Mevsimsel depresyon

Uzayan karanlık saatler ve soğuk hava moralinizi bozmaktan öteye geçtiyse... Kendinizi mutsuz hissediyorsanız, dahası uyku ve yeme düzenininiz bozulduysa... Mevsimsel depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

“Yaşasın kış geliyor, kat kat giyinmeyi, battaniye altında geçirdiğim uzun kış gecelerini özledim” diyen kişilere şaşkın şaşkın bakıyor, neye sevindiklerini anlayamıyorsunuz...
Sabahları havanın bir türlü aydınlanmamasından, işten eve dönerken havanın çoktan kararmış olmasından, günlerin kısalmasından, havaların soğumasından şikayet ediyor ve kendinizi mutsuz hissediyorsunuz...
Bu sorun her yıl tekrarlanıyor, rahatsızlığınız genellikle sonbahar ile başlıyor ve ilkbahara doğru yatışıyor...
Bu durumda aşağıda sıraladığım maddelere bir göz atın.
En az 5 tanesini kendinizde görüyorsanız, mevsimsel depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

İŞTE DEPRESYONUN BELİRGİN SİNYALLERİ

◊ Çok uyuma isteği
◊ Karbonhidrat içeren gıdalara aşırı düşkünlük
◊ Çökkün duygu durumu, üzüntülü, umutsuz ya da kendini boşlukta hissetme
◊ Ağlamaklı olma
◊ Etkinliklere karşı ilgide belirgin azalma ya da bunlardan zevk almama
◊ Duygu durumunun değişkenliği ile birlikte yeme davranışının değişimi; daha çok yeme isteği veya iştahın azalması neticesinde istem dışı çok kilo alma veya çok kilo verme
◊ Uyku alışkanlıklarında değişim; çok uyuma veya uykuya dalamama
◊ Huzursuz hissetme
◊ Bitkinlik ya da enerji düşüklüğü
◊ Değersizlik ya da suçluluk duyguları
◊ Düşünmekte ya da odaklanmakta güçlük çekme
◊ Kararsızlık yaşama
◊ Yineleyen ölüm düşünceleri

SEBEBİ GÜNEŞ  IŞIĞI EKSİKLİĞİ

Genellikle sonbahar ve kış aylarında başlayan mevsimsel depresyonun soğuk havadan ziyade güneş ışığı ile ilgili olduğu biliniyor. Güneş ışınlarına daha az maruz kaldığımızda, karanlıkta, beynimiz melatonin hormonu salgılıyor.
Melatonin hormonu uykumuzu düzene sokan bir hormon. Uykusuzluk çekenlere örneğin, melatonin takviyesi tavsiye ediliyor.
Gündüz saatlerinde hava karanlık olduğu için salgılanan melatonin ise bazı kişilerde depresif şikayetlere yol açabiliyor.
Diğer yandan, geceleri tüm zamanını TV karşısında veya bilgisayar başında oturarak geçiren kişilerde, ekrandan gelen parlak ışık yüzünden melatonin salgılanması azalıyor ve bu kişiler uykusuzluk problemi yaşıyor.

IŞIK TERAPİSİ İYİ SONUÇ VERİYOR

Mevsimsel depresyonun güneş ışınlarına daha az maruz kalmakla bağlantılı olduğunu kanıtlayan bilim insanları, bu sorundan mustarip kişilere ışık terapisi uygulandığında, birçok antidepresandan daha iyi sonuç alındığını söylüyor.
Işık terapisini, bunun için dizayn edilmiş kutu şeklindeki aparatları satın alarak evinizde de kullanabiliyorsunuz.
Kuzey ülkelerinde yaşayan kişilerin sık sık kullandığı bu aparatlar, mevsimsel depresyon yaşayan kişilere de doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Böyle bir ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, kullanımıyla ilgili mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

ALTERNATİF YÖNTEM BİLİŞSEL TERAPİ

Işık terapisi kadar etkili olduğu söylenen diğer yöntem ise bir psikoterapi yöntemi olan bilişsel terapidir. Kişinin olumsuz düşünce ve duygularının kişiye zarar vermek yerine daha yardımcı ve sağlıklı hale gelmesini hedefleyen bu terapi yöntemi, kişilerin kış ayları ile daha kolay baş etmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

SEBEBİ BAŞKA SAĞLIK SORUNLARI DA OLABİLİR

Haberin Devamı

Eğer mevsimsel depresyon yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, bir an önce doktorunuza danışmalısınız.
Şikayetlerinizin nedeni araştırılırken ilk olarak sağlığınızla ilgili başka problemlerin olup olmadığına bakılır.
Örneğin bu şekilde hissetmenize neden olabilecek tiroit, kansızlık, diyabet veya başka bir hastalığınızın olup olmadığı, bazı vitaminlerin vücudunuzda eksik olup olmadığı araştırılır.
Bedensel sağlığınızla ilgili hiçbir bulgu bulunmazsa psikolojik değerlendirme yapılır ve yaşadığınızı sıkıntıların mevsimsel olup olmadığı araştırılır.
Doğru tedavinin yapılabilmesi için tanının doğru konulması gerektiğini unutmayın.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Haberin Devamı

Bazı faktörler mevsimsel depresyon yaşama riskini artırabilir. Kadınlar, erkeklerle karşılaştırıldığında daha fazla mevsimsel depresyon yaşıyor, diğer yandan erkekler ise şikayetleri daha şiddetli yaşıyor.
Gençler, mevsimsel depresyon yaşamaya daha yatkınlar. Ya da depresyon semptomları, kış mevsimde daha şiddetli ortaya çıkıyor. Ailesinde depresyon hikayesi olan kişilerin mevsimsel depresyon yaşama olasılığı daha yüksek.

Yazarın Tüm Yazıları