Türkiye’de kalanlar için müze tavsiyeleri

YENİ yılın ilk günlerinde, zamanınızı iyi değerlendirmek için çeşitli uğraşlar düşünürsünüz.

Haberin Devamı

Sanırım bunlar içinde en geniş seçenek müze ziyaretleridir.
‘Dünyanın En Büyük Müzesi Türkiye’ kitabını incelerken, birçok kentin müzeleri hakkında bilgi edindim. Onu alırsanız Türkiye çapında bir gezi rehberi kazanırsınız.
Yaşadığınız her bölgede, her şehirde, her yörede gezecek müze bulabilirsiniz. Hiç kuşkusuz bu kitabın dışında küçük, özel müzeler de vardır.
Bakanlığa bağlı müzeler dışında özel müzelerin de görsel bilgimizi, birikimimizi geliştirdiğini anımsatmalıyız.
Artık büyük şehirlerde, başta İstanbul olmak üzere müze kavramının çağdaşlaştığını söylemeliyiz.
Bütün müzelerde çocuklar için çalışmalar, kurslar yapılmasını her zaman önerdim.
Ayrıca müze ziyaretlerinde katalog da almalı, replikalar da anı olarak saklanmalı.
Şimdi gerek devletin gerek özel müzelerin iyi hazırlanmış katalogları, anı objeleri var. Kitabın başındaki tanıtım imzaları şöyle sıralanıyor.
İlk yazı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in. Yazısında hem Türkiye’nin tarihi zenginliğini hem de kitabın niteliğini belirtiyor.
Çelik, en önemli işimizin kültür coğrafyasına sahip çıkmak olduğunu vurguluyor.
Önsöz’ü, Başaran Ulusoy, Orhan Hallik, T. Altuğ Aksoy’un yazıları izliyor.
İlk sayfada müzelerin haritasını görüyoruz. ‘Türkiye Müzelerinin Tarihi’nde birçok önemli müze hakkında bilgi verilmektedir.
Müzelerin bir bölümü de başka yapılardan müzeye dönüştürülmüştür. Kitapta kültür mirasımızı temsil eden, bu özelliği taşıyan yerler de söz konusu ediliyor.
“Benzer şekilde camiler, türbeler, dergâhlar, patrikhaneler, manastırlar ve kiliseler de asırlar boyunca benzer zenginlikleri biriktirmiş ve günümüze taşımıştır.”
Ayrıca tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra Konya Mevlânâ Dergâhı, Kırşehir Hacı Bektaş Dergâhı gibi büyük tekkeler de birer müze haline getirildiler.


* * *

Haberin Devamı


TOPKAPI Sarayı Atatürk’ün emriyle 3 Nisan 1924 tarihinde halkın ziyaretine açıldı.
Müzeler siyasal, toplumsal değişmeler sonucunda da başka mekânlar olduğu halde müze oldular. İstanbul’da ilk modern müze 1846–48 yıllarında Aya İrini’de kuruldu. Şimdi sanat olaylarında, konserlerde kullanılıyor.
İstanbul’da kapatılan tarihi değeri olan türbeler de müze olarak düzenlendi.
Kitapta müzelerdeki eserlerden fotoğraflar ve bilgiler de verilmektedir. Böylece gitmek istediğiniz müze hakkında bu kitaptan bilgi alabilirsiniz. Tatilde haritadan ebruya uzanan zengin kültürel varlıklarımızı tanıma fırsatını kullanabilirsiniz. Kitabın başındaki müze grafiğinde otuzu aşkın kentteki müzelerin adı yer alıyor.
Bugün bizde ve dünyanın birçok kentinde müze ziyaretçileri artıyor. Başka kentlerde müzelerin önünde uzun kuyruklar görürsünüz. Hiç kuşkusuz bizde de bir ziyaretçi grubu oluşuyor.


* * *

Haberin Devamı


TATİL günlerini müzelerde geçirirseniz, yaşadığınız kenti daha yakından tanırsınız.

Dünyanın En Büyük Müzesi Türkiye.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, DÖSİM, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Anadolu Efes, TÜRSAB Müze Girişimleri, BKG. www.bkg.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları