Tavares, Torbalı’daki arsayı satar mı?

AMERİKAN General Motors’un (GM) bünyesindeki Alman Opel’i, Fransız Peugeot Citroen Grubu’na (PSA) satması Türkiye’de de tüm dengeleri değiştirecek. Bu hem satış hem de yönetimsel olarak yakında kendini gösterecektir.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye’de toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarında Opel 55 bin 471 adetle 5’inci sırada yer alırken, Peugeot, 35 bin 563 adetle 10’uncu, Citroen ise 25 bin 418 adetle 14’üncü sırada bulunuyor. Opel’in PSA’nın bünyesine girmesi sonucu 3 markayı aynı grupta kabul edersek toplam satışları bir anda 116 bin adedi aşmış olacak. Bu da Volkswagen (134 bin) ve Renault’dan (121 bin) sonra Opelli Fransızları Türkiye’nin 3’üncü büyük grubu haline getirecek. Bu sıralama Volkswagen ve Renault’un satışlarına bünyelerindeki diğer markaları katsak da değişmiyor.

Bugün Citroen, Türkiye’de Bayraktar Otomotiv’in distribütörlüğünde temsil edilirken, Peugeot ve Opel ise kendileri burada. Yani Citroen’i şimdilik bu grup sinerjisinin dışında tutmak lazım. Ama Peugeot ve Opel yönetimlerinin nasıl şekilleneceği merak konusu. Bilmeyenler için bugün Türkiye otomotiv pazarında bir tek Opel İzmir’den yönetiliyor. Sebebi de Torbalı’da sahip oldukları yaklaşık 20 bin metrekarelik arsa ve tesis. Aslında Opel, Torbalı’da 2000 yılına kadar Vectra üretimi yapıyordu. 1989 yılında 40 milyon mark yatırımla yüzde 100 yabancı sermaye olarak kurulan Opel Türkiye fabrikası, Türkiye’nin Renault ve Tofaş’tan sonra faaliyet geçen üçüncü otomobil fabrikasıydı. Yıllık üretim kapasitesi 20 bin adedi bulan fabrika, 2000 sonunda ekonomik krizin patlamasıyla kapanmıştı.

Haberin Devamı

VECTRA ÜRETİLİYORDU

Opel, daha sonra bu tesisi yedek parça deposu ve ithal araç depolama ve dağıtım merkezi haline getirdi. Ayrıca o dönemden beri Opel’in ve uzun bir süre GM Türkiye’nin merkezi olarak da kullanılıyor. Yani otomotivin kalbi İstanbul’da atarken Opel yaklaşık 30 yıldır İzmir’den yönetiliyor. Sebebi ise İstanbul’da bir plazaya veya depoya büyük kiralar vermek yerine, İzmir’de hiç para ödemeden oturmanın ciddi maliyet avantajı sağlaması. Amerikan GM’in yönetim anlayışı da maliyet üzerine kurulduğu için hiç sorunsuz yıllardır geçinip gidiyorlar. Ama Fransızlarla çalışmanın çok farklı olduğunu yıllardır duyar ve görürüm. Biraz zor oldukları, ince eleyip sık dokudukları, her noktaya karıştıklarını bilirim. Opel Türkiye’nin mevcut yönetimi uzun yıllardır rahat bir şekilde işlerini organize ediyordu. Amerikalılar açıkçası güveniyorlardı. Bakalım şimdi aynı politika devam edebilecek mi? PSA Grubu’nun CEO’su Carlos Tavares, Torbalı’da oldukça değerli olan bu arsayı duyarsa bence satılığa çıkarabilir. Sonuçta 1.3 milyar dolar verdiği Opel’in (GM finans hariç) parasının önemli bir kısmı bu arsadan çıkabilir. Şaka bir yana Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik ve diğer yöneticiler de şu anda neler olabileceğini tam kestiremiyor. Aynı şekilde Peugeot Türkiye yöneticileri de beklemede. Ama şu çok açık; Opel Türkiye’de ezberler biraz bozulacak. Benim asıl merak ettiğim ve aramızda espri konusu olan konu ise, Opel’in sportif kişiliğiyle tanınan Dış İlişkiler Direktörü Sinan Ulusoy’un merkez İzmir’deyken İstanbul’da kurduğu büyük imparatorluğunun bitip, bitmeyeceği?

Haberin Devamı

BİR PARMAK BAL ÇALMAKLA OLMAZ

OPEL’in Fransızların bünyesine girmesiyle toplam 4 markadan oluşacak (Opel, Peugeot, Citroen ve DS) PSA Grubu, aynı Volkswagen Grubu gibi Türkiye’de hiç üretim yapmıyor. İki grubun tüm markalarıyla toplam satışları iç pazarda neredeyse 500 bin adedi buluyor. Yani en azından bunlardan birinin Türkiye’de yatırım yapması şart gibi gözüküyor. Yoksa ÖTV artışlarından sektör kurtulamaz. Daha önce Volkswagen hakkında çok yazdım çizdim ama en ufak bir ses çıkmadı. Geçtiğimiz hafta Cenevre fuarında Türk basınına açıklamalar yapan PSA’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Peugeot markası CEO’su Jean-Philippe Imparato, ihtiyaç doğması halinde 8 ayda Türkiye’de montaj hattı kurabileceklerini açıklamış. Öyle ağzımıza bir parmak bal çalarak olmaz, bence hazır Torbalı’da yer de varken Türk hükümeti üretim için bastırmalı. Valla Tavares, arsayı satarsa iş işten geçer.

 

Yazarın Tüm Yazıları