Özdemir Asaf’ın yaşamından izdüşümler

İYİ şairlerin, edebiyatçıların özel yaşamını, gündelik alışkanlıklarını, dostlarını, nasıl yazdıklarını, nerede yazdıklarını her okur merak eder.

Haberin Devamı

Her ne kadar, önemli olan yazdıkları dense de bu meraktan kendini kurtaran okur sayısı çok azdır.
Özdemir Asaf’ı yakından tanıdım, ölümünden sonra Yıldız Moran’ın da isteğiyle kitaba girmemiş şiirlerini baskıya ben hazırladım.
Şimdi de düzyazıları üzerinde çalışıyorum.
CKM’de (Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi) açılan “Bir Usta Bir Dünya: Özdemir Asaf” sergisi, bir şairin yaşamından, çalışmasından, genel anlamda dünyasından görsel ve yazılı kesitler sunuyor.
Serginin tam adı, “Bir Usta Bir Dünya: Özdemir Asaf - Tüm dünyayı kucaklamak istedim, kollarım yetişmedi.”
Sergide karşıma çıkan daha ilk fotoğraf, bana geçmişten bir kareyi anımsatıyor. Şair, sabahleyin, uzun bir gecenin ardından; haki peleriniyle Cumhuriyet’teki odama giriyor.
Şiirden, hayattan söz ediyor uzun uzun...
İyi şairlerin okur katındaki ilgileri sonsuza kadar sürer, ölümsüzdür, onlarsız Türk şiiri düşünülemez.
Şiiriyle yaşamı arasındaki gelgitler, zaman zaman edebiyat tarihinde bir malzeme olarak da kullanılır.
Sergi kataloğunun başında; Ferhan Şensoy’un Türk Şiirinin Özgün Cambazı yazısı yer alıyor.
Onun şiiri hakkındaki düşüncelerini, şairle tanışmasını, Türk şiirindeki yerini, ona olan sevgisini kaleme getiriyor.


* * *

Haberin Devamı


FOTOĞRAFLAR, hiç kuşkusuz onun biyografisi, ailesi üzerine sergiyi gezene bir fikir veriyor. Yalnız kendinin değil, dostlarıyla çekilmiş fotoğrafları da, onun dost/edebiyatçı çevresini tanıtmış oluyor.
Özdemir Asaf’ın bir basımevi vardı, kitaplarının çoğunun sayfa düzenini o yapar, kendi matbaasında basardı. Bu kitapların kapaklarını sergide görmeniz de bu açıdan ayrı bir özellik taşıyor.
Bir şairden bir şaire imzalanan kitaplar da anılar bohçasında güzel bir parçadır. Zira onların imza ithafları bile birer şiirdirler...
Sözgelimi, ona kitap imzalayan dostları arasında; Orhan Veli, Behçet Necatigil, Attilâ İlhan, Salâh Birsel’in yazdıklarını okuduğunuzda ne dediğimi anlayacaksınız. Karikatürist Semih Balcıoğlu’nun da imzası dikkat çekenler arasında...
Ali Ulvi’nin, Ömer Uluç’un çizdiği Özdemir Asaf portreleri de sergide dikkatinizi çekecektir. Özellikle Haşmet Akal’ın yaptığı portreyi görmeden geçmeyin.
Sergilerin çeşitli yanları vardır, herkesin yoğunlaştığı görseller farklı olabilir.
Ben şairlerin elyazılarını okumaktan büyük haz duyarım, bir grafolog olsam yazılardan kişilik tahlilleri yapmaya çalışırdım.
Özdemir Asaf’ın çok güzel, okunaklı bir elyazısı vardı, elyazısının yanı sıra, o sevdiğimiz şiirleri okumanın da ayrı bir tadı olduğunu eklemek gerekiyor.
Şiirin ilk halinden yayımlandığı zamana kadar yaşadığı değişimleri de mukayese etmemizi sağlıyor. Düzeltmelerin yer aldığı sayfalar, iyi bir Özdemir Asaf okurunun ilgisini çekecektir...


* * *

Haberin Devamı


İYİ bir şairin sergisini gezin, şiirin yanına görsel bilginizi de katın. Bu malzemeleri saklayan çocuklarına, ailesine, ben, bütün ziyaretçiler adına teşekkür ediyorum. Her aileye; böyle önemli fotoğraf ve belgeleri saklamada, özenle korumada, örnek olduklarını söyleyeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları