Rakam cümbüşü

Yeni Dünya’ya ayak basmamın üstünden 40 yıl geçti ama bu ülkenin rakam cümbüşüne hâlâ akıl erdirmiş değilim. Yerkürede en fazla milyoner ve milyarder, Amerika’da. 100 katı aşkın gökdelenlerin, sivil halkın evlerindeki 80 milyon ateşli silah, cezaevlerinde 4 milyon mahkum sayısı dünya rekoru. Zenci boksör Mayweather’ın Filipinli rakibi Pacquiao’la ringe çıkmadan aldığı 200 milyon dolar bir başka rekor.

Haberin Devamı

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçen hafta demokrat partiden başkan adaylığı için ön seçimlere gireceğini ilan edince kamuoyunun önüne yeni rakamlar çıktı. Kocası Bill Clinton’dan sonra Beyaz Saray’a göz diken Hillary’nin karşısında cumhuriyetçi partiden Jeb Bush, Marco Rubio, Mike Huckabee, Scott Walker, Chris Christie, Ted Cruz gibi düzineyi aşkın ateşli rakipleri var. Zincir oteller sahibi Donald Trump dahi adaylık şansını tespit için bir komite kurdu.

Hillary Clinton hafta başında Amerika’yı enlemesine kateden seçim kampanyasına adım atarken 2016 Kasım seçim bütçesinin Clinton Vakfı tarafından karşılanacağını açıkladı. Aynı gün aşırı sağcı milyarder sanayici David Koch New York’ta verdiği bir davette Cumhuriyetçi adaylar için bir milyar dolar kampanya yardımı yapacağını söyledi. Koch davette halk eğitimi konusunda ‘doyurucu’ konuşma yapan milletvekili Scott Walker için ‘’Teketek rakip olursa Hillary’yi hezimete uğratır.’’diye iddialı konuştu.

Haberin Devamı

Hillary geçen yıl bir yakın arkadaşına Beyaz Saray’da geçirdikleri iki dönem sonunda ailece iflas eşiğine geldiklerini itiraf etti. Mayıs başında satışa çıkacak Yazar Peter Schweizer’in ‘’Clinton’ın Nakit Parası: Yabancı Hükümetler Bill ile Hillary’yi neden zengin ettiler’’ başlıklı kitabında ise ABD eski başkanı ile eşinin borçluluktan milyonerliğe nasıl geçtiğine dair bilgiler yer alıyor.

Eski Başkan George W. Bush’un nutuk yazarı Schweier Hillary’nin 2008 başkan seçimlerinde insan haklarını sürekli istismar eden Columbia yönetimiyle ABD arasında serbest ticaret anlaşmasına karşı çıktığını, Kanada merkezli Pacific Rubiales şirketinin patronu Frank Giustra’nın Clinton Vakfı’na milyonlarca dolar bağışını takiben Dışişleri Bakanı Clinton’ın methiyeler düzdüğü Rubiales’i kaynak gösterip yüklü kazanç sağladığını ileri sürüyor. Dışişleri Bakanı Clinton’ın Washington’da Hint parlamento üyesi Amar Singh’le görüşmesini takiben Clinton Vakfı’na 1-5 milyon dolar arasında bağış aldığını, ABD-Hindistan nükleer anlaşmasının da onaylandığına dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Hillary bakanlığının son yılı 2012’de eşi başkan Clinton’ın ABD içinde ve dışında konferans turnesinde 48 milyon dolar gelir sağladığını bildiriyor. Bill Clinton’ın 2001 ile 2013 arasında konferans konuşmalarından kazancı 105 milyon dolar. Yazar Walker Clinton Vakfı’na 50 milyon doları aşkın bağışta bulunan yabancı şirket ülkeleri listesinde Çin, Japonya, Kanada, Rusya, S. Arabistan B.A. Emirlikleri ve Cayman Adaları’nın başta geldiğini vurguluyor.

Clinton’ların iflas eşiğine geldiği itirafına rağmen Bill Clinton hayatta olan tek, ülke tarihinde ise en zengin 10 başkandan biri. ABD başkanının aylık maaşı 33 bin dolar. Clinton Vakfı’nın varlığı 10 milyar dolara yakın. Hillary seçimi kazanmak için vakıf varlığının büyük kısmını harcayacak. Rakam cümbüşü bir kez daha sergilenecek.

Yazarın Tüm Yazıları