TRT arşivini açtı

TRT 31 Mart Cuma günü Harbiye’deki stüdyolarında dev arşivini halka açması nedeniyle bir tören yaptı.

Haberin Devamı

Bu yapılan önemli çalışma şöyle özetlenebilir: “Arşivlerin detaylı olarak tasniflenerek röprodüksiyonlarının internetten kullanıcıya sunulması.”

İçinde neler var?

Boğaziçi Köprüsü’nün açılışı, Zeki Müren’in eşsiz yorumu ve şarkıları, siyasilerin ulusa sesleniş konuşmaları...

Sultan Abdülhamid’in Biat Töreni, Sultan Reşat, Damat Ferit Paşa, Halide Edip Adıvar’ın mitingde konuşması, 1. ve 2.Dünya Savaşı görüntüleri...

1968’den bu yana müzikten siyasete kadar bütün dinlediklerimiz, seyrettiklerimiz, yaşadıklarımız bu arşivlerdeydi. Bu arşivi kullananlar, hiç kuşkum yok birçok olayı, kişiyi yeniden değerlendirecekler. Unuttuklarını hatırlayacaklardır.

Çalışmalara 2014 yılında başlanmış, görüntü arşivinin tasnif çalışmaları da halen devam ediyor.

Bir ülkenin tarihini yazmak için, görsel/işitsel hafızasının bilinmesi şarttır.

TRT, bu kaynağı bize sunuyor. Arşivi kullanmanız için üyelik gerekmiyor, ücretsiz olarak internetten ulaşılıyor.

Adres şu: www.trtarsiv.com

Değişik konularda çalışmalar yapanların, bu arşivlerden yararlanması kaçınılmazdır. Aradığınıza bir tıkla ulaşacaksınız.

Bu tür arşivlerin herkes için ama özellikle genç kuşak için önemini vurgulamaya gerek yok. Tarih kitaplarında okudukları, CD’lerden dinlediklerini istedikleri zaman görebilmek, dinleyebilmek teknolojinin nimetlerindendir.

TRT arşivlerindeki birçok görüntüye, bilgiye, sese ulaşmak mümkün değildi. Bu açılma ile yararlanma eşitliği de sağlanmış oldu.
 
TÖRENDE üç kişi konuştu. Genel müdür Şenol Göka, genel müdür yardımcısı İbrahim Eren ve Halit Kıvanç.

Şenol Göka, konuşmasında TRT’nin 200 bin saatlik arşivi olduğunu açıkladı.

Göka, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha bunun içerisine ses arşivimizi koymadık. Bu görsel arşiv. Bunun içerisinde son dönemden hatırlayabileceğimiz dönemlerden görüntüler de görebileceksiniz. 1919’daki Sultanahmet konuşmalarını da görebilirsiniz. Dolayısıyla bütün bunlar, TRT’nin elinde var.”

Göka, ayrıca bu arşivin nostalji duygusunu uyandırdığını, hem gülüp hem hüzünleneceğimizi, vatandaşların geçmişle gelecek arasında bir karşılaştırmayı da bu arşiv aracılığıyla yapacağını sözlerine ekledi.

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren de günümüzde en çok dillendirilen sözün, “Hafıza-i beşer nisyan ile malûldür” sözü olduğunu ifade etti.

Konuşmasında arşivin önemine değindi ve yüzyılın durumunu yorumladı:

“21. yüzyılla birlikte küreselleşme altında bir derinlik ve mana kaybı riskiyle karşı karşıya olduğumuzu söylemek çok da iddialı olmasa gerek. Buradan baktığımızda, bireysel ve toplumsal hafızayı koruyup, diri tutmanın ne kadar önemli olduğu açık bir şekilde görülebilir. Bir bilgi veya iddiayı dillendirirken soyut bilgilere sahip olmak özgüven verir ve bu çok kıymetlidir.”

Halit Kıvanç, TRT binasına 62 yıl önce 1955’te girdiğini söyleyerek, “Konuşmaya başladım bu radyoda ve uzun yıllar bu radyoda hayatımı buldum. Şu anda söyleyecek sözüm yok, çünkü oturup üç ay anlatmam lazım. Çok anılar var” dedi.
 
KULLANMAYA başlayanların birkaç gün içinde izlenimlerini coşkuyla dile getirmeleri, bu çalışmanın ne kadar gerekli olduğunu ispatlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları