Bağımlılıklardan kurtulmanın yolu

Bu konu bana biraz ilginç geldi çünkü o kadar çok şey öğrendim ki... Kişi neden kilo alır? Bağımlıklarından bir cihaz ile kurtulabilir mi? Bağımlısı olduğu yiyeceklerin dahi ardında bir psikolojik sebebin olması gibi bir dolu şey konuştuk Yasemin Kutlu Varan ile…

Haberin Devamı

Bağımlılıklardan kurtulmanın yolu

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum Psikolog Yasemin Kutlu Varan…  Neoterapi Merkezi’nin kurucusu…

Bu konu bana biraz ilginç geldi çünkü o kadar çok şey öğrendim ki... Kişi neden kilo alır? Bağımlıklarından bir cihaz ile kurtulabilir mi? Bağımlısı olduğu yiyeceklerin dahi ardında bir psikolojik sebebin olması gibi bir dolu şey konuştuk Yasemin Kutlu Varan ile…

Son zamanlarda sıkça duyduğum Rezonans ve Tomatis Müzik Terapileri konusu üzerine yoğunlaştık… Zaten bu iki sistem de kişinin bağımlılıklarından kurtulmasının bir yolu…

Haberin Devamı

Öncelikle kişiden alınan idrar örneği ile kişinin gıda toleransı kontrol ediliyor… Ortaya çıkan liste ile seanslar başlıyor. Yaklaşık her seans 45 dakika sürüyor. Asıl amaç kişiyi gluten ve şekerden uzaklaştırmak… 45 dakikalık seanslar da yine aynı cihazdan yapılıyor…

Midenin tolere edemediği şeyler kişiyi rahatsız eder, bu sistem tamamen bunun üzerine yoğunlaşmış bir çalışma…

Buyurun beraber okuyalım…

 


Yasemin Kutlu Varan kimdir?
2001 Ankara Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunuyum daha sonra Brussels Capital Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında eğitimimi tamamladım. Uluslararası Tomatis Terapisti ve Biorezonans uzmanıyım. Evli ve bir çocuk annesiyim.

Merkezinizde neler yapıyorsunuz?
Neoterapi kurucusu olduğum terapi merkezimin ismi. Merkezimizde Psikolojik Destek Seansları (Depresyon, Panik Atak, Stresle başa çıkma… vb.), grup terapileri, aile ve çocuk odaklı terapiler, Aile içi etkili iletişim, Sağlıklı çocuk yetiştirmek, boşanma öncesi ve sonrası yeni dengelere adaptasyon, zekâ, gelişim ve resim ve kişilik testleri uyguluyoruz. Özel ve resmi kurum, işyerleri, dernek, okul, anaokulları, kolejler ve özel kuruluşlara etkili iletişim kurma yöntemleri konusunda seminerler, hizmet içi eğitimler ve psikolojik hizmetler veriyoruz. Bunların yanı sıra bağımlılıklara yönelik Rezonans ve Tomatis terapileri yapılıyor.

Haberin Devamı


İnsanlar yoğun olarak kilo vermek için mi? Sigarayı bırakmak için mi yoksa alerjilerinden kurtulmak için mi tercih ediyor?
Yoğun olarak kilo ve arkasından sigara bırakma geliyor. Çünkü bizimle diyet yapmak işkence olmaktan çıkıyor. Diyet yapmak ya da herhangi bir bağımlılığımızdan (sigara, alkol, çikolata, karbonhidrat... vs.) vazgeçmek kolay değildir ve kesinlikle psikolojik bir durumdur. İnsanlar ilk duyduklarında “Psikolog ile diyet yapmanın ne alakası var?” diyorlar sonra buraya geldiklerinde neden bugüne kadar başaramadıklarını, neden o tatlıdan vazgeçememelerinin altındaki psikolojik sebepleri fark etmeye başlıyorlar.

Nasıl bir işlemle insanlar rahatsız oldukları şeylerden kurtuluyorlar?
Rezonans sistemi ile yardımcı oluyoruz yetmediğini gördüğümüz noktada  farklı terapi yöntemlerini de (Bach çiçekleri, Tomatis müzik terapisi... vs.) ekliyoruz.

