“Tüm dünyaya Adana’dan “sevgi ve dostluk” mesajı yollayalım.”

İçimizi kahreden acılardan sonra Ali Haydar Bozkurt çok güzel laf ediyor “Eskiden komşu ölse 40 gün televizyonu açmazdık…” diyor… Çok da güzel özetliyor… Evet hepimizin yüksek voltajlı morale ihtiyacımız var ama bu bambaşka bir şey… Tarifsiz acılardan sonra Karnaval Komitesi çok güzel karar verdi…

Haberin Devamı

“Tüm dünyaya Adana’dan “sevgi ve dostluk” mesajı yollayalım.”

(Fotoğraf: Ceren NALCI)

3 senedir büyük heyecanla, coşkuyla kutlanan karnaval bu sene de yoluna devam ediyor… Ama değişikliklerle…

İçimizi kahreden acılardan sonra Ali Haydar Bozkurt çok güzel laf ediyor “Eskiden komşu ölse 40 gün televizyonu açmazdık…” diyor… Çok da güzel özetliyor… Evet hepimizin yüksek voltajlı morale ihtiyacımız var ama bu bambaşka bir şey… Tarifsiz acılardan sonra Karnaval Komitesi çok güzel karar verdi…

Karnaval iptal olmadı ama konserler, uzunnnn caddeleri dolduran kortej iptal oldu. Yine insanlar gelecek, gezecek, tozacak, sergileri dolaşacak, misss gibi portakal çiçeklerini koklayacak, kebabını yiyecek, kostümlerini giyecek ama “Haydi eller” havaya olmayacak…

Haberin Devamı

Buyurun Ali Haydar Bozkurt röportajında detayları birlikte okuyalım…

 

Bu sene karnavalseverleri neler karşılayacak diyeceğim ama yaşanan üzücü olaylar sonrası, programda değişklikler oldu?

Evet, ülke olarak çok zor ve acılı bir dönemden geçiyoruz. Birçok şehidimiz var, birçok sivil vatandaşımız hayatını kaybetti. Ülkemizde böyle bir süreç yaşanırken, eğlenmek kimin içinden gelebilir ki? Eskiden mahallemizde cenaze varken düğünler iptal edilir, komşumuz yastayken kendi evimizde televizyon izlemezdik. Tüm bu acılar, bu kadar taze ve sıcak yaşanırken, bizim “karnaval” yani bir diğer deyişle şölen ya da eğlence planlamamız söz konusu olamazdı. Karnaval programının eğlence bölümlerini programdan çıkartıp, sanat ve kültür etkinliklerini programda bıraktık. Bunun anlayışla karşılanacağını biliyoruz.

Bugüne kadar karnavalda hiç olay da çıkmadı… Bunca zamandır çıkmamışken, yine aynı görüşte misiniz?

Kesinlikle… İlk günden bu yana siyasetin konuşulmadığı, hiç kimsenin diğerini ötekileştirmediği, herkesin bir ve tek, omuz omuza, kardeşçe ve yanyana yürüdüğü, sokaklarında birlikte şarkılar söyleyip, dans ettiği, halaylar çekip çiftetelli oynadığı gerçek bir bahar şenliği şeklinde gerçekleşti. Karnaval süresince hep birlikte yanyana yaşayabileceğimizi tüm dünyaya gösterdik. Şimdi yine her türlü koşula rağmen biz yine yüksek sesle diyoruz ki; “Sevgi için, kardeşlik için, mutluluk için” bir araya gelelim. Tüm dünyaya Adana’dan bir “sevgi ve dostluk” mesajı yollayalım.

Haberin Devamı

Kortej iptal olmasaydı neler bekliyordu insanları?

Hazırlıkların aylar öncesinden yapıldığını biliyoruz. Özellikle aileler, çocuklarının bu şenlik için aylar öncesinden hazırlanmaya başladığını ve çok eğlendiklerini belirtiyorlar. Bu sene çok daha kalabalık katılımlı, 100 binin üzerinde bir katılımla kortej yürüyüşünün gerçekleşeceği tahmin ediliyordu.

Ne olacak bu kadar hazırlık?

Artık önümüzdeki yıl bunnları görebileceimize inanıyoruz.

Kortej yok açıklaması yaptınız ama insanlar hazırlanıp sokaklara çıkarsa, bunun önlemi alınabilecek mi?

Elbette ki kimseye sokağa çıkmayın deme yetkimiz yok.( Gülümsüyor) Sonuçta sivil bir insiyatifle geleneksel kutlanan bahar şenliğinden bahsediyoruz... Karnavalımızı 3 senedir yapıyoruz ve bu süre içinde çok şükür ki kimsenin burnu bile kanamadı. Polis kayıtlarına yansımış hiçbir asayiş olayı, adi suç kaydı dahi olmadı. Bunda, Adana halkının ve dışarıdan gelen misafirlerimizin hassasiyeti ile hoşgörüsü önemli rol oynadı. Dışarıdan gelen insanlar hala Adanalıların ne kadar medeni bir ev sahipliği yaptığını konuşuyorlar. Valiliğimiz ve  Emniyet Müdürlüğümüzün çok titiz çalışmalarını da unutmamak gerek. Katılımcılara hiç hissettirilmeden gerçekleştririlmesine özen gösterilen, ciddi güvenlik önlemleri alınmıştı geçtiğimiz 3 sene boyunca. Bu nedenle Valilik ve Emniyet Müdürlüğümüze bir kez daha teşekkür etmek isteriz. 3 senedir bu konuya çok özen gösterdikleri için Adana halkına ve tüm karnaval katılımcılarına da özellikle teşekkür ediyoruz.

Haberin Devamı

Varsayım üzerinden konuşuyoruz?

Bu karnavala katılan tek bir kişinin burnu kanasa, hepimiz derinden üzülürüz. Valiliğimiz ve diğer mülki idarelerimiz ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirdik.  Emniyet güçlerimiz karnaval süresince yine bütün gayretleriyle, her zaman olduğu gibi halkın güvenliğini sağlamak için vargüçleriyle çalışacaklardır.

“Tüm dünyaya Adana’dan “sevgi ve dostluk” mesajı yollayalım.”

Size gelen tepkiler ne yönde? “İptal edilsin” mi yoksa “Hayır biz buradayız” seklinde mi?

 “İptal edilmesin, herşeye ragmen kortej yürüyüşü yapılsın, güçlü duruşumuzu gösterelim” diyenler de var. “Tamamen iptal edilsin”, diyenler de. Komite olarak tüm bu farklı görüşlere saygı duyuyoruz, hepsinin kendince geçerli olduğu noktalar olduğunu göruyoruz. Ancak, almış olduğumuz karara “Böyle uygun görmüşsünüz” diyerek destek verenler yoğunlukla, onlara ayrıca teşekkür ederiz.

Haberin Devamı

Yani kortej olmayacak, konser olmayacak ama yine insanlar olacak.. Hani bununla ters düşülmüyor mu?

Soruyorlar, “Madem kortej ve halk konserleri iptal edildi, tamamen iptal edilseydi, yine de Adana’ya gelecek olanlar var, bu kişilerin güvenliği nasıl sağlanacak?” diye soranlar da var. Bu şekilde binlerce insanın bir araya toplandığı etkinliklerde güvenlik her zaman önemliydi. 3 yıl öncede, 5 yıl önce de 20 yıl önce de…Tabi ki şimdi de önemli bir konu. Güvenlik güçlerimiz her zaman olduğu gibi, bu yılki karnavalımızda da işlerini başarıyla yerine getireceklerdir.

Herşeye, bütün yaşanılan üzücü olaylara rağmen yine de Portakal Çiçeği mis gibi kokacak mı diyelim?

Haberin Devamı

Aynen öyle! Nisan’da Adana sokakları yine portakal çiçeği kokacak, Adana’da hayat yine devam edecek. İnsanları evlere kapatamazsınız, zaten onlar da kapanmazlar. Bu ortamda Adana’da olmak isteyen varsa, yine gelecekler. Adana’da yaşayan insanlar yine günlük hayatlarına devam edecekler.Tamamen iptal edilsin demek, kimse sokağa çıkmasın demek gibi birşey oluyor ki, buna komite olarak yetkimiz olmadığı gibi, böyle birşeyin tercih edilmesinin de doğru olmayacağını düşünüyoruz. Yani özetle; kortej, konser yok, ama sokaklarımız yine portakal çiçeği kokuyor, dileyen buyursun gelsin, diyoruz.

İptallerin yerine olacak programdan bahsedelim biraz, içerikte neler var?

Sanatsal sergiler, söyleşiler, imza günleri, tanıtım etkinlikleri, açık hava atölyeleri, sportif gösteriler, lezzet istasyonları gibi etkinlikler olacak. Hediyelikler ve el sanatları stantları kurulacak kentin belli caddelerine.

Sizler de orada olacak mısınız?

(Gülüyor) Olacağız tabii… Her zaman olduğu gibi karnaval havasını birlikte soluyacağız. Programı web sitemizden ve mobil uygulamamızdan yayınlayacağız.  

Peki kortej iptalinden önce “Biz çekiliyoruz” diyen oldu mu?

Hayır… Karşılık beklemeden destek veren yaklaşık 180 sanatçıyı ve ulusal basın mensubunu davet ettik Adana’ya. Bu davetimizi kabul edip sonradan iptal eden kişiye rastlamadık. Diğer karnaval destekçilerimiz de bu desteklerini sürdürmeye devam ediyorlar bildiğimiz kadarıyla.

Bugüne kadar sorunsuz geçen karnaval Adana’ya, Adanalıya neler kattı?

Sanırım en uzun cevabı olan soru bu olsa gerek, çünkü son 3 yılda yaşananları buraya sığdırmak imkansız (Gülüyor). Artık Türkiye’nin her yerinde konuşulan, bilinen bir olay yarattık. Herkes Adana’yı, Nisan’da Adana’ya gelmek gerektiğini konuşuyor. Birçok şehirden talepler geliyor bize, “N’olur bizim şehrimizde, ilçemizde de yapın” diye. Karnaval Adana’nın imajına olumu katkılar yapmanın yanısıra, ekonomik katkılar da sağladı. Burada örnekleri anlatmaya kalkışsam, sayfalara sığmaz. Ama; karşılaştığım taksi şoföründen, çiçek satan kadınlarımıza, dükkan sahibi esnafımıza, kebapçımıza kadar herkesin “Allah razı olsun, 1 ayda yapamayacağımız satışı yaptık” demeleri, tüm yorgunluğumuzu o anda alıp götürüyor. 

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Öncelikle almış olduğumuz bu kararı doğru okuyup, doğru anlayan, bizlere destek ve moral veren herkese teşekkür ederiz. Adana halkına, misafirlerimize mesajımız var; bu yıl Nisan’da Adana’da farklı yaşanacak ama seneye ve bundan sonraki senelerde daha coşkulu programlarla, Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden yüzbinlerce insan Adana’ya gelecek. Bu şehrin sokakları her Nisan’da portakal çiçeği kokmaya ve bu kentin insanları sıcak Adanalı msiafirperverliğini göstermeye devam ettikçe, bin yıl sonra bile Nisan’da Adana’da dostluk, sevgi, kardeşlik dolu nice kutlamala yapılacaktır. Morallerini yüksek tutmaya devam etsinler.

Yazarın Tüm Yazıları