Ekonomik gidişatı büyüme ve bakan tercihleri belirleyecek

BİR yanda ekonomideki kırılganlıkların artması öte yanda yeni idari sisteme göre yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi; hükümetin önümüzdeki dönem uygulayacağı ekonomik politikayı bu çelişkide vereceği karar belirleyecek. Hem yeni kabine oluşumuyla, hem ekonomide açıklanacak yeni yol haritasıyla, bu tercihin nasıl yapıldığını göreceğiz.

Haberin Devamı

Katar kriziyle birlikte yeni kabinenin açıklanmasının geciktiği söylenirken, gecikmeyle ilgili dillendirilen bir başka söylentide, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem siyasi hem ekonomik olarak, tercihlerini henüz belirlememiş olmasının” öneminden söz ediliyor. Haziran sonunda mevcut bakanların yol haritası önerileriyle gelmesi istenirken, böylece yapılacak tercihler için zaman da kazanıldığı, Erdoğan’ın dış politika ve ekonomide bu süre içinde kararını netleştirmesiyle birlikte, yeni yol haritası ve kabinenin de belli olacağı konuşulanlar arasında.

Cumartesi Hürriyet’te yer alan Nuray Babacan’ın “Ekonomiye 3 aşamalı plan” haberinden, yapılacak tercihlerin masaya yatırılmaya başladığını anlıyoruz. Son Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in detaylı bir brifing sunduğu, Erdoğan’ın ve bakanların ara girmesiyle sunumun uzadığı belirtiliyor. Bakanlıkların yılsonuna kadar 180 günlük, ardından 365 günlük ve üçüncü aşamada seçime kadar 300 günlük plan yapmalarının istendiği belirtilirken, kısa sürede vatandaşa değecek yatırımların öne alınması, acil olmayan kamu yatırımlarının ötelenmesi üzerinde mutabakata varıldığı bilgisi de ekonomi adına önemli. Bu bilgi Hükümetin ekonomik gidişat konusunda ayaklarının yere basmaya başladığının bir göstergesi olabilir.

Haberin Devamı

Ancak haberden öğrendiğimiz kadarıyla cari açık ve yüksek faiz konusunda bir mutabakata varılamamış. Özet olarak aşırı büyüme hırsının cari açık ve faizleri yükseltip dengeleri bozabileceği, o nedenle kontrollü büyüme tercihinin gündeme geldiği gözüküyor. Ancak toplantıda düşük büyümenin halkın rahatsızlığında oynadığı rol ve esnafı olumsuz etkilemesi de gündeme gelmiş. Yani seçimi kazanmak için büyümenin yüksek tutulması ısrarı gözüküyor.

TERCİHE GÖRE BAKAN

Ekonomiyi yakından takip eden herkes, bu toplantıda hangi bakanın aşırı büyüme ve gaza basma görüşünde olduğunu, hangilerinin dengeli bir gidişattan yana olduğunu kestiriyordur. İşte burada temmuza kaldığı söylenen kabine değişikliğinde kimlerin ekonomiden sorumlu olacağı büyük önem kazanıyor.

Haberin Devamı

Şöyle diyelim; bu 3 aşamalı planlar aşırı büyümeye dayalı hazırlanırsa bunu uygulayacak kabinede, söylendiği gibi, Ali Babacan’ın, hatta Mehmet Şimşek’in yer alması, alsa da etkili olması beklenmemeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, pek tahmin etmiyorum ama, seçimlere giden süreçte yüzde 4 civarında bir büyüme, faiz ısrarı geride bırakma, OHAL başta olmak üzere normalleşmenin sağlanması gibi adımlar atacaksa, ancak o zaman bu bakanlar kabinede iş yapabilir.

Buna karşılık mevcut siyasi ve ekonomik gidişatı devam ettirme hatta daha da gaza basma tercihinde bulunacaksa Nurettin Canikli gibi isimlerin ağırlığının daha artması beklenmeli. Aşırı büyüme tercihi yapıp, piyasalara karşı yine şirin görünme yolu seçilirse, o zaman da mevcut ekonomi yönetiminde önemli bir değişiklik ihtiyacı olmayacaktır.

Haberin Devamı

Bence bunlardan bağımsız olarak Katar krizinin alacağı şekil, ABD ve AB ile ilişkiler, küresel ekonomik sistemdeki sürprizler, siyaset ve ekonominin gidişatında belirleyici olabilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyüme konusunda vereceği karar ve bakan tercihleri de ekonomik gidişat için önemli ipuçları verecektir.

 

Yazarın Tüm Yazıları