Selimcim, nice 50 yıllara

Sevgili dostum Selim İleri, edebiyat yaşamının 50’nci yılını kutluyor. O hem iyi bir dostum hem de benim yazarlarımdan biridir. Hemen hemen her kitabını okumuş ve hakkında yazmışımdır. Çok yazdığım, çok övdüğüm yazarlar arasında, Selim İleri başlarda yer alır.

Haberin Devamı

Cumartesi Yalnızlığı’ yayımlandığında gerek Mehmet Seyda, gerek Cemal Süreya ona benimle tanışmalarını söylemiş. Selim İleri de bir gün Altın Kitaplar’a geldi. Kitabı üzerine konuştuk.

Bir Selim İleri tiryakisi oldum. Hangi yayınevine gittiysem, mutlaka onun bir kitabını yayımladım. Kitaplarına ya önsöz ya da sonsöz yazdım. Şimdi bakınca 50 yılın geride kaldığını düşünmek şaşırtıcı geliyor.  İyi bir yazar olan Ayşe Sarısayın’ın hazırladığı Selim İleri ile söyleşi, göndermeler, yorumlarla bezeli kitabı ‘O Aşk Dinmedi’yi okuyorum. Sarısayın’ın böyle bir kitabı yapması çok isabetli. Hem iyi bir Selim İleri okurudur hem de babası Behçet Necatigil’den bugüne onun duyarlığını anlayacak bir yazardır.

Sunuş’ta kitabın oluşum sürecini öğrenebilirsiniz: “Basitçe ifade etmek gerekirse bir kitaplar kitabı... Nehir söyleşi metoduyla oluşturulmuş ve Ayşe Sarısayın, ilk kitabından son kitaba, yani ‘bu kitaba’ kadar Selim İleri’ye sorular soruyor. Arada kendi yargılarını, yorumlarını da yaparak.”

Haberin Devamı

Selimcim, nice 50 yıllara

Bazı dostlukların başlayış tarihi önemli değildir. Sanki doğduğunuzdan beri tanışıyor gibisinizdir. 

50 YILDA 70 KİTAP

Selim İleri 50 yıllık yazarlık hayatına 70’in üzerinde kitap sığdırmış. Sarısayın, kitaplar hakkında sorular sorarken, o günden bugüne birkaç kuşak eleştirmenin Selim İleri kitapları hakkında kaleme aldıkları yargıları, tespitleri de aktarıyor.

Hiç kuşkusuz Sarısayın bütün kitaplarını okuduğundan, bir Selim İleri uzmanı kimliğiyle yer yer bir eleştirmen, yer yer bir öykü-roman yazarı türdeş saptamalarını iletiyor. Okurlar bu kitaptan Selim İleri’nin eserlerini, kimliğini, ruh dünyasını, hatta Türkiye’deki 50 yıllık edebiyat ortamını da öğrenebilecekler. Bu açıdan bütüncül bir çalışma. İlk kitaptan son kitaba, her kitabın yazılışı, ardındaki ruh hali, yazarken hissettikleri veya yaşadıkları, sonrasında kaleme alınan eleştiriler, gördüğü tepkiler ve aradan geçen onca yıl sonra onlara Selim İleri’nin alçakgönüllü cevapları...

***

Haberin Devamı

Kitapta sadece Selim İleri’nin yazdığı kitaplar yok elbette. Çünkü okuma serüveni çok küçük yaşta başlamış bir isimdir İleri. Haliyle onun okuma günlüğü, hayatındaki kitaplar da karşımıza çıkıyor.

Ayşe Sarısayın, onun edebiyat serüveninin izini sürerken, okuduğu kitaplar hakkında da sorular yönelterek onları öğrenmemizi sağlıyor. Böylece romanlarının, öykülerinin ardındaki birikimi sağlayan adları da tanımış oluyoruz. Kitapta Selim İleri’nin hayatında önemli yeri olan yazarları, sanatçıları da yakından göreceksiniz: Behçet Necatigil, Ömer Lütfi Akad, Kemal Tahir, Attilâ İlhan, Vedat Günyol...  Kişisel olarak baktığım zaman, Selim İleri’nin kitaplarına dair yazdığım yazılar yeniden çıktı karşıma; demek ki ilk kitabından beri övdüğüm, beğendiğim bir yazar konusunda yanılmamışım!

Bu güzel kitap şöyle bitiyor:

Haberin Devamı

“Teşekkürler Selim. Yıllardır  birbirimizi tanımamıza rağmen, bu kitapla seni, senin edebiyatını biraz daha yakından tanımak büyük bir kazanç oldu. Son olarak ne söylersin?

- Babanın dediği gibi, değer miydi bu kadar uğraşmaya? Sağol!”

***

Selim İleri, değişik anlayıştaki yazarların övgüsünü, farklı kuşaktan okurların ilgisini kazanmış bir yazar. Oybirliğiyle Türk edebiyat tarihine ismini  yazdırmış. Ayşe Sarısayın da gerçekten bütüncül bir kitap hazırlamış. Eline sağlık Ayşe. Nice 50 yıllara Selim. 

Yazarın Tüm Yazıları