Sevin Berk’in arpını dinlerken

Arpist Sevin Berk’in CD’sini dinleyerek çalıştım geçen hafta.

Haberin Devamı

1941’de İzmir’de doğan 2006’da İstanbul’da aramızdan ayrılan Berk’in TRT arşiv kayıtları, İnönü Vakfı’nın işbirliğiyle Lila Müzik tarafından ilk kez CD olarak yayınlandı ve dijital platformlarda dinleyicilerin ilgisine sunuldu.

Eşsiz yorumları ilk kez bir arada dinleyiciye ulaşıyor.

Büyük keman virtüözü Suna Kan onun için ne demişti?

Sevin Berk’in arpını dinlerken

“Sevin inanılmaz bir arpçıydı, büyük bir müzik kişiliği vardı. Bence onu dinleyemeyenlere yazık oldu... Sevin için güzelden keyif almak, güzel müzik dinlemek yetiyordu.

Hayattan, doğadan, güneşin batışından, ayın doğuşundan, kedilerini sevmekten bu kadar zevk alan birini görmek kolay değildir. Hem bir anne hem bir öğretmen hem de bir orkestracı olarak hayatından son derece memnundu. Hâlâ ‘keyif’ deyince aklıma Sevin’den başkası gelmiyor.”

Haberin Devamı

Albümdeki ilk eser olan ‘Konser Aryası’, Lozan Antlaşması’nın 77. yıldönümü nedeniyle İnönü Vakfı tarafından İlhan Usmanbaş’a ısmarlanmıe Sevin Berk’e adanmıştı. Konser Aryası, Berk’in solistliğinde, Gürer Aykal’ın yönettiği TRT Ankara Oda Orkestrası tarafından seslendirildi.

CD’deki ikinci eser olan ‘Arp ve Oda Orkestrası için Konçerto’, ülkemizde ilk kez 1973’te seslendirilmişti ve dinleyicileri arasında eserin bestecisi Andre Jolivet de vardı. Bu konser kaydında Jean Perisson yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Sevin Berk’e eşlik etmişti.

Reinhold Gliere’in Arp Konçertosu’nu ise Mircea Basarab şefliğideki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Sevin Berk solistliğinde yorumluyor.

CD’de ayrıca Sevin Berk’in solo olarak yorumladığı Pierne ve Zabel’in iki eseri de yer alıyor. Albümde 80 sayfalık bir kitapçık da var. Sevin Berk’in vefatının ardından dostlarının sanatçı hakkındaki düşünceleri, öğrencisi arpist İpek Mine Sonakın yazısıyla sunuluyor.

Kitapçıkta müzik yazıları ve radyo programlarından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi hocalarından Ahmet Makal’ın ‘İsmet İnönü ve Müzik’ başlıkla kapsamlı bir makalesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Albümün masteringi Ozan Sarıer’e, kapak ve arşiv fotoğrafları Ozan Sağdıç’a, tasarımı ise Gözde Oral’a ait.

Sevin Berk’in arpını dinlerken

Sevin Berk başlıklı albüme dijital olarak Apple Music ve Spotify’dan ulaşabilir, fiziksel olarak internet ve Opus3a’dan satın alabilirsiniz.

Sevin Berk’in Ardından Dostları Anlatıyor

İlhan Usmanbaş / Besteci

Ayla Erduran / Kemancı

Suna Kan / Kemancı

Gürer Aykal / Orkestra Şefi

Ruşen Güneş / Viyolacı

Koral Çalgan / Viyolacı

Yasemin Çongar / Yazar

Marielle Nordmann / Arpist

İpek Mine Sonakın / Arpist

ORKESTRA ŞEFLERİ

◊ Gürer Aykal

◊ Jean Perisson

◊ Mircea Basarab

ORKESTRALAR

◊ TRT Ankara Oda Orkestrası

◊ Cumhurbaşkanlğı Senfoni Orkestrası

Haberin Devamı

◊ İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası

BESTECİLER VE ESERLER

◊ İlhan Usmanbaş

◊ Andre Jolivet

◊ Reinhold Gliere

◊ Henri Constant Gabriel Pierne

◊ Albert Zabel

◊ Albümlerden

(Lila Müzik)

Yazarın Tüm Yazıları