Seramik sanatına dair her şey...

Geçen hafta size ‘Mozaik’ kitabını tanıtmıştım, bu defa ‘Seramik’ kitabından söz edeceğim... Bu çalışma; hem seramiğin tarihini öğretiyor, ünlü seramik sanatçılarını tanıtıyor hem de seramik yapımıyla ilgili bilgiler veriyor.

Haberin Devamı

Evimizde, büromuzda; çay içtiğimiz, kahvemizi koyduğumuz, kalemlerimizi doldurduğumuz bir seramik ürün mutlaka vardır. Benim evimdeki ve gazetedeki çalışma masamda kalemlerimi koyduğum seramik kupalarım var. Üzerinde sanatçıların, edebiyatçıların portreleri bulunur.

Bu hafta seramiği yazmamın gerekçelerinden biri de; seramik sanatının büyük ustası Füreya’nın sergisini görmeniz için bir anımsatma.

Seramik nedir?

“Seramik; doğanın içinde bulunan kilin, sulandırıldığında birbirine yapışarak şekillendirme özelliğine kavuşan ‘plastik kil’den yani topraktan yapılan kap kacaklara verilen addır. Yunancada ‘kil, killi toprak, çömlekçi toprağı ve topraktan yapılmış kitap’ anlamına gelen ‘keramos’ çeşitli Avrupa dillerine ‘keramik’ veya ‘ceramic’ olarak geçmiştir.”

Haberin Devamı

Seramik hamuru nasıl yapılır, nasıl kullanılır bu konuda kitapta ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.

Seramik sanatına dair her şey...
Türk Sanatları - ‘Seramik’ Kültür A.Ş., Türk Kültürüne Hizmet Vakfı (5 üzerinden 4 yıldız)

Bambaşka bir yorum...

Seramiğin tarihi anlatılırken türün ustaları Picasso, Chagall, Jale Yılmabaşar, Pınar Çalışkan’dan örnekler veriliyor. Kitapta müzelerde yer alan örnekler de yazıyla görselliği bir araya getirmiştir. Dönemler hakkında verilen bilgi ve örnekler, seramiğin yüzyıllar boyunca geçirdiği aşamaları ve işlevlerini göstermekte.

Dönemler şöyle sıralanıyor:

-- Tarih Öncesi ve Tarihi Çağlarda Seramik
-- Türkiye Selçuklu Dönemi
-- Osmanlı Dönemi
-- Cumhuriyet Dönemi.

“Cumhuriyet’in ilk seramik sergisi yurtdışında 1928 yılında Paris Expose á la Nationale’de İsmail Hakkı Oygar tarafından açılmıştır, ilk seramik atölyesini de Füreya (Koral) açmıştır. Diğer adlar ise; Vedat Ar, Sadi Diren, Hakkı İzzet’tir. Modern yapılar üzerinde yer alan çalışmalar da Füreya, Jale Yılmabaşar, Sadi Diren, Beril Anılanmert, Mustafa Tunçalp, Mediha Akarsu, Nasip İyem, Seniye Fenmen, Tüzüm Kızılcan, Müfide Çalık ve Sabit Karamani. Bu çalışmalar içinde Alev Ebüzziya Siesbye, klâsik çanak formlarına bambaşka bir yorum getirmiştir.”

Haberin Devamı

Seramik dünyasının diğer adları da kitapta yer alıyor: Hamiye Çolakoğlu, Bingül Başarır, Candeğer Furtun, Erdinç Bakla, Ferhan Taylan Erder.

Seramik yapımıyla ilgili bilgi...

Genç seramik sanatçılarının da adını okurlara iletmek gerektiği kanısındayım: Zehra Çobanlı, Sevim Çizer, Gül Özturanlı, Mehmet Kutlu, Kemal Uludağ.
Seramik çalışmalarına başlamak istiyorsanız ‘Seramik Malzemeleri’ sayfasını işinize yarayacaktır. ‘Çağdaş Türk Seramik Sanatçıları’ bölümünde sanatçıların biyografilerini, eserleri hakkında bilgiyi bulacaksınız. Listeye bu bölümden bazı eklemeler yapacağım: Hakkı Karayiğitoğlu, Melike Abasıyanık, Binay Kaya, Ünal Cimit, İlgi Adalan, Atilla Galatalı, Erdoğan Ersen, Tülin Ayta, Fehmi Erdoğdu, Öder Ünsal, Türker Özdoğan, Tufan Dağıstanlı, Sadettin Aygün, Zerrin Ersoy Bilir, Sakine Çil, Cemalettin Sevim, Ayla Yüce.

Haberin Devamı

‘Seramik’ kitabı hem bize seramiğin tarihini öğretiyor, ünlü seramik sanatçılarını tanıtıyor hem de seramik yapımıyla ilgili bilgiler veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları