Verda Erman’ın anısına

İyi Türk piyanisti Verda Arman’ın (1944-2014) anısına iki CD’den oluşan bir albüm ve kitapçık yayımlandı.

Haberin Devamı

Yurtiçinde olduğu kadar dünya müzik arenasında da tanınmış, dünyanın birçok ülkesinde başarılı konserler vermiş, ödüller almış bir sanatçı için bu tür çalışmalar yapılması, önemli bir sanatçıya duyduğumuz sevgi ve saygının simgesidir.

Albümün başında Lila Müzik imzalı yazı onun yaşamının ve sanatının özetini vermektedir: “Piyanoya üç yaşında başlayan, TBMM’nin üstün yetenekli çocuklar için çıkarttığı yasa çerçevesinde Paris Konservatuvarı’nda öğrenim gören ve birincilikle mezun olan, Marguerite Long-Jacques Thibaud Piyano Yarışması, Kanada Montreal Uluslararası Piyano Yarışması, New York’taki Leventritt Yarışması’nda ödüller kazanan Erman, Amerika’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Japonya’ya dünyanın önemli salonlarında konserler vermiş, kayıtlar yapmıştı. 1971’de Devlet Sanatçısı unvanını alan piyanist, 21 Temmuz 2014’te aramızdan ayrılana dek konserlerini ve albüm kayıtlarını sürdürmüştü. Bu albümün çıkışı sırasında sanatçının ailesi, öğrencileri ve arkadaşlarından büyük destek aldık. Arkadaşları Sayın Ayla Erduran, İdil Biret, Gülsin Onay, ve Hüseyin Sermet, CD’de yer alan kayıtlar hakkındaki düşünce ve duygularını CD kitapçığı için kaleme aldılar. Değerli sanatçılarımıza yürekten teşekkür ederiz. İki CD’den oluşan bu albümü, müziğe yaklaşımı, alçakgönüllülüğü, seyirciyle kurduğu samimi bağ, özgürlüğüne düşkünlüğü, zengin dünyası, bitmek bilmeyen çalışma ve keşfetme arzusu, kendini sürekli yenilemesi ile müzik dünyasında özel bir yeri olan piyanist Verda Erman’ın aziz hatırasına adıyor, onu sevgiyle anıyoruz.”

Haberin Devamı

Verda Erman’ın anısına

Biyografisinde müzisyen bir aile ortamında yetiştiğini öğreneceksiniz.

Andante dergisinde yayımlanan öğrencilerinden Güray Başol’un yaptığı söyleşilerden bazı alıntıları okuyacaksınız:

“10-11 yaşlarıma geldiğimde müzik benim için doğal bir aktiviteye dönüşmüştü. Bazen başka bir eve gittiğimizde ‘Neden onlarda piyano yok? Bir şey çalmıyorlar mı? Şarkı söylemiyorlar mı?’ diye sorular sorarmışım.”

Haberin Devamı

İlk konserinizi hatırlıyor musunuz?

“Beş-altı yaşlarımdan itibaren katılmış olduğum öğrenci konserleri dışında, ilk konserimi dokuz yaşında, İstanbul’da Saray Sineması’nda verdim. Birinci yarıda resital, ikinci yarıda ise Filarmoni Oda Orkestrası eşliğinde ve Ferdi Ştatzer’in yönetiminde Karl Ditters Von Dittersdorf’un Piyano Konçertosu’nu icra etmiştim.”

Long-Thibaud yarışmasına katılmaya nasıl karar verdiniz?

“Madame Long bizzat kurduğu Uluslararası Marguerite Long - Jacques Thibaud Yarışması’na katılmam için çok ısrar etmişti. Böylelikle ilk uluslararası yarışma ödülümü 18 yaşıma basmadan kazanmış oldum. Theatre des Champs Elysees’de gerçekleşen bir gala gecesinde Kültür Bakanı Andre Malraux, onur konuğu Maria Callas ve Emil Gilels gibi müzik dünyasının büyük simalarının huzurunda ‘Paris Şehri Ödülü’nü almak en güzel hatıralarım arasındadır.”

Haberin Devamı

Meslektaşları onunu için neler söyledi:

İdil Biret:

“Verda Erman’ın Brahms kayıtlarını heyecanla dinledim.

Bu kayıtların Verda Erman’ın sanatını yaşatacağına, onu dinlemek şansını elde edemeyenler için de değerli bir esin kaynağı teşkil edeceğine inanıyorum.”

Gülsin Onay:

“Sadece Türkiye’de değil, Paris ve Avrupa’da sanatseverlerin gönlünde taht kurmuş usta bir sanatçıydı Verda Erman. Kusursuz tekniği, akıcı ve esere sadık yaklaşımıyla bu kayıtta adeta bizi büyülüyor.”

Hüseyin Sermet:

“ Kelimenin tam anlamıyla mükemmel ötesi telaffuz yeteneği, tonları ve tınıları ayarlama sanatı içeren kendine has bu çalış tarzını tek kelimeyle özetlemem gerekirse ‘asil’ sıfatını kullanırdım.”

Ayla Erduran:

Haberin Devamı

“Ne mutlu bir kemancıyım ki hayatımda birçok kereler onunla konser verdim.”

    

CD’lerdeki parçalar :

CD 1

 *Johannes Brahms

Paganini Varyasyonları, Op.35

*Johannes Brahms

Üç İntermezzi, Op.117

*Johannes Brahms

İki Rapsodi, Op.79

CD 2

Franz Schubert

Gezgin Fantezisi Do Majör, Op.15, D.760

1. Alle4.Allegro

*Frederic Chopin

İkinci Piyano Konçertosu, Op.21

*Felix Mendelssohn Bartholdy

Prelüd Op.35 No.1

*Johann Sebastian Bach / Saint - Saens

1. Uvertür “Wir danken sir Gott”

*Frederic Chopin

1. Noktürn No. 20, Op. post. Do diyez minör

İYİ bir piyanistten müzik tarihinin seçkin parçalarını dinleyin.

Lila Müzik

Yazarın Tüm Yazıları