"Dr. Hüseyin H. Serdar" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Dr. Hüseyin H. Serdar" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Dr. Hüseyin H. Serdar

Gözü doymalı insanın

Beslenme ve güvenli gıda tüketimi konuları ilgi çekmeye devam ediyor.

Toplumsal sorumluluk bağlamında bunu önemseyen Gürsu Belediye Başkanı sayın Mustafa Işık tarafından davet edildik.
Veteriner Hekimler Odası Başkanı sayın Sinan Sağlam ile birlikte ‘Yediklerimizin Farkında Mıyız?’ konulu konferansı düzenledik.

GIDA GÜVENLİĞİ

Nüfusun 80 milyonu aşması ve kent yaşamı endüstriyel gıdayı zorunlu kılıyor.
Doğal veya endüstriyel, sağlıklı olmalı gıda...
***
Gıda kaynaklı hastalıklara yol açan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyerek, besin maddelerinin işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulması aşamalarını kapsayan bir süreçten bahsediyoruz.
***
Tohum, ilaç, sulama, hasat, nakliye, işleme, çalışan ve hijyen, katkı, paketleme, stoklama, satış, tezgah, raf, evde bulundurma, üretim ve son tüketim tarihi, tüketim aşamaları, yemeğin hazırlanması, servis elemanları gibi ‘harmandan üretime, üretimden sofraya kadar’ bir yolculuk bu.

BESİN, SAĞLIK, ZEKA

Genetiği Değiştirilmiş Organizma - GDO ‘lu, tarım ilacı kalıntılı ya da renk, koku, tat yapıcı, raf ömrü düzenleyici kimyasalların uygunsuz kullanıldığı, besin değeri düşük, ruhsatsız, merdiven altı üretilmiş gıdalar sağlığı korumayacağı gibi uzun süreli tüketimlerinde de hastalığa sebep olurlar.
***
WHO - Dünya Sağlık Organizasyonu gıda güvenliğini, en yaygın sağlık problemlerinden ve ekonomik verimliliği düşüren önemli etkenlerden biri olarak nitelendiriyor.
***
Bozulma ve bulaşma nedeni olan etkenlerden arındırılmış, tüketime uygun halde olan gıda ‘Güvenli’ gıdadır.
Gıdadan kaynaklanan hastalıklar; özellikle çocuklar, yaşlılar, engelliler, lohusa ve hamilelerin sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturur.
***
Et, süt, yumurta, peynir, tereyağı ve zeytinyağı, sebze, meyve, tahıl, baklagiller ve kuruyemişi kararınca tüketmeli. Besinlerdeki protein, yağ, aminoasitler, karbonhidrat, vitamin, mineral, su ’yu kullanıp, sağlıklı olmalı.
***
Bebeklikle beraber hayvansal protein tüketimi kişinin geleceğini belirliyor.
Kırmızı ve beyaz et tüketiminden; hindi, ördek, kaz, tavuk, balık, koyun, kuzu, keçi, dana ’dan, yumurta, süt, yoğurt, ayran ve peynirden bahsediyorum...
***

AB, ABD VE TÜRKİYE

Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya ve ABD, kişi başı, yıllık, ortalama 70-100 kg’lar, hatta daha da üstünde et tüketirken, biz 35 kg’lar civarındayız...
Yorumu siz yapın!
Halkı sağlıklı beslemeli.
Kişi ne kadar çok et tüketirse, o kadar zeki, çalışkan, güçlü ve dayanıklı, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olur.
***

ET YİYEN OT YİYENİ YÖNETİYOR

Biz ot, yani un ve unlu gıda tüketiyoruz!..
Karbonhidrat gerekli, ancak hayvansal gıdalar yeterince tüketilmezse insan gelişimini sağlıklı sürdüremiyor.
Ot ile un ile makarna ile dengesizce beslenen toplumlar, gıdalarını et, süt, peynirden alan toplumlar veya devletler tarafından yönetilirler.
Ormanda da gerçek budur; Kral, aslandır.
Tonlarca ağırlığı olan, otla beslenen fil, gergedan veya zürafa değil, et ile beslenen 250 kiloluk aslan, kraldır...
Leş yemez, temiz ve organik beslenir.
***
Neymiş;
Et yiyenler, ot yiyenleri yönetirmiş..!
***
Dengeli ve doğru beslenmeli.
Bozuk, bozulmuş, hileli, aldatıcı, yanıltıcı, yapay gıdalarla baş etmek, caydırıcı ve kararlı olmak, piyasaları kontrol edip, denetlemek Belediyeler ve Bakanlıkların taşra teşkilatlarına düşüyor.
Halkın, bilinçlenerek kendi denetimini yapması, seçici olması, ucuz gıdadan kaçınması konularındaki farkındalık etkinliklerine Medya önemli katkılar yapıyor.

GÖZÜN DOYSUN

Yaşa, mevsime, işe göre beslenmeli.
Ne yersen ye, ama doğru, düzenli, dengeli, yeterli, kararında ye!
Ye, ama israf etme.
Karnın da, gözün de doysun!...
***
Yiyip yiyip doymayanlar var...
Gördüğü her şeyi yemek, pastadan kimseye pay vermemek, sofrayı tek başına silip süpürmek isteyenler oluyor.
***
İnsan biyolojik bir varlık. Acıkır, acıkınca yer, doyar.
Açgözlü olmamalı.
Doyumsuzu doyurmak zordur.
Açgözlü hem doymaz, hem de başına dert alır!..
Bir dostumun uydurduğu ‘Yorulmaz, Kınık kınık, Dilimen dilimen yer yutarlar’ sözü aklıma geldi şimdi.
***
Fizyolojik ve ruhsal olarak doymalı.
Psikolojik sorunlar ve yetersizlik gibi, çocukluğuna inmeli...
Kişi alışmışsa alın teri dökmeden, emek vermeden, hak etmediğini yemeğe...
Bir de boğazına oturursa!..
Neyse!
***

İSRAF ETMEMELİ

Beden ve ruh sağlığı için, iyi ve dengeli beslenmeli, her şeyi kararında yemeli, haram, hak, hukuk yememeli...
Doymalı, kanaat etmeli.
***
Gıda, besin, yemek derken, ramazan da bitti.
Rabbim, tutulan oruçları kabul etsin,
Sağlık, huzur, mutluluk ve afiyet içerisinde nice nice Ramazanlara ve Ramazan Bayramlarına ulaşmayı nasip etsin; Bayramınız mübarek olsun

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI