Konkordato sayısı kaç?

EKONOMİNİN içine girdiği sıkıntının en önemli göstergelerinden biri olan şirketlerin artan konkordato ilanları tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın geçen hafta konkordato ilan eden şirket sayısını 356 olarak açıklaması tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışılması sırasında bakanın açıkladığı bu sayının “eski veri” olabileceği iddia ediliyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan hem alacaklıyı hem de borçluyu koruyan bir taslak üzerinde çalıştıklarını vurgulamış, “Konkordato da Adalet Bakanlığının takip ettiği bir proje. Adalet Bakanlığına biz de bakanlık olarak görüş veriyoruz ve hem borçluyu hem alacaklıyı koruyucu bir taslak üzerinde çalışılıyor ama şu ana kadar konkordato ilan eden firma sayımız 356. İstanbul’da 132, Ankara’da 50, İzmir’de 27, Kocaeli’nde 26, Bursa 13, Hatay 11, Mersin 9, diğer iller 88 olmak üzere toplam 356 firmamız bulunmaktadır” demişti.

Haberin Devamı

Konkordato ilanları Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanıyor ve en doğru veri buradan alınabiliyor. Bu yılın ticaret sicil gazetelerinde kabaca bir göz geçirdiğinizde, sadece Ekim ayında yılın ilk 6 ayındaki konkordato ilanlarından daha fazla ilanın bir ayda yayımlandığı görülüyor. Buradan yola çıkarak Bakan Pekcan’ın ekim öncesi, belki ilk 8-9 aylık konkordato ilan sayısından söz ettiğini tahmin etmek daha doğru olacak.

Kesin bir rakam belirleyemedik ama; şu ana kadar, bu yıl ilan edilen konkordato ilan sayısının bakanın söz ettiği rakamın iki katından fazla olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yani bu yıl şimdiye kadarki konkordato sayısının 750 civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Ticaret sicil gazetesi taramalarımızda gözlediğimiz bir başka gelişme de ekim ayında patlayan konkordato sayısının, kasımın ilk haftası itibariyle aynı hızla devam ettiği yönünde. Kısacası; bu hızla devam ederse, yıl sonuna kadar şahsen konkordato sayısının bine ulaşmasa bile bu rakama yaklaşacağını tahmin ediyorum.

Taramalarımızda gördüğümüz başka bir açı da, konkordato ilan eden şirketlerin merkezlerine bakıldığında, doğal olarak en çok İstanbul’daki şirketlerin gözükmesi. İstanbul’u sırasıyla Ankara ve İzmir’in izlediği görülüyor. Bakan Pekcan da zaten 356 firma açıklaması yaparken, İstanbul’da 132, Ankara’da 50, İzmir’de 27, Kocaeli’nde 26, Bursa 13, Hatay 11, Mersin 9, diğer illerde ise toplam 88 firma sayısı vermişti.

Haberin Devamı

Şirketlerin faaliyet alanına baktığımızda ise, gazetede yazılı çok farklı iştigal alanları yazıldığı için, sektör itibariyle kesin bir şey söylemenin zorluğunu gördük.

ARTMASI KAÇINILMAZ

Konkordato ilanları konusunda bazı işletmelerin bu yolu suistimal ettikleri yönündeki eleştiriler çok fazla. Bu eleştirilerin de etkisiyle konkordato sisteminde değişiklik konuşulmaya başladı ve ortalıkta çok sayıda değişiklik taslağı dolaşıyor.

Şurası bir gerçek ki; sistemi ne kadar değiştirirseniz değiştirin, mevcut ekonomik ortam düzelmediği sürece konkordato sayılarının artması, bu uygulamanın yaygınlaşması kaçınılmaz. Daha önceki iflas erteleme sistemi ve devamında konkordato ilanları bize gösteriyor ki; bu yolu tıkasanız da mevcut koşullar başka yollara başvurulmasını beraberinde getirecek, tıkanma devam edecek.

Haberin Devamı

Çünkü ekonomik gidişat önümüzdeki dönem şirket kapanmalarının, faaliyetler durdurmaların devam edeceğini gösteriyor. Mart sonundaki yerel seçimlere kadar belki durum yumuşatılacak ama belli ki sonrasında devam edecek.

Çünkü banka kredilerinde başlayan hızlı daralma devam ediyor. Kamu bankaları desteği de yetmedi, sektörün kredileri hızla daralıyor, batık kredi sorunu büyüyor.

Buna karşılık, cari açık rakamlarının da gösterdiği gibi, büyüme oranlarında daralmanın keskin biçimde sürdüğü görülüyor. Kısacası; konkordato ilanları, ekonominin içine girdiği darboğazın göstergesi ve kısa sürede çözüm gözükmüyor. Çözüm çok daha radikal tedbirler alınmasından geçiyor.

Yazarın Tüm Yazıları