Haberin Devamı

Peki Rezonans nedir?
Rezonans bir yankıdır, titreşimdir ve her maddenin kendine özel bir titreşimi vardır ve çevresindekiler ile titreşimler sayesinde iletişim kurarlar. Kullandığımız Rezonans cihazı bu mantıkla yola çıkarak bağımlılıklar  Sigara-Alkol-kilo verme ( Karbonhidrat-Tatlı-Hamur işleri-Ekmek-Çikolata-Kola… vs.) ve alerjiler konusunda spesifikleşmiş bir cihazdır. Seans sırasında rahat bir koltukta oturuyor olacaksınız, ellerinizde iletken çubuklar ve ayaklarınızda özel iletken plakalara basıyor olacaksınız.

 

Kesin ve net çözüm mü?
Bu değişken olabiliyor. Kimine göre 2. Gün bıçak gibi kesiliyor. Kiminin de 4. Güne kadar sürebiliyor… Tamamen kişinin kendini de hazır hissetmesi ile alakalı… Mesela sigarayı bırakmak istemeyen bir kişi başkasının zoruyla gelmişse bıraktırmanız çok zordur…

Haberin Devamı


BACH seansları nasıl?
Çiçek esansları ile yapılan bir seans… Kişinin zaten sinirli, gergin, tedirgin halleri varsa onu da oturup konuşuyoruz. Bu seanslarla karma liste yapıyoruz.


Mesela kişi şekere inanılmaz düşkün, yemeden duramıyor. Arkasında psikolojik sebepler mi var?
Şeker düşkünlüğü veya ekmek, hamur işi... vs. Hepsinin altında bir sebep tabi ki yatmaktadır. O nedenle kiloları sürekli verip geri alıyoruz. Yani onlardan kontrollü bir şekilde uzaklaşamıyoruz. Yasaklanıyor ve cazip hale geliyor. Yasak bitince de saldırı gibi tekrar yemeye başlıyor ve kısa zamanda zahmetle verilen kilolar geri alınıyor maalesef… İşte biz bu durumda devreye giriyoruz. Bize gelen danışanlar kendilerinde yarattığımız değişime inanamıyorlar ve yarattığımız etki geçici olmuyor. Artık ekmeğe ya da tatlıya rahatlıkla “Hayır” diyebiliyor. İradeleri kuvvetleniyor ve nefislerine hâkim olabiliyorlar.

Haberin Devamı


Bu terapi insanların hangi rahatsız olduğu konulardan rahatlamasını sağlıyor?
Rezonans yöntemi ile psikolojik sorunlarda da panik atak, depresyon, öfke nöbetleri gibi konularda da yardımcı olabiliyoruz. Herhangi bir ilaç kullanmadan hiçbir yan etkisi olmadan yaptığımız rezonans terapileri dünyada da oldukça yaygın özelliklede bilimsel tıbbı tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Bach çiçekleri esanslarını kullanıyoruz. Rezonans dışında Avrupa da yaklaşık 40 yıldır kullanılan Tomatis Terapisini (Müzik, ses terapisi) de 2015 yılından bu yana Türkiye’de de kullanıyoruz. Özellikle Psikolojik sorunlarda Tomatis Terapisi ile de destek sağlıyoruz.

Her işlemin seans süresi değişiyor mu?
Yaklaşık 45 ile 50 dk. arası süren bir terapi.

Mesela hangi işlem kaç seans?
Bağımlılıklar kişide yarattığı anlama göre değişir. Örneğin kimi 4 paket sigara içer kimi 1 paket... Sigara bırakma terapilerinde ise tek seans sonrasında vücut nikotini ve yarattığı etkilerini unutuyor, 2 gün geçtikten sonra kişinin sigara içilen ortamlara özellikle girmesini istiyoruz çünkü kişide sigara içme talebinin hiç olmaması, sigara dumanına karşı vücutta bir tepki oluşması bu terapinin ayrıca özelliğidir. Özetle nikotinin yıllarca vücutta yarattığı toleransı, intoleransa çevirerek daha önce sigara içmemiş gibi hissetmenizi sağlayan bir rezonans cihazıdır. Fakat karbonhidrat bağımlılığı 8 seansa kadar çıkabiliyor. Ama genel olarak 2 seans sonrasında karbonhidrat ve tatlıya karşı bağımlılık bitebiliyor. Alkolü 4 gün ara ile 3 seans alıyoruz. Alkolü azaltmak isteyenlerde seans sayısı 6 ya çıkabiliyor. Tomatis terapisi ise 13 gün süren bir terapi yöntemidir.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Kilo vermekte zorlanan fakat kilo vermek isteyen, bağımlılıklarından zorlanmadan vazgeçmek isteyen herkesi bekliyoruz. Ruh ve beden bir bütündür. İkisi beraberinde işler ve beraberinde iyi olmalıdır. Herkese bol sağlıklı günler diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları