Merkez kurdan korktu faizde orta yolu seçti

ÜZERİNDEKİ siyasi baskıların arttığı Merkez Bankası yönetimi, dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, diğer faiz oranlarını değiştirmezken, haftalık repo ihale faizinde yarım puanlık indirim yaptı.

Haberin Devamı

Bu karar Merkez’in faiz koridorunda bir değişikliğe ihtiyaç duymadığını gösteriyor. Bunun en önemli nedeni ise Merkez Bankası’nın kurlarla ilgili korkusu. Kurlardaki aşırı hareket halinde fonlama faizini yükselterek dövize olan talebi engellemeye devam etmek istiyor.

Merkez sıkı para politikasına devam edeceğini söylüyor ama yarım puanlık repo faiz indirimi bu amaca ters düşüyor. Dolayısıyla yarım puanlık indirimin aslında Merkez’in planladığı bir indirim olmadığı, siyasi baskılar nedeniyle bu yola gidildiği yorumu yapılabilir. Yani Merkez kurdan korktuğu için temkinli olup, faiz indirmek istemiyordu ama siyasi otorite ile arayı bulmak için, böyle bir karar almış gibi gözüküyor.
Peki, bu indirim siyasi otoriteyi memnun edecek mi derseniz; etmesi çok zor. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan belli ki en az 1,5-2 puanlık indirim bekliyordu. Buna karşılık Merkez’in bu kararıyla piyasayı tatmin ettiğini söyleyemesek bile, “piyasayı fazla tedirgin etmeyecek bir karar olduğunu” söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Bu kararların etkisi ne olur denilirse; fazla bir değişiklik beklenmiyor. Dün PPK kararının ardından Hazine kağıdı faizleri çok küçük bir oranda düşerken, kur yukarı çıktı.

Piyasa uzmanları koridorun üst sınırının sabit tutulmasının, TL’nin değerinin korunması açısından olumlu olduğunu, ancak kısa dönem etkisi geçtikten sonra, sorun olabileceği görüşündeler, Çünkü “Merkez siyasi baskılara karşı dik durmak yerine orta yolu tercih etti” diye algılanacak.

Yazarın Tüm Yazıları