28 Aydır sessiz dostları besleyen dostlar!

Birileri katleder, birileri de gözü gibi sakınır hayvanları… Bu ekip her hafta canla başla sahipsiz hayvanları gözü gibi koruyup, kollayan, doyuran yüreği güzel insanlar…

Haberin Devamı

 28 Aydır sessiz dostları besleyen dostlar

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Türkiye gündemine oturan, hepimizi yüreğinden parçalayan minik köpeğe yapılanlardan sonra bir de böylesine duyarlı insanların var olduğunu görmek, dünyaya umutla bakmamızı sağlıyor… Hepsine yürekten teşekkürler…

 

Onlar tam 28 aydır kırsal alanlarda, sokaklarda yaşayan sessiz dostların karınlarını doyurmak için tamamen gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş ekip…

 

Ersin Yetkin grup adına soruları cevapladı, buyurun beraber devam edelim…

 

Haberin Devamı

Kimsiniz, biraz sizi tanıyalım?
Adana Besleme Gönüllüleri, göl çevresinde 2016 yılının ilk aylarından itibaren her hafta sonu ''kendi imkânlarıyla'' besleme yapan, bağımsız gönüllülerden oluşan bir besleme ailesidir. Kırsal alanda elimizin uzandığı, gözümüzün gördüğü kaderine terkedilmiş tüm canların yaşamasına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

 

Nasıl başladınız?
Sosyal medyada ve hayvan sahiplendirme/yardım platformlarında, belirli bir süre takip ve gözlemle, besleme işini daha çok kişiyle yapabileceğimiz insanlar olduğunu gördük. Daha çok kişiyle, daha çok cana elimiz uzanabilir ve faydamız dokunabilirdi. Bir kaç tanışma toplantısından sonra 10-15 kişi ile yola çıktık.

 

Masrafları nasıl karşıladınız?

Kırıntı, kuru mama, araç desteği ve yakıt parası gibi masrafları kendi aramızda karşılıyorduk. Adana Besleme Gönüllüleri böyle oluştu. Zaman içinde aramızdan ayrılanlar ve aramıza katılanlar oldu. İlk günden beri yola devam ettiğimiz kişiler var.

 

 

“250-300 Kadar sokak köpeği besliyoruz”

 

Haberin Devamı

Şuanda kaç kişisiniz?

Beslemelere katılanlar ve destekçilerimizle birlikte 40 kişi civarında. Herhangi bir dernek, STK veya belediye ile bağımız yok. Tam bağımsız bir besleme ekibiyiz.

 

Sosyal medyada “28 aydan beri her cumartesi sokak hayvanlarını besliyoruz” diyorsunuz… Gerçekten çok güzel bir olay bu!

Evet, hatta hafta olarak 119 hafta oldu. 119 haftadan beri her cumartesi günü, bazen de hafta içi beslemeler yapıyoruz. Bir beslemede ortalama 250-300 kadar köpek besliyoruz.


Mamaları, yiyecekleri nereden temin ediyorsunuz?
Kırıntıları tavukçulardan temin ediyoruz. Mesela 1 yıldır Silvia Killian Özler, kırıntı destekçimiz. Ondan önce kırıntıyı kendimiz temin ediyorduk. Aylık besleme masrafları vardı, yakıt parası, su kapları, gazete, eldiven, yaş mama gibi. Bunları şimdi karşılayan kişiler var.

 

Haberin Devamı

Kimler?
Meltem Temt, Gamze Karadaş, Olga Dağgeçen, Nesrin Ülker, Ersin Yetkin, Sıdıka Cebeci Kocanınoğlu, Adnan Murat Bulca. Veterinerimiz Rüya Yet, mama desteği ile birlikte ilaç desteği sağlar. Onun dışında bize patifood.com mama kumbarasından, mama alan insanlar olabiliyor. Bize mama almak veya destek olmak isteyenler, bir şekilde bize ulaşıyorlar. İhtiyaca göre desteği kabul ediyoruz veya bölgemizde besleme yapan meleklere yönlendiriyoruz. Gülay Varhan, göl çevresinde günlük besleme yapan ablamız. Keziban Yağmur Demir, Sarıçam'da günlük, Menekşe Köyü piknik bölgelerinde de haftada 2 gün besleme yapar. Onur Özmen de her cuma günü göl çevresinde besleme yapar.

