Dr. Hüseyin H. Serdar
Dr. Hüseyin H. Serdar
Dr. Hüseyin H. SerdarYazarın Tüm Yazıları

Sel, heyelan, vizyon

Yaz başladı derken, hava durumunun aniden değişmesiyle yağışlar, davetsiz misafir gibi geldi.Ankara bir ayda, iki kez sele kapıldı!.. Başkent yalnız değildi tabi, İstanbul ve diğer kentler takip etti onu. Bursa’da da sıkıntılı zamanlar yaşandı.

Haberin Devamı

Belli ki doğa ve çevre, şehirleri test ediyor!
Sadece şehirler değil, onları yöneten Belediye başkanları ve yönetim anlayışları da testten geçemediler!..

GEÇMİŞ OLSUN BURSA

Bursa ‘da ne oldu? Sel ve heyelan dağ ilçelerinin yolunu kapadı. Sürüklenen toprak, ağaç, dal ve taş yığınları, Bursa - Orhaneli karayolunu Misi ve Doğancı mahalleleri bölgesinde, üç noktada trafiği kesti… Araçlar toprak yığınlarının arasında kaldı. İnsanlar tehlikeli anlar yaşadı.

**

Osmangazi’ye bağlı Dobruca, Hüdavendigar, Doğancı, Yunuseli mahallelerinde sokaklar dereye döndü, evlerin zemin kat ve bodrumlarına, dükkânlara çamur ve su doldu.
Yağışlar, alt yapıda olduğu gibi, meyve ve sebze bahçelerine de büyük zararlar verdi. Mal ‘a geldi, can ‘a gelmedi… Sevindirici olan buydu. Geçmiş olsun Bursa…

**

Haberin Devamı

Olan olduktan sonra, iş makineleri hemen yardıma koşup, çalışmaya başladılar. AFAD, Karayolları, Orman Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve TürkKızılayı Bursa Şubesi ekipleri bölgeye gittiler.

RANT VE MENFAAT

Yol yapıyoruz ama sanat eserlerine, köprü, menfez, geçitlere yeterince hem kıymet vermiyoruz, hem ilme, fenne uygun yapmıyoruz…
Yağmur suyu şebekesini, ızgaraları, mazgalları ihmal ediyoruz. Sürüklenerek gelen malzemeler köprülerin altını tıkayıp, kapatınca, cadde ve sokaklar dere haline geliyor.

**

Doymak bilmeyen gözümüz ne imar, ne plan bıraktı kentlerde! Rant ve menfaat uğruna yapılmayacak uygunsuzluk yok! Artık işleri doğru dürüst yapalım, acı çekmesin hiç kimse…

VİZYON MU YETERSİZ?

Yaşanan felaketler ‘küresel sıcaklık’, ‘iklim değişikliği’ ile mi, ilme, fenne, bilime ve standartlara uymamak ile mi oluyor?..
Peki, kentleşme protokollerine, imar mevzuatlarına, 1.000 ‘lik, 5 bin ‘lik, 20 bin’lik, 25 bin ‘lik, 100 bin ‘lik planlara uyulmuyor mu?
Nüfus artışları, göçler, sanayileşme, tarım ve kalkınmaya uygun büyüme ve gelişme içeren çevre düzeni planlarına, projelerine riayet ediliyor mu?
Altyapı bakım, onarım, yenileme ve geliştirme projeleri için yeterli kaynak yok mu?
Yoksa vizyon mu yetersiz?..

DSİ ONAYLIYOR MU?

Haberin Devamı

Nilüfer deresi üzerindeki ‘Alman kanalı’ son yıllarda elden geçirildi!..
Civarında ki yerleşimleri ve halkı koruması için su yatağının her iki yanında, 90 yıl önce oluşturulan, 2-3 metre yüksekliğinde ve 10-15 metre genişliğinde ki, taşkın önleyici setteler Belediye tarafından kaldırıldı!

**

Doğancı barajı yapılmadan önce Nilüfer suyunun taşkın alanı olarak oluşturulan kavaklık da yok edilip Mihraplı parka dönüştürüldü.
Soralım bakalım; Bursa için hayati derecede önemli olan her iki konuda, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı imalatlar Devlet Su İşleri tarafından onaylanmış projeler midir? Yoksa bu işler DSİ ’nin bilgisi ve kontrolü dışında mı yapılmıştır?..

**

Haberin Devamı

Bursa, deprem riski olan şehirdir. Nilüfer suyu üzerinde iki barajımız var. 40 yıldan yaşlı ve şehre yakın Doğancı barajından ‘ani su çıkışı’ olursa Bursalının hali nice olur?..
Allah esirgesin. Tehlike var, risk değerlendirmesi yapılmalı!..

Yazarın Tüm Yazıları