Şehit ailelerine verilecek eve neden ‘hayır’ dediler

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde iki gün önce bir emsal artışı karara bağlandı. Ancak, bugüne kadar getirilen emsal artışlarından biraz farklıydı. Emsal artışıyla, 200 şehit yakını birer ev sahibi olacaktı. Olacak da; önerge Meclis’te oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Fakat CHP ve MHP grupları önergeye ‘hayır’ oyu vermişti. Meclis toplantısını izleyen muhabirimiz Murat Yılmaz’a ‘hayır’ın gerekçesini sordum. Fakat, önergeye dair toplantıda herhangi bir şeyin konuşulmadığını söyledi. Ankara’da artık neredeyse emsal artışsız inşaat yapılmazken, muhalefetin şehit aileleri için getirilen bu düzenlemeye neden karşı çıktıklarını merak ettim doğrusu.

* * *

CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya’ya sordum, o da itirazlarını şöyle sıraladı:

* Söz konusu plan değişikliği, bin 147 dairelik projeye 783 konut daha yapılmasına olanak sağlıyor, fakat bunun 200’ü şehit ailelerine verilecek. Geriye kalan 583 daire ne olacak?

* Projede 21 bin metrekarelik inşaat artışı var ve bunun dışında Meclis’e hiçbir bilgi verilmedi. Biz şehit ailelerine konut yardımı yapılmasına elbette karşı değiliz. Ancak, teklifi detaylarıyla Meclis’e getirsinler konuşalım.

Haberin Devamı

* 200 dairenin maliyeti nedir? 583 daireden elde edilecek gelir nedir? Bu emsal artışı, 200 dairenin maliyetini karşıladıktan sonra şirketin kasasına gelir mi bırakacak?

* Tüm bunların Meclis’te şeffaf bir şekilde konuşulmasını istiyoruz. Yoksa, biz de her zaman şehit ailelerine yönelik atılacak her adımı sonuna kadar destekleriz ve destekliyoruz da.

* * *

Şehit ailelerine konut verebilmek ve bunun için çaba göstermek, alkışlanacak bir hareket gerçekten. Keşke daha fazlası sağlansa ancak, Yılmazkaya’nın eleştirilerine de katılmamak mümkün değil. Kamuda şeffaflık istemek, ülkesine hizmet eden, vergisini ödeyen her vatandaşın hakkı.

SÖZ KİMDE

Kamuda şeffaflık demişken, Londra’da bir süredir devam eden “Have your say” (Söz sizde) uygulamasından bahsetmek istiyorum.
Bizdeki “Mavi Masa”ya benzetebilirsiniz. Orada da tıpkı bizim kentlerimizde olduğu gibi, şikayetlerinizi ve önerilerinizi iletiyorsunuz, kent hakkındaki fikirlerinizi beyan ediyorsunuz ama “Have your say”in bizden çok farklı bir durumu var.

* * *

Geçenlerde, Londra’nın yeni belediye başkanı Sadiq Khan da her yıl olduğu gibi duyurdu. Bu yılın bütçesi internet sitesi üzerinden açıklandı ve vatandaşlara görüşleri soruldu. Bir e-posta adresi de verilerek, Londra halkının bütçeye dair fikirleri istendi.

Haberin Devamı

* * *
Londra’da yaşayan bir gazeteci arkadaşıma sordum. “Gerçekten bu fikirler dikkate alınıyor mu?” diye. O da, “Evet her yıl bu şekilde sorulur. Buna da ‘consultation’ denir. Sonra bütçe gelen fikirler doğrultusunda yeniden şekillendirilebilir” dedi.

* * *

Londra halkının bütçeye dair fikirlerini göndermesi için dün son gündü. Ankara’da da “Have your say” yapılamaz mı diye düşündüm.
Sonra bir gülme geldi vazgeçtim!

Yazarın Tüm Yazıları