Uyarıcı bir yıllık: İş Cinayetleri Almanağı

MASAMDAKİ yıllık, her sene beni üzen ve düşündüren bir yıllık. Acı veren bir döküm bu. Geçen yıl iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin listesi.

Haberin Devamı

Nasıl öldükleri, alınan önlemlerin yetersizliği, bu dünyadan arkasında acılar bırakarak ölen işçiler. Yitip gidenlerin ardında bıraktıkları, gözü yaşlı anneler, babalar, eşler, kardeşler ve çocuklar.

Okuduğum yıllık: “İş Cinayetleri Almanağı 2016”.

Almanağın başında göçüp gidenlere ithaf yazısı var:

“İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin, 2009’da aramızdan ayrılan Davutpaşa Davası avukatlarından Kâmil Kirman ve 13 Aralık 2016’da kaybettiğimiz, almanağımızın tasarımcısı, Adalet Arayana Destek Grubu’ndan kardeşimiz Mahir Sezer anısına, işçi ailelerinin adalet mücadelesinin emektarlarına...”

Adalet Arayana Destek Grubu’nun Bizden başlıklı yazısı böyle yıllıkların hiç olmamasını diliyor: “Maalesef bu yıl da elinizde yeni bir İş Cinayetleri Almanağı tutuyorsunuz. Türkiye’de hiç iş cinayeti olmasa, biz de Almanak hazırlamasak diyoruz, fakat temennimiz gerçekleşmiyor.”

Haberin Devamı

Kapak, en çok kaybın olduğu inşaat sektöründen bir fotoğraf.

Ailelerden yazısı duyarsızlıktan yakınmayı yansıtıyor:

“Bizler, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin adalet arayan yakınlarıyız. Başına gelmedikçe, ateş kendi ocağına düşmedikçe, ülkemizde her gün onlarca işçinin hayatını kaybettiği gerçeğinin maalesef farkında olmuyor insan.”

Alıntının altındaki imza: Adalet Arayan İşçi Aileleri.

İş Cinayetleri’nin tümü aylık bölümlere ayrılmış. Gün gün bilgiler ve istatistiklerle veriliyor. Günü gününe izlenmiş, basından haberler ve fotoğraflar sayfaya konulmuş.

Ayın girişinde o ay hayatını kaybeden işçilerin sayısını öğreniyoruz, sıralama şöyle: Kadın, Erkek, Çocuk, Göçmen–Mülteci.

Sektörler: İnşaat, Metal, Taşımacılık, Ticaret, Tarım, Savunma–Güvenlik.

Sayfanın altındaki harita bölümünde anlatılan ölümün yaşandığı şehrin haritası konulmuş.

***

İÇERİĞİN bölüm başlıkları şöyle:

2016 İş Cinayetleri Raporu, ‘İş Kazası’ Durumunda Ne Yapılmalıdır?, Meslek Hastalığı Dosyası, Ailelerin Adalet Mücadelesinden Kesitler, Vicdan ve Adalet Nöbeti, Meslek Hastası Diş Teknisyenleri Anlatıyor, Mücadele Eden İşçiler Anlatıyor, Çocuk İşçiliği Dosyası, Suriyeli Mülteci İşçiler Anlatıyor, İnşaat Suçları, 2016 Almanac Summary in English, Çizgilerin Diliyle İş Cinayetleri.

Haberin Devamı

Bölüm başlıkları, işçilerin iş hayatını, durumunu bütün yönleriyle anlamamızı mümkün kılıyor. Bu Almanak, yalnız işçilerin, işçi sendikalarının değil, işverenlerin, yetkililerin mutlaka okuması gereken bir almanak. Hataların nerede olduğunu, tekrarlanmaması için neler yapılması gerektiğini hatırlatan bir kitap.

***

TÜRKİYE’DEKİ hayat/ölüm haritasının en etkilisi. İlgisiz kalmayın.

(*) 1Umut Yayınları, Tel: (0212) 210 27 22, www.iscinayetleriniunutma.org

iscinayetleri@gmail.com

Yazarın Tüm Yazıları