 

 

Haberin Devamı

Tamamen kendi içinizde destekçisiniz!

Adana Besleme Gönüllüleri olarak bu işi yaklaşık 2 buçuk yıldır, yardım veya destek ilanı açmadan devam ettiriyoruz. Yola çıkış amacımız buydu. Bu işin para toplamadan yapılabileceğini göstermekti. Bunu başardığımızı sanıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz.


Sadece her cumartesi mi yapıyorsunuz yoksa bunca insanla grup dağılımı yapıp, her gün mü besleme işini yapıyorsunuz?
Standart günümüz her cumartesi fakat iş durumumuza göre zaman ve imkân oldukça hafta içi de ekstra dönüşümlü olarak gün besleme yapabiliyoruz. Adana Besleme Gönüllüleri instagram hesabımızda, yaptığımız her şeyi ve bize verilen her türlü desteği kalem kalem teşekkür ederek paylaşıyoruz. Besleme ailemiz, günlük besleme yapan ve sokak hayvanları için bir şeyler yapan insanlardan oluşuyor. Hasta çocuklarımızı tedavi ettiriyoruz gücümüz yettiğince. Ayda 1 canı kısırlaştırmaya çalışıyoruz. Veterinerimizin tavsiyesiyle kene ilacı uyguluyoruz.

 

Haberin Devamı

Belki restoranlar da size destek olur, gün sonunda kalan yemekleri sizlerle paylaşabilirler?
Restoranlar besleme yapan kişilere destek olmak isterlerse, biz alamasak da artan yemekleri alacak kişiler çıkabilir.

 

Haberlerde çıkan hayvan işkenceleri için ne hissediyorsunuz?
Haberlerde çıkan ve sosyal medyada yayılan hayvan işkenceleri, tecavüzleri ve ölümleri bizi çok üzüyor. Bunları yapanların cezasız kalması, para cezalarıyla kurtulup salıverilmeleri, bizleri daha çok üzüyor. Dünya bir bütün, hayvanlar da bu zincirin bir halkası. Onların savunmasız olması, seslerini çıkaramıyor olması ''yaşama, barınma ve beslenme'' haklarının ellerinden alınabileceği anlamına gelmiyor. Biz ve bizim gibi hayvan severler, onları bir yere kadar koruyabilir ve yaşatabilir. 5199 sayılı hayvan koruma kanununun yetersiz olduğu aşikâr. Sokak canları için gerekli yasaların çıkarılmasını ve onlara yapılan her türlü kötülüğe, ertelemesiz hapis cezasının getirilmesini umuyoruz. Sapanca'da 4 bacağı ve kuyruğu kesildikten sonra melek olan siyah bebek için Adana barosunun 30 baro ile yaptığı suç duyurusunda biz de vardık. Sahipli ve sahipsiz her hayvan için gösterilecek tepkide ve yapılacak eylemde, biz de olmamız gereken yerde oluruz. 

 

Adanalı sizler için ne yapabilir?
Adanalılar ve Türkiye'nin diğer illerindeki insanlar, sokak hayvanları için kapılarının önüne bir kap su, bir kap mama bırakabilirler. İmkânı olanlar kendi çevrelerinde besleme yapabilirler. Sokak hayvanlarının, onlara yemek ve su veren insanlardan başka kimsesi yok. Adanalılar ve Türkiye'nin diğer illerindeki insanlar, sokaktan ya da barınaktan hayvan sahiplenip 1 can kurtarabilirler. Satın almayın, sahiplenin diyoruz. Petshopları ve hayvan üreticilerini zengin etmeyin. Sokak hayvanlarının da yaşama, barınma ve beslenme haklarının olduğunu unutmayalım. Yaşam alanlarını kısıtlamayalım. Yavruları annelerinden ayırmayalım. Onlar savunmasız ve susuyor olsalar da biz yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla, onların çığlığı olmaya devam edeceğiz.

 

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Sizin nezdinizde bugüne kadar beslemelerimizde emeği ve desteği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları