Erdal Fernergiz

Demirspor'da ayarlarla oynandı

3 Aralık 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Kendi saha ve seyircisi önünde bu sezon ilk yenilgisini Samsun’dan alan Adana Demirspor’un mağlubiyetindeki en büyük etken ‘Yeneriz’ havası ve Teknik Direktör Kluivert’in yanlış kadro seçimi ile maça çıkması oldu.

YANLIŞ KADRO

Mavi Şimşekler sezon başından beri muhteşem taraftarı ve kadrosu ile ortaya göze hoş ve heyecan verici bir oyun ortaya koyarak taraflı tarafsız tüm sporseverlerce alkış aldı.

Bunda da kadro istikrarı önemli bir rol oynadı. Ancak gel gör ki ligin alt sıralarından kurtulma mücadelesi veren deplasmanlarda gol dahi atamamış Samsun karşısına değişik bir 11’le sahaya çıktı Hollandalı hoca.

Defansın bel kemiği Gravillon, Balotelli sakatlığı, Rodrigues cezası nedeniyle yoktu tamam anladık. Sezonun başarılı isimlerinden milli takıma da seçilen kaleci Ertaç, takımın usta isimlerinden Nani niye yedekti. Bu maçlarda dahi kadroda yer alamayacak bir futbolcu mu Nani.

Son zamanlarda kadroda yer bulan İsmail, Tayfun niye yoktu diye sormak lazım Kluivert’e.

Samsun karşısında takımın starlarından Belhanda, Yusuf’lar, Emre Akbaba, N’diaye, Niang da kendi performanslarından çok uzak, eski günlerini aratır bir oyun oynadılar. Maçın başından sonuna kadar sürekli top kayıpları yaşandı. Semih’in çabaları da puan almaya yetmedi. 

Yazının Devamını Oku

Adana’da siyaset kazanı kaynıyor

14 Kasım 2023
Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekilliği genel seçimlerini yoğun bir tempoda geçiren siyasi partiler rotayı yerel seçimlere çevirdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan özellikle büyükşehirlerde AK partili isimleri görmek istediğini ve buna çok önem verdiğini kurmaylarına verdiği talimatlarla açık açık dile getiriyor. Yaklaşan yerel seçimler öncesi büyükşehir belediye başkan adayı olmak isteyen birçok isim Adana’da siyasi kulislerde çalışmalarını hızlandırdı. Siyaset kazanı kaynamaya başladı.

ERDOĞAN’IN DEDİĞİ OLUR

Cumhur ittifakının büyük ortağı AK Parti’de Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için birçok isim konuşuluyor. Eğer MHP lideri Devlet Bahçeli ikna edilip Adana’da AK Parti adayı olursa Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’in ismi öne çıkıyor şu sıralar. Tabi birden fazla isim de konuşuluyor ancak son söz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olacak… Bir de Cumhur ittifakının ikinci ortağı MHP var tabi gündemde. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ısrarla ‘Adana, Mersin, Manisa’yı istiyorum’ demesi nasıl sonuçlanacak merak konusu şimdiden. MHP Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için eski başkan Hüseyin Sözlü, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ve MHP Adana milletvekilliği adayı iş insanı Cahit Öztok, eski milletvekili Seyfettin Yılmaz’ın ismi geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Devlet Bahçeli’nin isteğini geri çevirmeyeceği de bilinen bir gerçek gibi duruyor masada.

CHP’DE KARTLAR YENİDEN KARILACAK

CHP’de ise durum biraz daha karıştı şu sıralar. Nedeni de hafta sonu yapılan 38. Olağan genel Kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesi ve Özgür Özel’in genel başkanlığı kazanması. Bu sonuç özellikle yerel seçimlerde çok önemli bir durum oluşturuyor. Kurultay sonrası siyaset yeniden şekillenecek ve kartlar yeniden karılacak. Bu değişim yerel seçimler öncesi CHP’nin hem elindeki büyükşehir, ilçe belediye başkanlıklarını kaybetmemesi hem de aday belirlemede önemli bir rol oynayacak. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde istediğini alamayan CHP şimdi yerel seçimlerde başkanlıkları kaybetmemek, yenilerini eklemek istiyor. Adana’da şu an mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar akla gelen ilk isim. Tüm kesimler tarafından net bir şekilde Karalar ismi öne çıkarken, bir hayli de güçlü durumda. Aday olmasına kesin gözle bakılıyor.. İlçe belediye başkanlıklarında da değişim beklenmezken Seyhan’da Akif Kemal Akay, Çukurova’da Soner Çetin, Ceyhan’da Hülya Erdem yerlerini korurlar gibi görünüyor.

İYİ PARTİ NE YAPACAK?

Genel seçimler sonrası Meral Akşener’in yaptığı açıklamalarda ‘Yerel seçimlere kendi adaylarımızla gireceğiz’ sözü ne kadar gerçekleşecek ne kadar gerçekleşmeyecek. İttifaklar olacak mı olmayacak mı sorularını da beraberinde getiriyor. Akşener’in her ne kadar söylediği sözler kendisini ve partisini bağlasa da siyasette bir günün hatta bir kaç saatin de çok önemli olduğu bilinen bir gerçek. CHP’de oluşan değişim ve yeni genel başkan ittifakı getirir mi bekleyip göreceğiz.

Yazının Devamını Oku

Sürpriz kadro tutmadı

13 Kasım 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Kendi saha ve seyircisi önünde yenilmez armadayı oynayan Adana Demirspor, deplasmanlarda aynı başarıyı gösteremiyor. Oynadığı dış saha maçlarında bir galibiyeti yok. Son deplasmanlardan da yenik ayrılmıştı. Mavi Lacivertliler mutlak üç puan parolasıyla sürpriz bir kadro ile çıktığı Sivas karşılaşmasından da ancak bir puan çıkarabildi. 3 puan hasreti sürdü.

Hollandalı teknik direktör Kluivert, Yiğidolar karşısında  İsmail, Abdulsamet, Zeneti, Yusuf Erdoğan’ı 11’de tercih etti. İstediği oyunu görmeyince de asıl kadroya döndü ve İlerleyen dakikalarda Balotelli’yi, Dorukhan’ı, Yusuf Sarı’yı, Gravillion’u, Yusuf Barasi’yi sahaya sürdü. Bu oyuncuların girmesinden sonra galibiyet daha çok arandı ama zaman yetmedi, sahadan bir puanla ayrılarak evine döndü Mavi Şimşekler. 

ERTAÇ GEÇİT VERMEDİ

Sivas karşısında bir puanın alınmasında kaleci Ertaç büyük rol oynadı. Bu sezon formunun zirvesinde olan ve milli takıma da seçilen Ertaç, maçta öylesine başarılı oldu ki taraflı tarafsız her kesimden alkış aldı. Yerden, havadan gelen toplarda kritik kurtarışlara imza atan, yediği golde de hatası olmayan Ertaç, bir çok pozisyonda rakiplere gol şansı vermedi, maça damga vurdu. Kaptan Stambouli de bu sezon eşitlik golünü atarak kendi adına sezonun ilk golünü kaydetti. Mavi Şimşekler, aldığı bu sonuçla ve Beşiktaş’ın da 3 puan kaybıyla Ligde 3. Sıradaki yerini korudu ve puanını da 21’e çıkardı. 

FENERBAHÇE ALARMI

Adana Demirspor’da şimdi gözler Fenerbahçe maçına çevrildi. Evinde hiç puan kaybetmeyen Mavi Lacivertliler bu hafta sonu oynayacağı Fenerbahçe maçının hazırlıklarına ara vermeden devam etti. Evinde oynadığı maçlarda 6’da 6 yapan Mavi Şimşeklerde hedef 7’de 7 yapmak. Tüm takım paydaşları büyük bir titizlikle disiplinli bir şekilde bu maça hazırlanıyor. Tabi ki Adana Demirspor’un en büyük güvencesi de ülkemizin en iyi taraftar gruplarından 12. Adam mavi lacivert sevdalıları.

Yazının Devamını Oku

En büyük bayram kutlu olsun

30 Ekim 2023
Cumhuriyet yönetiminde 100 yılı geride bıraktık. Cumhuriyet, bir devletin yönetim biçimidir ve halkın seçtiği temsilciler tarafından idare edilir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından benimsenen cumhuriyet, ülkemizin temel değerlerinden biridir. Cumhuriyet, ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir.
ALTIN HARFLERLE YAZILDI

“Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!” diyerek 100 Yıl önce tarihin sayfalarına altın harflerle “CUMHURİYET” yazan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyorum. Bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür.

BÜYÜK GURUR

Yazının Devamını Oku

Adana Demirspor bu ligin rengi

30 Ekim 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Adana Demirspor lige çıktığı ilk andan itibaren tüm sporseverlerin kalbinde yerini aldı. Ligin rengi oldu. Başkan Murat Sancak ve yönetimi öyle bir takım oluşturdular ki tüm ülkenin sevdiği, alkışladığı, izlenmesi zevk veren adeta herkesin gönlüne giren ikinci bir takımı oldu Mavi Şimşekler. 

MUHTEŞEM GÖRÜNTÜ

Evinde oynadığı tüm maçları kazanarak ‘Burası Adana, burdan çıkış yok’ dedirten muhteşem bir taraftar grubuna da sahip Mavi Lacivertliler. Son oynanan Konya maçında da bunu bir kez daha gördük ve yaşadık. 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin coşkusunu öylesine anlattılar ki tribünde “CUMHURİYET ŞEREFLİ MEVCUDİYET”, “YAZIYOR, YAZIYOR CUMHURİYET İLAN EDİLDİ 29 EKİM” duygu yüklü, muhteşem kareografiler gözleri yaşarttı tüm sporseverlere bir kez daha ‘Yaşasın Cumhuriyet’ dedirtti. Tüm emeği geçenleri tebrik ediyor, kutluyor ve ayakta alkışlıyorum. Yusuf Erdoğan’ın maç sonu sahada Bayrakla tur atması da ayrı bir güzellikti. 

ASLINA DÖNDÜ 

Önceki hafta deplasmanda Fatih Karagümrük’e yenilerek büyük bir şok yaşayan Adana Demirspor, Konya maçında fabrika ayarlarına geri döndü ve evinde yenilmezlik serisini 6’ya çıkardı.  Mavi Şimşekler kaleden son adama kadar gerçekten kaliteli bir takım. Milli takımı hak eden Ertaç, iyi bir kaleci. Olağanüstü güven veriyor kalede. Konya karşısında alınan galibiyette de önemli rol oynadı. Defansa bu sezon katılan Gravillon, çok çabuk uyum sağladı ve şimdi defansın bel kemiği. Niang, Rodrigues, N’diaye, Emre Akbaba, Yusuflar, Belhanda tabi ki dünya starı Balotelli bu kaliteli takımda harikalar yaratan oyuncular. Oynadığı dönemlerde adından çok söz ettiren Teknik Direktör Kluviert de Adana Demirspor’da iyi bir yönetimle, keyif veren bir takım sürerek sahaya şehirle uyum sağladı ve başarıda baş rolü kaptı. 

TAŞ, KAĞIT, MAKAS

Yazının Devamını Oku

Adana Demirspor farkını fark ettiriyor

8 Ekim 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Süper Lig’in en renkli en başarılı takımlarından biri oldu Adana Demirspor. Oynadığı tüm kulvarlarda farkını fark ettiriyor. Avrupa serüveni ve hazin biten bir sondan sonra Süper Lig’de özellikle evinde bir başka Mavi Şimşekler. Ligde kendi sahasında tüm maçları kazanan Avrupa da dahil resmi maçlarda 8’de 8 yapan ve muhteşem taraftarıyla güçlü bir profil çizmeye devam ediyor.  Adana’nın Mavi Şimşekleri Çaykur Rize’yi, Pendikspor’u, Beşiktaş’ı, Alanyaspor’u ve Trabzonspor’u da yenerek müthiş bir seriye imza attı.

NAZAR DEĞDİ

Adana Demirspor bu sezon oturmuş kadrosuyla tam bir güçlü  takım görüntüsünde. Kalede Ertaç (İlk defa milli takıma çağrılması da boşuna değil), defansta Semih-Gravillon tandemi, önlerinde Stambouli, Belhanda, Emre Akbaba, son maçlarda 11’de yerini alan Nani, Niang görevini yapan ve takım oyununu hatasız oynayan grupta yer aldı. Hele hele Yusuf Sarı… Kariyer sezonunu oynayan Yusuf Sarı sağlı sollu bindirmeleri ile ve harika pasları ile özellikle ilk yarının süperi oldu Trabzon karşısında. Sağda oynayıp soldan gol pası vermesi de gerçekten çok ilginçti. O kadar harika bir oyun sergiledi ki nazar da değdi. Sakatlanıp çıktı. Başkan Murat Sancak hemen Fransa’ya tedaviye göndererek tedavisine başlandığını söyledi. Neyse temennimiz yeşil sahalara sağlam ve acil dönmesi. Bir de Balotelli’si var bu takımın bazen 11’de bazen de sonradan girerek rakiplerin korkulu rüyası. Teknik Direktör Kluivert’in de oyun yapısını oturtması ile iyi bir takım çıktı ortaya. Velhasıl bu sezon Adana Demirspor’u izlemek, seyretmek bir başka güzel.

TEMPOYU YAYMAK GEREK

Mavi Şimşekler her rakip karşısında müthiş bir tempo ile başlıyor. Agresif, oyunun hızını artıran, topu devamlı kanatlara taşıyan, topu kaybettiği an çok çabuk geri dönen, müthiş bir pres yapan, organize ataklarla gol arayan yaptığı baskı sonucu gol de bulan bir ekip görüntüsünde Mavi Lacivertliler. Kaleci Ertaç topu tuttuğunda oyuna hızlı ve iyi sokması da takımın artılarından biri.  Yalnız şunu da söylemek gerek. Yüksek tempoyu ve bu oyunu tüm maç boyuna yaymak lazım.  Bence bu biraz aksıyor. Milli arada bu eksikliği gidermek de tabi ki Hollandalı hocanın görevi.

MİLLİ TAKIMA 3 İSİM

Yazının Devamını Oku

4x4'lük Demirspor

2 Ekim 2023
Bu sezon tüm Türkiye 4x4’lük bir Adana Demirspor izliyor. Neden mi 4x4…

Mavi Şimşekler Süper Lig’de iç sahada oynadığı 4 maçı da kazanarak 4’te 4 yaptı. Ligin güçlü ekibi Beşiktaş’a, Alanyaspor’a 4 çekti, puanını 14 yaptı. Velhasıl tarih yazmaya devam ediyor Adana’nın Süper Lig temsilcisi…

BALOTELLİ GOLLERLE DÖNDÜ

Adana Demirspor muhteşem kadrosuna Dünyaca ünlü yıldız Balotelli’yi bir kez daha ekleyerek daha da güçlendi. Bir sezon ayrılıktan sonra yeniden Adana Demirspor’a dönen Balotelli kaldığı yerden gollerine devam dedi. Alanya karşısında geceye damga vuran isimdi.

Tribünlerden çok büyük sevgi ve destek gören Balotelli, attığı gollerin yanı sıra takım arkadaşlarına tek toplarla da servis yaparak uzun uzun alkışlandı. Süper Mario Balotelli Adana’da çok seviliyor o da bunu biliyor. Attığı golü teknik direktör Kluivert’e armağan etmesi bir başka güzellikti maç içinde. Biz de kendisine ‘Aramıza yeniden hoş geldin, gollerin devam etsin’ diyoruz.

ASİST ŞOV

Adana Demirspor’da her futbolcu takım için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Tam bir takım ruhu var. Her hafta da bir kahraman çıkıyor. Bu haftanın kahramanı da yaptığı asist şovla maçın adamı olan Yusuf Sarı idi. Bitmez tükenmez enerjisiyle Yusuf Sarı gerçekten bu sezon kariyer sezonunu oynuyor, milli takıma seçilmesi de boşuna değil. Takıma yeniden dönen Balotelli önceki sezon Mavi Lacivertli formayı giyen Yunus’un asistleriyle çok gol atmıştı. Şimdi de Yusuf Sarı’yı buldu. Dünyaca ünlü oyuncu. Attığı gollerde hep Yusuf Sarı-Balotelli işbirliği vardı. Bu da takıma olumlu yansıdı. Takımda o kadar çok değerli, tecrübeli oyuncu var ki say say bitmez. Kalede Ertaç, defansta Semih-Gravillon-Svensson, orta sahada Emre Akbaba-Stambouli-Belharda-Nani, sağda Yusuf Sarı, solda Yusuf Erdoğan ileri uçta Niang şimdi bir de Balotelli. Ne diyelim Başkan Murat Sancak’ı kutlayalım böyle bir takım kurduğu için.

DAHA ÇOK SEYİRCİ OLMALI

Yazının Devamını Oku

Demirspor tarih yazıyor

28 Eylül 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Adana Demirspor tarih yazmaya devam ediyor. Geçen sezon Avrupa’ya giderek harika maçlar çıkaran ve gruplara kalmayı kıl payı kaçıran Mavi Şimşekler bu sezon da çizgisini bozmadı ve üst sıraları hedefleyip yoluna devam ediyor. Kendi sahasında Beşiktaş’ı konuk eden Mavi Lacivertliler rakibini 4-2 yendi. Ligde 35 yıl sonra galip gelmenin yanı sıra ilk kez 4 de gol atarak tarihe bir not daha düştü.

EKSİK KELİMESİNİ SEVMİYORUM

Mavi Şimşeklerin son oynadığı maçta Kasımpaşa’ya yenilmesi ve maçı da 9 hatta 8 kişi tamamlaması sonucu tüm spor otoriteleri takımda büyük eksiklik olacağını bunun da Beşiktaş’a yarayacağı görüşündeydi. Ancak unuttukları bir şey vardı. Adana Demirspor Kasımpaşa karşısında da 9 kişi kalmasına rağmen iyi mücadele ederek takım olduğunu göstermişti. Mavi Şimşekler Beşiktaş karşısına karakter koyarak, hiç de eksik çıkmadı yine 11 çıktı. Niye eksik var deniyor ki.  Beşiktaş karşısına farklı bir kadro ile çıktı demek daha uygun olur görüşündeyim oynayanlar da bu takımın bir parçası. Uzun süre oynamamış yedek kulübesinde kalmış ancak bu takımın bir parçası olan oyuncularla mücadele etti ve istediğini de alan Mavi Lacivertlilerin arkasında muhteşem bir taraftar grubu vardı. Tribünler maç boyunca hiç susmayıp Adana’nın zor bir deplasman olduğunu buradan çıkmanın da kolay olmadığını sonuna kadar gösterdi. Kluivert’i de tebrik etmek lazım. Takımı iyi oynatıyor.

MAÇIN ADAMI GRAVİLLON

Maça hızlı ve önde baskı yaparak başlayan Mavi Şimşekler rakibinin atağa çıkmasını önledi. Agresif, istekli  bir oyun sergileyen  Mavi Lacivertliler bu sezon sık sık rastladığımız uzaktan şutlar sonucu bulduğu gollerden iki tane kopyala yapıştır yaptı. İlk dakikalarda Belhanda ve Niang ile 2 farklı öne geçti. Takımını öne geçiren Belhanda sakatlanıp baş dönmesi nedeniyle ikinci yarıya çıkamadı ve geceyi hastanede müşahede altında geçirdi. Neyse ki durumu iyi korkulacak bir şey yok. Farkı açan Emre Akbaba, Yusuf Erdoğan Beşiktaş maçının kazanmasında en büyük rolü oynayanlardandı. Bence maçın iki önemli ismi defansta geçit vermeyen canla başla mücadele eden Gravillion ve Semih’ti. Semih’in hele hele kaleye giden topu çizgi üzerinden kornere atması da maçın kırılma anlarından biriydi. Gravillon Aboubakar’ı adeta kilitleyip oynatmaması bunun yanında tüm maç boyunca üstün bir defans yapması takdiri de övgüyü de hak etti. Tek tek oyuncu karnesi vermeyelim ama başarılı bir oyun sergileyen gol atmasa da Yusuf Sarı’yı da anmadan geçemem. Milli takıma da seçilen Yusuf Sarı bu sezon iyi bir performans sergiliyor. Nani oyunda kaldığı sürede, Belhanda’nın yerine oyunu giren Yusuf Erdoğan da ikinci yarıda fırtına gibi esti. Kalede uzun zamandır oynamayan resmi maçlarda forma giymemiş Vedat Karakuş zaman zaman hatalar yapsa da iki gol yemiş olsa da yine görevini iyi yaptı. Kolay değil bunca aradan sonra kaleye geçmek hem de Beşiktaş karşısında kaleyi devralmak. Sol bekte uzun zamandır oynamayan Abdurrahim de verilen görevi yapanlardandı.

BÜYÜK SEVİNÇ

Adana Demirspor’un Beşiktaş’ı farklı yendiği maçta tribünler de adeta karnaval yerine döndü. Muhteşem taraftar grubu iddia ediyorum en ülkemizin en başarılı bir taraftar grubu maç boyunca susmadı, Başkan Murat Sancak ve Kluivert ile öğrencilerini bağrına bastı. Maç sonu da büyük sevinç yaşayan taraftarlar, oyuncuların tribünleri selamlamasıyla da büyük bir coşku yaşandı, takımla bütünleşti tribünler. Skor ne olursa olsun asla pes etmeyen her zaman kazanmayı hedefleyen Adana Demirspor şimdi puan cetvelinde 3. Sırada ve 11 puanda. Büyük bir başarı sergileyen takımın üst sıralarda olmayı da sonuna kadar hak ettiğini söylemeden geçmeyeceğim. Pazar günü Alanya’yı konuk edecek olan Mavi Şimşeklerde hedef tabi ki galibiyet.

Yazının Devamını Oku