Senfoni üzerine yorumlar, müzikçiler ne diyor?

GEÇEN hafta yazdığım “Orkestra şefleri birinciliği Beethoven’a verdiler” (11.09.2016) başlıklı yazımda, müziği seven, bilen bazı okurlarımın en çok eleştirdikleri, bir bestecinin birkaç senfonisiyle listede yer almasıydı.

Haberin Devamı

Çoğu, beğendikleri senfonilerin neden bu listede yer almadığının sorusunun yanıtını aramışlar. Yaşayan, tanınmış 151 orkestra şefi, biraz öznel sebeplerle biraz da profesyonel yaklaşımlarla “iyi” olarak adlandırdıkları eserleri belirleyip dosyadaki nihai listenin oluşmasını sağlamışlardı.

 

Yazının tamamında yer alan yorumlar, neden bu senfonileri seçtiklerini tam olarak açıklamasa da, bestecinin seçilen senfonisi hakkında yaptıkları yorumlarda bazı işaretler vermişler... 

 

Örneğin, Beethoven’ın 5. Senfoni’den sonra 6. Senfoni’yi yazma amacını tek cümlede özetlenmişler:

 

"Doğaya saygısını göstermiş, ayrıca başka bestecileri de bu temayı işlemeleri için cesaretlendirmiş.”

 

Haberin Devamı

Schumann, çağın en büyük senfoni bestecisi olarak Brahms’ı gösterirmiş. Paul Daniel’e göre, Sibelius 7. Senfoni’sinde yaşamın birçok özelliğini toplamış.

 

Brahms’ın 3. Senfoni’si için ünlü kemancı Joseph Joachim, “özgür fakat yalnız” mottosunu kullanıyor. Besteci müzikle yanıtlıyor: “Özgür ve  mutlu”. 

 

Besteyi 1883 yazında yapıyor. Belki de Joachim, onun evlenmeyişine bir gönderme yapıyor.

 

Beethoven müzik için ne diyor?

 

“Müzik en büyük felsefedir.”

 

Orkestra şefi Daniel Harding, Mozart’ın Jüpiter Senfonisi’ni yorumluyor:

 

“Jüpiter senfonisi savaş zamanında yazılmış. Habsburg döneminde salonlar boş, tiyatrolar kapalıydı, müziğe ihtiyaç duyuluyordu. Senfonilerin klasik dönemiydi. Senfoni de bir savaş müziği ile başlar.

 

”Müzik tarihinin bilinen önemli hikâyelerinden biridir; listede birinci sırada yer alan Beethoven’ın 3. Senfoni’si (Eroica) Napolyon Bonapart’a ithaf edilecektir. Ancak siyasi nedenler yüzünden Beethoven o ithafı yırtar...

 

Haberin Devamı

Çünkü yola bir kahraman olarak çıkan Bonapart, imparator olmuştur!

 

* * *

 

LİSTEYE girmeyen ama 20’den sonra sıralanan eserler ise şunlar... 

 

Borys Lyatoshynsky - 3. Senfoni, Per Norgard - 8. Senfoni, Allan Paeterson - 7. Senfoni, Luciano Berio - Sinfonia, Avet Terterian - 3. Senfoni, Charles Ives - 4. Senfoni, Havergal Brian - 1. Senfoni, Jan van Gilse - 3. Senfoni, Wiyhelm Stenhammar - 1. Senfoni, Lepo Sumera - 2. Senfoni.  

 

* * *

 

BÜYÜK bestecilerin, bugünün usta bestecilerin yapıtlarını dinleyerek listenin isabetini değerlendirebilirsiniz. Hâlâ itirazı olanlar varsa, BBC Music dergisi yönetimi, okurların seçilen liste konusundaki düşüncelerini music@classicel-music.com adresine yazabileceklerini belirtiyor. İtirazı olanlar temasa geçebilirler...

 

Haberin Devamı

Derginin ekim sayısında bazı okur mektupları yayınlandı. Dergi editörü gelecek sayıda da okur mektuplarını yayınlamayacağı sürdüreceklerini açıkladı.

Yazarın Tüm Yazıları