Rakamlarla İKSV’nin bir yılı

14 ARALIK’ta Şişhane’deki İKSV binasında Mütevelliler Kurulu toplandı.

Haberin Devamı

Toplantıda İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV’nin 2015’te gerçekleştirdiği festivaller, bienaller ve diğer tüm etkinlikler konusunda bilgi verdi. Hiç kuşkusuz başarıyı, gelişmeyi, ilerlemeyi öncelikle rakamlar gösterir.

İKSV etkinliklerine 832 binin üzerinde izleyici katılmış. Geçen yıl izleyici sayısının 400 bin olduğunu düşünürsek bu yılki artışın yüzde yüzü geçtiğini söyleyebiliriz.
Bu sayının artmasında 14’üncü İstanbul Bienali’nin etkisini belirtmek gerekiyor. Bienalde 80’in üzerinde katılımcının 36 farklı mekânda 1500 kadar eseri sergilenmiş ve yüksek bir ziyaretçi sayısı yakalamıştı.
Gerek ulusal gerek uluslararası basında bienal için övücü yazılar yayımlandı.
Bienalin birçok mekânını gezdim, izleyici ilgisinin yoğunluğuna tanıklık ettim. Özellikle Büyükada’ya birçok kişinin bienal kapsamında geldiğini gördüm.
Etkinliklerin yankısı konusunda da bazı sayılar vereceğim.
İKSV etkinlikleri 800 gazete ve dergide 9 bin 930 haberle yer aldı. 37 televizyon kanalında 151 programla izleyiciye ulaştı. Uluslararası medyada da 1.200 haberle yer aldı.
34. İstanbul Film Festivali’nde 171 film gösterildi. Gösterilerin yanı sıra atölye çalışmaları yapıldı.
İstanbul Müzik Festivali’ne 600 sanatçı katıldı 27 konser verildi.
Müzik Festivali’nin bir yönünü çok destekliyorum. İyi bestecilere yeni eser sipariş ediyor. Bu yıl Hasan Niyazi Tura ile Tigran Mansurian’a eser siparişi yapılmıştı. Yeni bestecilerin yeni bestelerini dinlemek festivale bir fark kazandırıyor. Üstelik bu eserlerin prömiyeri de Türkiye’de gerçekleştirilmiş oluyor.
Festival dünya basınında da Salzburg ve Avignon festivalleriyle birlikte yer almış.
İKSV’nin asıl söz edilmesi gereken bir yanı düzenlediği önemli ödüller, yarışmalar. Sinemada, müzikte bu alana emek vermiş olanların hatırlanması, genç adlara tanınma ve diğer olanakları sağlaması, hem sanatçıya saygının, vefanın hem de sanatçıyı cesaretlendirmenin güzel örnekleri...


* * *

Haberin Devamı


LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI artık üç yılda bir yapılacak. Bir sonraki yarışma 2018’de gerçekleştirilecek. İKSV de Aydın Gün’ü unutmuyor. Her yıl onun anısına klasik müzik alanında çalışan bir genç sanatçıya ödül veriliyor.
Filmekimi’nde seyirci sayısı artışı da yine yüzde yüz olarak gerçekleşti.
Gösteriler sadece İstanbul’la sınırlı kalmayıp Anadolu’nun başka kentlerine de gitti.
Barış İçin Müzik Vakfı’nı sanırım müzikle, genç müzikçilerle ilgilenen herkes biliyor. İKSV onların kurumsal destekçiliğini de üstlendi. 2015’te 10. yıl kutlama konserini verdiler.
Yurtdışında gerçekleştirilen projeler de sürdürüldü. Venedik Bienali’nde sürekli bir yerimiz var. Bu yıl Türkiye Pavyonu’nun küratörü Defne Ayas’tı, Sarkis’in işinin pavyonda bulunması ilgiyi uluslararası alana taşıdı. Bu yıl Venedik Bienali Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu da yine İKSV tarafından koordine ediliyor ve katılımcımız belli oldu.
Gelelim festival dışı çalışmalara.
Mütevelliler Kurulu Başkanı Talat Sait Halman’ın anısına Talat Sait Halman Çeviri Ödülü ilk kez verildi. Katılımı ve ilgiyi düşündüğümüzde bu ödülün bir gereksinimi karşıladığı kanısındayım.
İKSV deneyimini, birikimini başka alanlardaki çalışmalarıyla da gösterdi.
Kültür Sanat Politikaları konusundaki çalışmalar raporu şu başlık altında sunuldu: “Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek.”


* * *

Haberin Devamı


İKSV, kültür alanındaki çalışmaları, çeşitli festivalleriyle dünya çapında başarı gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları