Ümit Kaftancıoğlu öykü ödülleri

Haberin Devamı

GENÇ yaşta öldürülen yazarlar arasında adını edebiyat tarihine yazdırdı Ümit Kaftancıoğlu. Hain bir silahlı saldırı yüzünden kaybettiğimiz yazarı yakından tanıdım. Geldiği yeri unutmayan, halk çocuklarının, halkın sesini duyurmak için çabalayan, bunu kitaplarıyla da radyo programlarıyla da yapan biriydi.
Köyden gelip, köyü gerçekçilikle anlatan, onu yalnız köyde yaşayanlara değil kentte yaşayanlara ileten bir anlayışın da temsilcisiydi.
Aramızdan ayrılanların unutulmaması, yaptıklarının anımsatılması açısından ödüllere önem verdiğimi, işlevlerini övdüğümü okurlarım bilir.
Ümit Kaftancıoğlu adına düzenlenen öykü ödülleri de devamını dilediğim bir ödül. Ödül alan öykülerin kitaplaştırılması, birkaç açıdan önemli. Birincisi ödülü kazananın öyküsü kalıcılık kazanıyor, kitaplaşınca okunurluğu artıyor. Ayrıca, şayet yazarın ilk öyküsü ise ilerideki çalışmalarında bir referans niteliği taşıyor.
11 yıldır verilen ödüllerin bu yılki kazananları, “Başın Öne Eğilmesin” başlığıyla yayımlandı.
Ödül sıralaması şöyle:
Birinci: “Başın Öne Eğilmesin” - Hamdullah Köseoğlu.
İkinci: “Kuyruklu Yıldızım Mujica” - Ferhan Şaylıman.
Üçüncü: “İsmail’in Bir Derdi Var” -
Akın Çokuğurluel.
Mansiyonlar: “Sadece İki Taş Kalmıştı” - Hilal Tüzün, “Ayna” - Sezgin Ateş, “Çılgın Atmacalar” - Ayla Şenel, “Büyümeye Yüz Tutmuş Bakkal” - Ubeydullah Günel, “Mahur Beste” - Zeliha Ergün, “Kefen Hırsızları” - Atiye Güner Tümüklü, “Bir Kaç Dakika” - Ahmet Can Demir.


* * *

Haberin Devamı


1935 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya gelen Kaftancıoğlu, “Dönemeç”le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970), “Hakullah”la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) almıştı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.
Ali Naki Kaftancıoğlu kitabın giriş yazısında, onun kişiliğini, edebiyattaki yerini şöyle anlatıyor: “Ümit Kaftancıoğlu’nun öyküleri gücünü ve esinini halktan alan, sanatla harmanlayan, çağın sorunlarını kahramanca yansıtan ve yol gösteren ürünlerdir. Yaşamın her alanında etkin ve önder olan birçok kişinin Ümit Abi’si bilindiği yazın, folklor, dilbilim, siyasal alanda adı geçen sözü dinlenen bir sanatçı ve kişilikti. İlk öykü kitabı olan ve TRT Büyük Ödülü’nü Osman Şahin’le paylaştığı Dönemeç kitabını birçok yayınevi arasında yalnızca Remzi Kitabevi basmayı kabul etmişti. Yaşar Kemal, Fakir Baykurt gibi halk için, düzene karşın yazan ünlü sanatçıların izinde olduğunu bir kez daha hissetmiştir.”


* * *

Haberin Devamı


ANISINA, kitaplarının yeniden okunması dileğiyle. Adına verilen ödülü kazanan öykücülerin de öykülerini okumayı ihmal etmeyin.

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri - 2015, “Başın Öne Eğilmesin”, Sone Yayınları. Tel-faks: (0212) 526 78 91 / 0537 493 83 47, e-mail: hyalvac@yahoo.com

Yazarın Tüm Yazıları