Tırtıldaki Kılıçdaroğlu

ABD'de bulunan bir tırtılın sırtındaki "surat fotoğrafını" CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na benzetmem, bu sıcaklarda aşırı siyasete maruz kalmanın bir yan etkisi olabilir.

Haberin Devamı

Tırtıldaki Kılıçdaroğlu

"Tam bastonumla ezecektim ki, tırtılın çok garip göründüğünü farkettim. 70'ime girmek üzereyim ama daha önce sırtında insan yüzüyle bana bakan bir böcek görmemiştim" diyor, ABD'nin Washington eyaletinde yaşayan Robert Palmer...

Oysa daha bir ay önce Ertuğrul Özkök Hürriyet Sosyal'de "Güzel bir yaz olacak" demiş, bizi umutlandırmıştı.

Bir "Üst Akıl" tarafından geciktirilen koalisyon görüşmeleri, terör eylemleri, savaş tamtamları derken hiç olmadığı kadar bunaltıcı bir gündemin esiri olduk.

Haberin Devamı

Bir de üstüne aşırı sıcaklar geldi.

Bu ağır şartlara rağmen tırtılın üstünde Kılıçdaroğlu görmem çok da anormal değil aslında. (Yandaş medya tırtılla röportaj yapsa ona da şaşırmam).

İnsanlar gökyüzündeki bulutlardan kızarmış ekmeğin siyahlıklarına, birçok yerde farklı şekiller gördüklerini sanırlar.

Beynimiz sürekli bir örüntü (pattern) arar, kendisini koşullandırır, özellikle de yüzleri tanıma konusunda donanımlıdır.

Bu yüzden sosyal medyada insan yüzü içeren fotoğraflar daha çok paylaşılır. İlk 10 saniyesinde gülen bir yüz bulunan videolar daha uzun süre izlenir.

Örüntü bulamazsak uydururuz. Mars yüzeyindeki meşhur "uzaylı yüzü" gibi...

Uzun süredir bilinen bu psikolojik olguya "Pareidolia" (Yunanca'da yanlış şekil) deniliyor.

Anlamsız, tesadüfü işaretlere anlam yüklemeyi sağlayan bu süreç, insanoğlunun ilk günlerinden beri toplumlara, çevrelerindeki kaotik dünyayı zihinlerinde düzene sokma fırsatı vermiş.

Haberin Devamı

Şimdi, Türkiye'de bugün yaşanan kaotik gelişmeler süredursun, biraz daha bilimle nefes alın diye sizi ay başındaki yazıma davet ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları