Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki armağanlar

Sakıp Sabancı Müzesi’nde birçok tasarımcının ve markanın özenle seçilmiş ürünleri sergileniyor. Uluslararası sergilerdeki eserlerden ilhamla hazırlanmış kitaptan kırtasiyeye, takıdan seramiğe, çantadan şemsiyeye uzanan ürünler ziyaretçilerini bekliyor.

Haberin Devamı

Hem müzede hem çevrimiçi yoluyla satışlar yapılabiliyor.

Her çarşamba, tasarımcılar yarattıkları konusunda konuşuyorlar.

16 Aralık saat 16.00’da Aral Ağış, “Tasarımın Geleceği: Pandemi ve Sonrası”, mağaza yöneticisi ve tasarımcı Bilge Ökten’in moderatörlüğünde gerçekleşecek.

23 Aralık saat 16.00’da moda tasarımcısı Hatice Gökçe ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nden Gönül Sulargil’in ‘Kadın İstihdamının Desteklenmesinde Tasarımcıların Rolü’ konuşması SSM’nin YouTube kanalından canlı izlenebilecek.

Tasarımlar 10.00–17.00 arasında müze giriş bölümünde görülebilir.

Kalıcı armağanları çok severim, özellikle müzelerin eserlerini sergiledikleri sanatçının yapıtlarından üretilen armağan malzemesine yabancı ülkelerdeki müzeleri ziyaret ettiğimde imrenirdim.

Haberin Devamı

Ayrıca SSM’de Osmanlı hat ekolünün ustası Şeyh Hamdullah ölümünün 500’üncü yılında özel sergiyle anılıyor.

Sergi, 15. yüzyılın ikinci yarısı ve 16. yüzyılın ilk yarısında üretilmiş nadir elyazması, kitaplar, Kuran-ı Kerim nüshaları, kıtalar ve albümlerden oluşuyor.

ASIRLIK MARKALAR

MELİS ÇALAPKULU’nun Hürriyet Pazar’da yayımlanan ‘Asırlık markalar, dünden bugüne’ yazısını okuyunca bazı dipnotları düşmek istedim.

Ali Muhiddin Hacıbekir’in Türk kahvesi içtikten sonra mutlaka bir lokumunu yerim. Gerçi şimdi lokum çeşitleri azaldı. Eskiden içine kaymak konulurdu.

Cumartesi günleri Hürriyet’ten çıkıp kitapçıları gezdikten sonra, oradan bir pasta yerdik. Bir de oranın demirhindi şerbeti meşhurdu, önünden geçen herkes bir de çikolatalı, fıstıklı, sade tahin helvası alırdı.

Hiç kuşkusuz bademşekeri de bayramlarda tercih edilen ikramlardandı.

Bugün ajanda kullananlar çok azaldı. Oysa gençliğimde herkesin cebinde cep modeli bir Ece Ajandası bulunurdu. Masada da büyük boyu yer alırdı. Genellikle görüştüklerimin çoğu randevu verirken cep defterine yazarlardı.

Mısır Çarşısı’ndan ya da Eminönü’nden girdiğinizde Tahmis Sokağı’nın ortasında Kurukahveci Mehmet Efendi’nin dükkânından yayılan kavrulmuş kahve kokusunu takip ederdiniz.

Birden aklıma Oktay Rifat’ın dizeleri düşerdi:

Haberin Devamı

“Köşe başını tutan leylâk kokusu

Yakamı bırak da gideyim.”

Hazır paketler olduğu gibi, isteğe göre de kahveyi çok ya da az kavururlardı.

Eminönü’ndeki Konyalı’nın geçenlerin görebileceği küçük bir vitrini vardı.

O vitrinde turfanda sebzeler teşhir olunurdu.

Şimdilerde olduğu gibi bütün sebzeler satılmazdı. Enginar çıktığında bir tane zeytinyağlı enginarı o vitrinde görürdüm, mevsiminde de kalkan balığı da o vitrinde yerini alırdı. Kalkan balığının yanında Rus salatası verilirdi.

Karaköy’deki Liman Lokantası’nda da mayonezli levrek çok sevilen yemeklerdendi.

Gazete ve yayınevinden tiyatroya gideceksem Konyalı’ya uğrar, yemekten sonra üstüne de krem karamel yedikten sonra Beyoğlu’nun yolunu tutardım.

Haberin Devamı

Daha sonra onların yaptığı badem kurabiyesinin müptelası olmuştum. Akşam 5’e doğru kurabiye çıkardı, ilk çayın yanına pek yakışırdı.

Tek çeşit ekmeğin olduğu zamanlarda sütlü ekmeği, tostları da çok meşhur olmuştu.

Eyüp Sabri Tuncer kolonyalarını hâlâ kullanırım. Sirkeci’de kırtasiyecimin yanında çeşitleri bulunuyor. Şu anda kullandığım ürünün adı ‘Yağmur Damlası’.

*

İSTANBUL’un lezzet haritası zengindir.

PANDEMİ ORKESTRASI

KADIKÖY BELEDİYESİ’nin, Kadıköy Belediyesi Pandemi Orkestrası Süreyya Paşa Operası’nda konserler veriyor.

Yer alan ve alacak olan müzisyenler:

Gürer Aykal

İdil Biret

Gülsin Onay

Cihat Aşkın    

İlk konser 7 Aralık’ta düzenlendi. Solist İdil Biret’e Rengim Gökmen’in yönettiği orkestra eşlik etti. Gelecek konserlerin şef ve solistleri:

Haberin Devamı

4 Ocak 2021. Şef Oğuzhan Balcı ve Göktan Aybulus

8 Şubat 2021. Gürel Aykal ve Bülent Yazıcı

8 Mart 2021. İbrahim Yazıcı ve Gülsin Onay

29 Mart 2020. Hakan Şensoy ve Cihat Aşkın.

CENK GÜRAY’IN DÜZENLEDİĞİ KONSER

ANADOLU Müzik Kültürleri Derneği tarafından ‘Müzik Üreticiler İçin Dayanışma’ gecesi düzenlendi.

26 Aralık 2020 saat 20.00’de çevrimiçi yapılacak konser konusunda Cenk Güray bilgi verdi:

“Sayın Hızlan,

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği olarak pandemi süresince pek çok zorluk yaşayan müzik üreticilerine destek için, bu konuda daha önce de geliştirdiğimiz projelerin de bir çıktısı olarak 33 müzisyen ve grubun katılımıyla, 26 Aralık 2020 tarihinde tüm geliri ihtiyaç sahibi müzik üreticilerine kalacak ‘çevrimiçi’ bir konser düzenlemekteyiz.”

 

Yazarın Tüm Yazıları