Ekonomi artık siyasi çatışmaya kurban edilmemeli

REFERANDUM sonuçları kesinleşti ama siyasi barış ortamını getirip getirmeyeceği henüz bilinmiyor. Halbuki ekonomide acil önlem ihtiyacı giderek artıyor ve ekonominin artık siyasi çekişmelerin gölgesinde kalmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Referandumdan evet çıkması ancak bunun bıçak sırtı bir oranda kalması, itirazları gündeme getirirken, bu durum siyasi tansiyonun düşmesini engelleyebilir. Bununla birlikte tartışmaların sürmesi halinde, bir süre daha siyasi çekişmelerin devam edeceği hatta artacağı kaygılarını ortaya koyuyor.

Buna rağmen piyasaların, evet oyu çıkmasıyla birlikte bunu olumlu satın alması bekleniyor. Ancak siyasi çatışmalar devam ederse, piyasaların da buna tepki vermesi kaçınılmaz olacaktır.

DIŞ POLİTİKA ÇOK ÖNEMLİ

Kısa vadeli piyasa hareketlerinin dışında Türkiye ekonomisinin asıl ihtiyacı ise, bozulmaya başlayan mali dengeleri yeniden düzeltecek ve güven vererek yeniden büyümeyi canlandıracak yapısal tedbirler. Bunların gerçekleşmesi için uygun bir siyasi ortam olacak mı, uygun ortam olsa bile siyasi iktidar bu tercihte bulunacak mı, yakında bunun ipuçlarını görmeye başlayacağız.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönem ekonomi için en hayati konulardan biri de Türkiye’nin dış politikasında yaşanacak gelişmeler olacak. AB’nin ilk referandum yorumunun olumsuz olduğunu görüyoruz. Bu süreçte gündeme gelen idam cezası için atılacak adımlar, ekonomi için hala çıpa olan AB konusunda yaşanacak gelişmeler önemli olacak. AB’nin yanı sıra ABD başta olmak üzere Batı dünyasıyla yaşanacak gelişmeler Suriye ve Irak’ta yaşanacaklar içeride yaşanacak siyasi gerginliğin yanı sıra ekonominin geleceğini de belirleyebilir.

ASIL SÜREÇ BAŞLIYOR

İpuçlarını aldığımız referandum sonuçlarına ilişkin gerginliğin toplumsal huzursuzluğa yol açması halinde ise ekonominin acil ihtiyaçlarını savsaklanması, bunun makro dengeler üzerine etkisi de kaçınılmaz olacaktır.

Bunlarla birlikte seçimin 2019 yılında normal zamanında yapılıp yapılmayacağı, bir erken seçimi gündeme getirip getirmeyeceği de piyasalar açısından yakından takip edilip fiyatlanacaktır. Erken seçim tartışmalarının yeniden gündeme gelmesinin piyasa etkisinin yanında, gereken ekonomik reformların gecikmesine neden olacağı da açıktır.

Özetle; ekonomi referandum sürecinde iyice kırılganlaştı, hem küresel ekonomik gelişmeler, hem içe ve dış siyasi çatışmaların bu kırılganlığın kötü sonuçlanmasına neden olma tehlikesi var.

Haberin Devamı

Bu nedenle belki de, ekonominin geleceği için asıl sürecin şimdi başladığını söylemek doğru olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları