sitelerinde bu isimler veriliyor, listeler hazırlanıyor.
Özetle; Babacan görevde kalacak mı belli değil ama Babacan bu görevde kalsa bile çalışacağı ekonomi bürokratlarının çoğunun değişmesi söz konusu. Babacan’ın vereceği “Tamam mı, devam mı” kararında bu tasfiye niyetinin de rol oynayacağını sanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları