Türkiye’ye hizmete adanmış bir ömür

YAKINDAN tanıdığım, saydığım Asım Kocabıyık’ın Perili Köşk’teki anı odasının açılışında bulundum.

Haberin Devamı

Aile, bir büyüğünü nasıl anacaklarını, çağdaş bir anlayışla sergiledi. Çalışma odasındaki fotoğraflar, sözler, yaşamını özetleyen görsel malzeme dijital düzenle izlenebiliyor, onu tanımak isteyenler için ideal bir çalışma. Şimdi belli fotoğraflarla sabit görüntüler yerine, daha geniş bir görüntü koleksiyonunu görmek mümkün oluyor.
Asım Kocabıyık yaşamında, eğitime ve kültüre önem veriyordu.
Açılışların birçoğunda bulundum, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Kütüphanesi’nin açılış töreninde, yaptığı okulları gezdirirken, onlarla övünmüyor, bunun bir yurttaşlık görevi olduğunu tekrarlıyordu. Genç kuşak için Anı Odası, ziyaret edilmesi gereken bir mekân. Onu anlamak, Cumhuriyet rejimine, Atatürk’e bağlılığını öğrenmek için Zafer Toprak’ın hazırladığı “Cumhuriyet’in Başarı Öyküsü Asım Kocabıyık” kitabını okumalısınız.
Bir sanayicinin hayatını başarılı bir yöntemle yazmış Toprak.
Kocabıyık
’a yönelttiği sorularla sadece biz onun yaşamını öğrenmiyoruz, dönemin ekonomik durumunu, siyasal durumunu da öğreniyoruz. Kimi tanınmış işadamlarının hayatı, Türkiye’de ekonominin seyir defteridir aynı zamanda. Türkiye gibi birçok badireyi, siyasal engebeleri idrak etmiş bir ülkede, önemli bir sanayicinin görüşlerinin bugüne ışık tuttuğunu bilmeliyiz.


* * *

Haberin Devamı


ASIM KOCABIYIK’ı ve ailesini sevmemin nedeni, kültüre, sanata olan katkıları. Ondan sonra yönetimi devralan Ahmet Kocabıyık da sanat konusundaki katkıları, çalışmaları aynı anlayışta sürdürdü.
Toprak’ın hazırladığı kitabın başındaki yazı, bir gelişimin, yükselişin ifadesi: “Asım Kocabıyık, 1924 yılında küçük bir Anadolu köyünde, Afyon’un Tazlar köyünde dünyaya gelmişti. Yaşamöyküsü Cumhuriyet’le örtüşüyordu. 70 yıllık ticaret ve 65 yıllık sanayi hayatında Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından biri olan Borusan’ı kurmuştu. Doğduğunda kulağı köyün çobanının kaval sesiyle müziğe aşina olmuştu. Yaşamını yitirdiği yıl, İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde Devlet Çoksesli Korosu ile birlikte şef Sascha Goetzel’in yönetiminde Borusan Filarmoni Orkestrası’nın çaldığı Ludwig Van Beethoven’ın 9. Senfoni’sini dinliyordu.”
İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından “fahri doktor” unvanı verilen Borusan Holding kurucusu, başkanı Asım Kocabıyık, eğitime bugüne kadar 30 milyon dolar katkıda bulundu. Kocabıyık, “Eğitimi ve demokrasiyi kalkınmanın temeli olarak gördüm. Para kazanmaya başladıkça da eğitime katkıda bulundum” demişti. Ahmet Kocabıyık, Borusan Kültür Sanat’ta (BKS) projelere çatı oluşturmak üzere Gürer Aykal yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı (BİFO) kurduklarını belirtiyor.
BİFO, İstanbul Müzik Festivali’nin açılış töreni orkestrası olmasının yanında, önemli uluslararası değerde solistlere eşlik ediyor. Yurtdışında konserler veriyor, geçen yıl İngiltere’de PROMS etkinliğinde çaldı.
Borusan Contemporary, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan beslenen, sergiler, eğitici etkinlikler, yeni eserler ve mekâna özgü yerleştirmeler gibi çeşitli programlara yer veren bir merkez olarak tasarlandı.
Bu etkinliklerin ortak özelliği, en geniş tanımıyla medya sanatlarına, zaman, ışık, teknoloji, video, yazılım ve benzeri araçları kullanan sanatçılara odaklanmasıydı. Ertuğ&Kocabıyık Yayınları’nda sanat ve kültür tarihimizin çok önemli kitapları yayınlandı.


* * *

Haberin Devamı


ASIM KOCABIYIK’ı, BORUSAN KÜLTÜR SANAT’ın yaptıklarını Zafer Toprak’ın hazırladığı bu kitaptan daha detaylı öğreneceksiniz...

Cumhuriyet’in Başarı Öyküsü Asım Kocabıyık 1924-2012, Borusan Holding AŞ.

Yazarın Tüm Yazıları