Türk sinemasının 100. yılında kısa filme katkı

ULUSLARARASI BOĞAZİÇİ SİNEMA DERNEĞİ, Türk sinemasının 100’üncü yılında, kısa film yapımcılarına projelerini gerçekleştirebilmeleri için maddi katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

TRT ve İstanbul Medya Akademisi tarafından her projeye 5.000 TL olmak üzere 100 kısa filme toplam 500.000 lira verilecek.
15 Ağustos, başvurular için son gün.
Kurmaca, belgesel ve animasyon türlerindeki kısa filmlere söz konusu yardım yapılacak.
Her yarışmanın, katkının, ödülün bir amacı ve hedef kitlesi vardır.
Bu desteğin amacı da etik, estetik ve teknik bütünlüğe kavuşarak, başarılı ürünlerin ortaya çıkması.
Özellikle genç yapımcı ve yönetmenler için bu destek, kısa film türünde yetkin çalışmaların ortaya konulmasını sağlayacaktır.
Ben özellikle kültür-sanat belgesellerinin öne çıkmasını diliyorum. Zira her zaman desteğe ihtiyaç duyan bir alan bu. Uzun filmlere destek bulmak daha kolay, çünkü bundan bir ticari kazanç elde etmek mümkün ama kısa filmler için bu geçerli bir durum değil.

***

TÜRKİYE’de kısa film yarışmalarını destekleyen, uluslararası çalışmalara açık, onları ödüllendiren kurumlar kuruluşlar var. Bu konuda birçok festival de var. En tanınmış festivaller arasında TRT’nin ve Akbank’ın düzenlediklerini başta anmak gerekiyor.
TRT’nin yarışmasını kazananları görebiliyoruz, Akbank yıl boyunca kazanan filmleri gösteriyor, ödül kazanan yönetmenler konferanslarda konuşuyor...
Belediyelerin ve kimi üniversitelerin de kısa film festivalleri var.
Başta, Altın Portakal Film Festivali’nin kısa film yarışması alanın önemli yarışmaları arasında.
İKSV’nin düzenlediği kısa film yarışmaları ve festivalleri de ayrıca önemliler.
Kısa film festivallerinin önemini, işlevini belirtmeli.
Bazı kısa film çekenler, bu deneyimin başarısı üzerine uzun filme daha özgüvenle ve kendilerini ispatlamış olarak geçiş yapıyorlar. Ayrıca bazı konular var ki, uzun bir filmin formatını gerekli kılmıyor. Yahut kısa filmde daha yoğun bir sanatsal içeriğe sahip olabiliyor...
Yazarların, sanatçıların, bir olayın kısa filmle tespiti sanat, edebiyat dünyasına büyük yararlar sağlıyor.
İlk başvurularda kazanan adaylar 14-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan 2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin hem Kısa Film Akademisi bölümünde 15.000 TL. değerindeki ödül için hem festivalin büyük ödülü olan 50.000 TL. değerindeki Ahmet Uluçay Ödülü için yarışabilecek.
Ayrıca her proje sahibine, projesinin değerlendirme raporu gönderilecek.

***

AYRINTILI bilgi almak isteyenler:
UBSD Yapım Destek İletişim:
www.bogazicifilmfestivali.com ve
www.medyaakademisi.com.tr
adreslerinden gerekli bilgileri edinebilir, yapim@ubsd.org.tr adresine e-posta atabilir, (0212) 452 6666 numaralı telefon ve (0212) 452 6679 numaralı faksla iletişime geçebilirler.
Adres: Merkez Mahallesi Sanayi Caddesi No:17 34197
Yenibosna/Bahçelievler/ İstanbul

Yazarın Tüm Yazıları