Bandırma işâleminde canlılık ve çevre duyarlılığı

Bandırma’daki iş ortamına ilişkin en önemli ayırıcı özellikler neler diye bakarsak; canlılık, heyecan ve çevreye duyarlılık bilincini sayabilirim.

Haberin Devamı

2 günlük ziyaretimizde gözlem için en verimli toplantı, bir açık oturuma dönen, toplantıdan önceki akşam yemeği idi. Herkes söz alarak tek tek konuştu; samimi olarak Bandırma’daki iş ortamına ilişkin kaygılarını dile getirdiler. Gördükleri aksaklık noktalarını bir ortamda açıkça dile getirdiler. Özellikle Belediye Başkanı Dursun Mirza, bıkmadan eleştirilere tek tek yanıt verdi. İşadamlarının çoğu da, plan başta olmak üzere, yaşanan sorunların büyük kısmının Bandırma Belediyesi’nin bağlandığı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki aksamalardan kaynaklandığının bilincindeydi.

ŞEHİR ÇOK HAREKETLİ

Bazen birbirlerinden, örneğin Liman hizmetlerinin pahalılığından yakınmalar oldu ama herkes kişisel değil işe ilişkin tartışma yaşandığının bilincindeydi. Yani heyecanlı ama medeni bir tartışma ortamı sağlanabilmişti.

Haberin Devamı

Özet olarak Bandırma işaleminin en önemli özelliklerinden birini canlılık ve heyecanın devam etmesi olarak gözlemledik. Yemekten çıkışta yürüdüğümüz sokaklarda, hafta içi olmasına rağmen, örneğin benim Ankara’da göremediğim kadar bir canlılık ve trafik vardı. Bandırma işalemindeki bu heyecan ve canlılığın, kentin genel dokusundan, bu bölgenin insanlarından kaynaklandığı açık. Bunun yanında bu canlı ve heyecanlı ortamı sağlayan idarecilerin payını da saymak gerek.

Resmi otoritelerin yanında, örneğin Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı’nın herkesle içiçe, protokolden uzak, samimi kişiliğinin katkısı açıkça gözleniyor. Kılkışlı’nın yanısıra Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemi yaptıkları konuşmalar ile Bandırma için çalıştıklarını açıkça gösterdiler.

GELECEK İÇİN ÖNEMLİ

Bandırma işalemindeki çevre bilinci de, Türkiye’nin genelinde göremediğimiz bir duyarlılığı ortaya koyuyordu. Kaymakam Günhan Yazar’ın üzerinde durduğu en önemli konulardan biri de yine çevre kaygısı, büyürken gözetmemiz gereken bu değerlerdi. İşadamlarının konuşmalarında hava ve su kirliliğine ilişkin kaygıları duymak, planlı, çevreye duyarlı büyümeden sözetmelerini duymak, benim için sevindiriciydi.

Haberin Devamı

Özetle; Bandırma insanlarıyla, işalemiyle herşeyden önce medeni bir kent. Yaşam tarzı nedeniyle İzmir nasıl cazibe merkezi olduysa, bence Bandırma da aynı potansiyele sahip.

Bandırma’nın potansiyelini gerçekleştirmesinin önündeki en büyük engel ise idari yapı, yani Büyükşehir Belediyesi’ne tam olarak bağlanması, kendi kararlarını verme inisiyatifinin elinden alınması gibi gözüküyor.

Hem büyümeye hem de yaşama sahip çıkmayı birlikte istemek, bence Bandırma’nın geleceği açısından en önemli avantajlarından biri.

Yazarın Tüm Yazıları