Ece Çelik

Aşk mı nefret mi? Sosyal medyanın zenginlerle hastalıklı ilişkisi

16 Mart 2018
İran’da düşen jet  ve içinde bulunan 11 kadın Türkiye’nin ve doğal olarak sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Bu kazanın ardından hep varlığından haberdar olduğumuz bir hastalık baş gösterdi: ‘zengin düşmanlığı’.

Ölen 11 genç kadının ardından zenginlikleri, okudukları okullar, sahip oldukları şirketler, katıldıkları davetler kısacası hayatlarındaki her detay didik didik edildi. Bu kazada ölümü en çok dikkat çeken isim olan Mina Başaran’ın Instagram hesabındaki takipçi sayısı sadece birkaç saat içerisinde 9 binden 80 bine kadar yükseldi. Sonunda aile duruma el koydu ve Başaran’ın hesabı kapatıldı.

 

MİDE BULANDIRICI YORUMLAR

‘Dünyadan bir zengin daha eksildi niye üzüleyim’ diyeni mi istersiniz, ‘jet sosyete jetten jet hızıyla düştü’ diyen mi… İğrenç yorumlar sadece bunlarla kalmadı. Bir de yaşam tarzından vuranlar vardı. ‘Bekarlığa vedanın bizim kültürümüzde yeri yok’ gibi yorumlardan arkadaş grubunda Musevi kadınların da olmasına laf edenlere kadar uzanan çok çeşitli, mide bulandırıcı yorum yapıldı. 

 

Peki bu insanların derdi ne? Herkesin başına gelebilecek bir kazada genç yaşta hayatını kaybeden 11 kadından ne istiyorlar? Neden onların hayatlarını didik didik edip ölmüş insanların arkasından konuşuyorlar? 

 

Bu yorumlardan sosyal medyanın zenginlikle olan hastalıklı ilişkisi ortaya çıkıyor. Instagram popülerleştikten sonra ünlü isimler dışında en çok takip edilen hesaplar hangileri biliyor musunuz? ‘Instagram’ın zengin çocukları’. Google’a ‘Instagram rich’ (zengin) sözcüklerini yazdığımda aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor.  

Yazının Devamını Oku

Kafalar: Komedi mi? Şiddet güzellemesi mi?

2 Mart 2018
Youtube'da Kafalar ekibinin üzerinde çalışılmış, emek verilmiş prodüksiyonları çok seviliyor. Ancak videolar komedi ve şiddet güzellemesi arasındaki ince çizgide gidip geliyor.

Youtube’da kimi Youtuber’lar yaptıkları makyaj için izleniyor, kimi oyun tüyoları paylaştığı için takip ediliyor, kimi yemek tarifleri öğrenmek için merak ediliyor.

Ancak Türkiye’deki kullanıcılar olarak Youtube’u en çok gülmek için açıyoruz. Bu yüzden de en çok izlenen Youtuber’lar genellikle en komik olanlar oluyor. Bazısı sadece kamera karşısında konuşarak ‘karakter komedisi’ yaratıyor. Bazısı ise her videosu için ayrı kurgu oluşturuyor, masraflı prodüksiyonlara girişiyor.

Kafalar hesabı bunlardan biri. Atakan Özyurt, Bilal Hancı ve Fatih Yasin’in sahibi olduğu kanal Youtube dünyasına 2015 yılında girdi. Ancak kanal esas popülaritesine 2017 yılında ulaştı. Şu anda kanallarının 3.3 milyon abonesi var ve her videoları en az 2.5 milyon izlenmeye ulaşıyor. Peki Kafalar ne yapıyorlar da bu kadar çok izleniyor ve seviliyor?

Aslında her şeyi yapıyorlar desek yeridir. Kafaların videolarından bir kaç tanesinin isimlerini paylaşayım ne demek istediğimi anlayacaksınız: ‘Bir günlüğüne köle olmak’, ‘37 bin TL’lik hesap kimde?’, ‘Kaş kazıttık’, ‘TBMM’de bir gün geçirmek’, ‘5 TL’ye en çok abur cuburu kim alır?

İZLENMELERİNİN SIRRI OKUL MUHABBETİNDE

Ben her izlediğimde lisedeyken sınıftaki erkek çocukların en arka sıralarda birbirlerine yaptıkları şakaları, geyikleri hatırlıyorum. Sürekli birbirlerine laf sokuyorlar, el kol şakaları yapıyorlar. Aslında onların izlenmesinin sırrı da burada

Yazının Devamını Oku

Sosyal medyanın baş belaları: Bedavacı fenomenler!

23 Şubat 2018
Sosyal medya artık sadece gençlerin değil kurumsal şirketlerin de odaklandığı bir alan olmuş durumda.

BÜYÜK büyük şirketler sırf sosyal medyadan yapacakları kampanyalar için birimler kuruyor, bu birimler sosyal medya ajanslarıyla çalışıyor. Sosyal medya ajansları da şirketin ürününü en iyi tanıtabilecek sosyal medya ünlüsüyle iletişime geçerek viral kampanyalar üretmeye çalışıyor. 

Şirketlerin lügatinde YouTuber ve Instagram fenomenlerinin ismi, ‘Influencer’ yani ‘etki eden’. Milyonlarca takipçisi olan fenomenler bir makyaj malzemesini ya da herhangi bir ürünü kullanırken göründüğü bir paylaşım yapmak için en az 30 bin TL’den kapıyı açıyor. Yaşları genellikle 20 ile 30 arasında değişen bu arkadaşların dünyasında gerçekten dev rakamlar konuşuluyor. 

 



20 BİN TAKİPÇİN Mİ VAR, BAŞLA MAIL ATMAYA

Diyelim ki Instagrammer’ımızın takipçi sayısı 20 bine ulaştı. Ve bu işten para kazanmayı aklına koydu. Artık profiline ‘blogger, influencer' yazıyor. 

Yazının Devamını Oku

Geçen yıl bu zamanlar 23 yaşında üniversite öğrencisiydi... 1 yıl içinde 500 bin TL’lik araba aldı! Peki nasıl?

16 Şubat 2018
“Herkese merhaba! Kanalıma hoş geldiniz…”

Bu söz eminim hepinize tanıdık geldi. Burası bir Youtube kanalı değil. Artık her hafta internetin uçsuz bucaksız dünyasındaki bu köşecikte Youtube dünyasıyla ilgili lakırdılar, gıybetler yapacağım. 

 

Youtube Türkiye’de ilk popüler olmaya başladığında bunun televizyonun yerini alabilecek kadar güçlü bir mecra olabileceğini kimse tahmin etmiyordu. ‘Hayatta olmaz kim izler bu saçmalıkları’ diyen abiler ablalar haksız çıktı. Artık sosyal medya ve Youtube milyonlarca kişiye ulaşıyor. 

 

Kendi kanalını açan Youtuber’lar da kısacık videolarıyla hayranlar ediniyor, milyonlarca kişiye ‘yeni videosu ne zaman gelecek’ sorusunu sordurtuyorlar.

 

ÜNLÜLER ONLARLA ‘KANKA’ OLMANIN PEŞİNDE

Yazının Devamını Oku