Yaz gezilerine hazırlanın

Daha kış henüz gelmişken, yazlık gezi kitaplarından söz etmemi biraz garip karşılayan okurlarıma bir gerekçe sunmak isterim.

Haberin Devamı

Artık birçokları tatil programını çok önceden planlıyor. Bu sene birçokları, özellikle Türk yolcular Yunan adalarını aşındırdı. O yüzden bu kitaptan söz etmek elzem...

 


Greenville Temple’ın (1799-1847) kitabının adı, ‘Türkiye-Yunanistan-Ege Adaları. Akdeniz’de Geziler’.
Temple, yatla yaptığı geziyi dört cilt olarak yayımlamış. Kitap bugün tek cilt olarak hepsi bir arada okurla buluşuyor. Birinci kısım Yunanistan ve Yunan Adaları’na ayrılmış.

Yedi bölümde, tarihi yerleri lezzetli bir üslupla anlatıyor yazar. Hiç kuşkusuz kitabın asıl ilgi çekici yanı, dünle bugünü karşılaştırmanıza olanak sağlaması.
Benim ilgimi çeken, şüphesiz sizin de odaklanarak okuyacağınız, Türkiye bölümü... Temple şöyle diyor; “Kırsal alanların güzelliği büyüleyici ve eşsiz. İnsanlar dürüst, kibar ve yardıma hazırlar. Lord Byron şöyle demişti: ‘Gerçek bir Türk ağasından ya da Müslüman beyefendisinden daha namuslu, arkadaş canlısı ve yüce gönüllü bir kişi daha yoktur.’ Bu sularda bir tekne içinde, bütün kıyıları, çok güzel her bir dağı, burnu, vadisi, şehri ve köyü eski günlerin parlak tarihi ile bağlantılı olduğundan çok ilgi çekici olan Karadeniz’i, Marmara Denizi’ni, Çanakkale Boğazı’nı ve Ege Denizi’ni gezmek İstanbul’da kalma zevkine katkı sağlar... İstanbul’dan, hayatım boyunca gezdiğim tüm yerlerden daha fazla zevk aldım.”
İstanbul ve onun tarihi semtleri üzerine bilgi veren birçok kitap okuduk. Hâlâ bugün de tarihi yerleri gezebiliriz, görebiliriz. Tabii yok olanlar, bugüne kalmayanların üzüntüsü de yine bu kitapla iletiliyor.

Yabancı gezginlerin Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri benim için zevkle okunan ve farklı bakış açılarıyla bizi anlatan yazılardır. Bana kalırsa oryantalist bakış, bize daha analitik yorum ve yaklaşım zenginliği sunuyor. Temple, Türkiye’yi anlattığı bölümlerden birinde ‘Pazarlar-Aş Evleri-Şarap Dükkânları’ üzerine izlenimlerini, İstanbul’un yaşama biçimini ve inceliğini yansıtıyor.
Kitapta bilhassa Türkiye bölümünü anlatırken imparatorluk topraklarında yaşayan bütün milletleri ticaretten sosyal hayata kadar bütün özellikleriyle anlatıyor.
Dizi Editörü Dr. Erkan Serçe’nin ‘Sunuş’u da hem kitap hem yazar hakkında detaylı bilgiler veriyor. Geçmişten bugüne yapacağınız güzel bir geziyi yaşayacaksınız bu kitapla.

Yazarın Tüm Yazıları