250 bin nüfuslu şehirdeki mucize...

Dünkü yazımızda American Express İstanbul Challenger'in 68 yıllık tarihçesine özetle sunmaya çalıştık. Tarihçe derken 68 yıldan bahsediyoruz. Bu süreç içerisinde İstanbul Challenger etkinliği sadece sponsorların desteği ve kulübün imkânlarıyla hayatta kaldı.

Haberin Devamı

Challenger turnuvaları kendi yerel oyuncularına verdiği imkânlar dışında uluslararası anlamda da kültürel bir önem taşımaktadır. Bu hizmeti sunarken turnuva organizatörü de bir kar elde etmek ister, ancak bırakın kar etmeyi artık gelinen nokta başa baş bile turnuvayı bitirebilmek büyük başarı sayılıyor. Fakat TED Spor kulübü bu olumsuzluklara rağmen turnuvayı ayakta tutmayı hatta ödül almayı bile başardı.

 

Peki bu tarz turnuvaların yurtdışında para ödülünün dışında nasıl bir bütçeyle ve ne tür desteklerle hayatlarını sürdürmektedirler? Bu soruların cevaplarını ve yurtdışında spora dolayısıyla tenise olan sponsorluk bakış açısının nasıl işlediğini American Express İstanbul Challenger'in turnuva direktörü Cem Tınaz’a sorduk;

Haberin Devamı

"CHALLENGER SERİSİ, ERKEK TENİSİNİN TEMELİ"

1-) Challenger serisi turnuvaların küresel tenis için önemi nedir?
Challenger serisi, profesyonel erkek tenisinin temelini teşkil ediyor. Bir spor dalına yönelik bilgiyi belirleyen faktörlerin başında sporcuların elde ettikleri gelirler geliyor. Tenis sporu bu anlamda diğer bireysel spor branşlarından belirgin bir şekilde ayrılıyor.

 

Geçtiğimiz sene Roger Federer yaklaşık 60 milyon dolarlık sponsorluk geliriyle 'bireysel sporlarda dünyada en çok kazanan sporcu' unvanını elde etti. Federer’in spordan elde etmiş olduğu gelirlere baktığımızda ise kariyeri boyunca toplam 110 milyon dolar turnuva para ödülü kazandığını görüyoruz. Bireysel spor branşları için bunlar oldukça yüksek rakamlar.

 

ATP, tenisin popülaritesini korumak için Challenger turnuvalarına büyük önem veriyor. Çünkü tenisçiler ancak bu turnuvalarda iyi gelir elde edebilirlerse kariyerlerinde yükselme şansı yakalıyorlar.

Bu yüzden son 3-4 yılda bu turnuva serisinin minimum standartlarını yükseltecek bazı kararlar aldı. Bu kararlar sonucunda bu turnuvaları oynayan oyuncuların aldıkları ödüller arttı.

"SPARKASSEN OPEN HERKESE ÖRNEK OLMALI"

Haberin Devamı


2-)
Yurtdışında Challenger turnuvalarına sponsorların bakış açısı nedir?

 
Challenger turnuvaları sponsorlara ödedikleri paralar karşılığında oldukça değerli görünürlük olanakları sunuyor. Tabii ki bu imkânlardan faydalanıp faydalanmamak sponsora kalmış ve her sponsorlukta olduğu gibi sponsorun, kendisini görünür kılmak için birtakım ek maliyetlerin altına girmesi gerekiyor.

 

Bunun en güzel örneği geçtiğimiz sene 160 Challenger turnuvası içinde en iyi turnuva seçilen ve Almanya’nın Braunschweig kentinde gerçekleşen Sparkassen OPEN.

 

22 yıllık tarihinde bu ödülü birden fazla kez kazanma başarısını gösteren turnuva 250 bin kişinin yaşadığı Braunschweig kentinde bir haftada tam 30 bin seyirciyi kortlara çekiyor.

 

Haberin Devamı

Toplam 125 bin dolar ödüllü turnuvanın operasyon bütçesi 1.25 milyon dolar. Sponsorlardan gelen bu bütçeyle turnuva en iyi şekilde organize edilirken hafta boyunca gerçekleştirilen sosyal etkinliklerle hem basın hem de kamuoyu ilgisi arttırılmış oluyor. Sonuca gelirsek sponsorların bu turnuvaları sahiplenmesi ve organizatörleri bir partner olarak görmeleri başarının anahtarı. 

Yazarın Tüm Yazıları