Verilen maç sayısından şampiyonluğa

BU sene Avustralya Açık’ta kadınların seribaşı ve ya dünya sıralamasında üst sıralarda olmaları pek bir şey ifade etmedi.

Haberin Devamı

Simona Halep, Garbine Muguruza, Petra Kvitova gibi favoriler Grand Slam’in daha ilk haftasında elendi. Bu durum kadınlarda ön tahmin yapmayı zorlaştırdığı gibi, ilgiyi de arttırdı. Kafalardaki soru hep şu oldu: “Serena Williams’ın finaldeki rakibi kim olacak?” Bugün dünya profesyonel kadın tenisinde ilk yüz tenisçi arasında herkes birbirini yenebiliyor. Bunun en çarpıcı örneği ise Grand Slam turnuvalarında en az 10 seribaşı tenisçinin daha ilk turda kaybetmesidir. Peki, kadınlarda bu istikrarsızlığın sebepleri nelerdir?

HORMONEL ENGEL
ZİRVEDE olan kadın tenisçilerin çoğu uzun süre mental açıdan güçlü kalamıyor. Hormonel düzensizliklerden dolayı fiziksel performansları değişkenlik göstermekte. Bunun dışında önerilen kadınlarda en azından Grand Slam turnuvalarında erkeklerde olduğu gibi maçların beş set üzerinden oynanması dünya sıralamasını inanılmaz derecede etkileyecektir. Çünkü bu sistem fiziksel gücü, odaklanmayı ve uzun süreli mücadeleyi ön plana çıkaracaktır. Ayrıca kadınlarda omuz, sırt gibi kas gruplarının fazla güçlü olmamasından dolayı servisler bir silah ve avantaj haline gelemiyor...

Haberin Devamı

İşte tam bu noktada Serena’nın servis üstünlüğü kadın tenisindeki hakimiyetinin en çarpıcı örneği. Serena, Avustralya Açık’ta finale kadar 46 ace attı. Ve ilk servisleriyle yüzde 87 oranında puanları kazandı. Buna karşılık ilk kez Grand Slam finali oynayan Alman solak tenisçi Angelique Kerber finale kadar 15 ace attı ve ilk servisleriyle yüzde 67 oranında puanları kazandı. İki tenisçi dün 7. kez karşı karşıya geldi. Daha önce Serena’nın beş, Kerber’in ise bir galibiyeti vardı.

BASİT HATALAR
KERBER’in finale çıkacağını kimse tahmin etmiyordu. Hatta ilk turda kimsenin tanımadığı Japon Misaki Doi’ye karşı aleyhine olan maç sayısını kurtararak şampiyonluk maçına çıkması bunun en güzel örneğidir. Final maçının ilk setinde tecrübeli Serena’nın 23 basit hata yapması Kerber’in beklenmedik şekilde seti kazanmasını sağladı. İkinci set ise tamamen Serena’nın üstünlüğü ile geçti.

Son sette ise Serena’nın vücut diliyle sergilediği değişken ruh hali, bir türlü atamadığı etkili birinci servisler ve Kerber’in inanılmaz mücadelesi setin kıran kırana geçmesine neden oldu. Kerber’in son ana kadar maçı kazanabileceğine inanması ve Serena’nın bilhassa çok kritik yerlerde yaptığı file önündeki basit hatalar Alman tenisçiye kariyerindeki ilk ve belki de en anlamlı grand slam şampiyonluğunu getirdi.

Yazarın Tüm Yazıları